Översiktsplan

Översiktsplanen är ett vägledande dokument som skapar en vision för framtiden. Den omfattar all mark och fastigheter i kommunen och stakar ut markanvändning och utvecklingsinriktningen för de kommande decennierna. Översiktsplanen är helt i digital form.

Den 14 juni 2023 beslutade kommunfullmäktige att anta översiktsplanen. Kommunfullmäktiges beslut om att anta den nya översiktsplanen har överklagats och hanteras av förvaltningsrätten.

Antagandeversionen av översiktsplanen (geoportal.goliska.se) Länk till annan webbplats.

Planeringsstrategi 2024

Den 10 juni 2024 antog kommunfullmäktige Planeringsstrategi för Skara kommun. Planeringsstrategin syftar till att bedriva kontinuerlig översiktsplanering och att kunna fånga in förändrade förutsättningar. Det krävs inget särskilt samråd eller en miljöbedömning av planeringsstrategin. Planeringsstrategin innebär inte heller att något ändras i översiktsplanen.

Sedan översiktsplanens antagande i juni 2023 anses förutsättningarna i kommunen inte ha förändrats i hög grad och innebörden av Översiktsplan 2040 bedöms fortfarande vara relevant. Planeringsstrategin kän läsas via länken nedan.

Fördjupad översiktsplan (FÖP)

Den fördjupade översiktsplanen (FÖP) för Varnhem och Ljungstorp är fortfarande aktuell och de förslag som tas upp i dokumentet gäller även efter att Översiktsplan 2040 har antagits. Dock gäller föreslagna bostadsområden enligt översiktsplanen. Kontakta kontaktcenter om du önskar begära ut planen, eller någon äldre FÖP som inte längre betraktas som aktuell.

Planeringsstrategi för Skara kommun (2024)

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.00