Eget dricksvatten

Du som har en egen brunn ansvarar själv för vattenkvaliteten och för att hålla brunnen i bra skick, detta är särskilt viktigt för familjer med små barn.

Kontrollera dricksvattnet

Både vattenkvalitet och vattentillgången kan variera över tiden. Vattnet kan vara dåligt utan att det är missfärgat eller smakar illa. Det innebär att du behöver kontrollera vattenkvaliteten regelbundet. En gång vart tredje år rekommenderar Livsmedelsverket. 

Om du vill göra en analys av vattenkvaliteteten kan du vända dig till något av de laboratorier som utför vattenanalyser. Du kan beställa material för vattenprov direkt via företagens webbshopar. På Livsmedelsverkets hemsida finns fler tips på hur du sköter din brunn.

Egen brunn (livsmeddelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kostnadsfri vattenanalys

Du som är gravid eller har barn under ett år kan få en kostnadsfri analys av dricksvattnet. För att kunna ta del av erbjudandet måste du bo permanent i en fastighet med egen dricksvattenbrunn. Erbjudandet gäller endast en gång per fastighet.

Vattenprov för småbarnsfamiljer

Anlägga ny brunn

Du behöver inte anmäla eller ansöka om att få anlägga (gräva eller borra) för dricksvatten för en en- eller tvåfamiljsfastighet. Däremot är det bra om du anmäler din brunn till brunnsarkivet.

Rapportera in en brunn i brunnsarkivet (sgu.se) Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30