Kommunalt avlopp

Om du vill ansluta din fastighet till det kommunala avloppsledningsnätet kontaktar du Skara Energi.

Skara Energi

Skara Energi ser till att avloppsledningsnätet fungerar och att avloppsvattnet renas innan det släpps ut i vattendrag. I Skara renas vattnet vid avloppsreningsverket i Horshaga.

Skara Energi (skaraenergi.se) Länk till annan webbplats.

Tänk på att enbart avföring och toalettpapper får spolas ner i avloppet.

  • Lämna in dina gamla mediciner på ett apotek
    Mediciner hör varken hemma i toaletten eller papperskorgen. På apoteket ser de till att medicinerna tas om hand på ett bra sätt och inte hamnar i naturen.

  • Lämna farliga ämnen till en miljöstation
    Lacknafta, målarfärg, nagellack och aceton är exempel på produkter som innehåller starka kemikalier, ämnen som inte hör hemma i avloppet. Om kemikalier kommer till reningsverket kan det skada bakterierna som hjälper oss att rena vattnet. Kemikalier kan följa med det renade vattnet ut i havet och påverka livet i havet negativt.

  • Matolja, smör och annat fett hör inte hemma i avloppet eftersom det kan orsaka stopp i rören, det stelnar ju när det blir kallt. Kommer det fram till reningsverket kan det också störa reningsprocessen. Torka alltid ur stekpannan med papper innan du diskar den. Om du har friterat, häll den överblivna oljan i en burk och släng burken i de vanliga soporna.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30