Eget dricksvatten för livsmedelsverksamhet

Dricksvatten brukar kallas vårt viktigaste livsmedel. Det används i dryck, matlagning och i livsmedelsproduktion. Därför är det viktigt att vattnet är rent och att det kontrolleras regelbundet.

Vilka omfattas och vad innebär det?

På landsbygden tas ofta vatten från egen brunn eller vattentäkt. Mängden distribuerat vatten spelar ingen roll, anläggningen ska alltid registreras hos kommunen om du uppfyller något av dessa kriterier:

  • restaurang med egen dricksvattenbrunn.
  • skola eller äldreboende med egen dricksvattenbrunn.
  • bygdegård med egen dricksvattenbrunn.
  • campingplats med egen dricksvattenbrunn.
  • offentlig eller kommersiell verksamhet med egen dricksvattenbrunn.
  • vattenförening som tillhandahåller mer än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn, försörjer fler än 50 personer eller har tydlig kommersiell verksamhet.

Anmälan görs via vår e-tjänst.

Egenkontroll

I Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter finns krav på bland annat dricksvattnets kvalitet. Föreskrifterna ställer krav på att din vattenanläggning ska ha ett undersökningsprogram.

Det är verksamhetsutövaren som är ansvarig för att vattnet är säkert och ska ha kontroll över vattnet enligt Livsmedelsverkets föreskrifter. Detta gäller även om brunnen/vattentäkten inte ägs av verksamheten.

Små dricksvattenanläggningar (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 19 nov kl 08.00