Vård och omsorg

  • Ansökningsperioder: 15 oktober- 15 november samt 15 april och 15 maj
  • Kursstart: Januari 2025 och augusti 2025
  • Var: Skara
  • Utbildningsform: Yrkesutbildning på gymnasienivå

Vill du studera till vårdbiträde och undersköterska och bor i Skara eller annan kommun än Skaraborg? Då kan du läsa hos oss i Skara genom vår flexibla studieform. Det innebär att du kan studera till stor del hemifrån genom vår lärplattform. Vi har även träffar på plats i skolan, för att ytterligare stödja ditt lärande. Vi planerar dina studier tillsammans, utifrån dina behov och dina förutsättningar.

Utbildningen är certifierade genom föreningen Vård- och omsorgscollege, vilket innebär att den håller den höga kvalitet som branschen kräver. Efter godkända kurser får du ett Vård- och omsorgscollege diplom som är meriterande och ofta ett krav för tillsvidareanställning inom vården. Du kan också söka den skyddade yrkestiteln för undersköterska.

Rekommenderade förutsättningar:

  • Goda kunskaper i svenska språket krävs för att klara av ett arbete som undersköterska där det krävs förmåga att kunna kommunicera och dokumentera för god brukar- och patientsäkerhet. Övriga språkkunskaper är en fördel.
  • Förutsättningar att genomföra arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under en 4-veckorsperiod följer du en handledare på en arbetsplats om 32 timmar per vecka.
  • God datorvana och digital kompetens

Studieform och finansiering

Studieformen är flexibel vilket gör det möjligt för dig att kombinera studier med arbete. Du kan studera till stor del hemifrån med stöd av den digitala undervisningen i lärplattformen. Vi erbjuder även skolförlagda träffar i form av handledning och tematisk undervisning. Tillsammans planerar vi hur du kan studera utifrån dina behov och dina förutsättningar.

Den obligatoriska skolförlagda undervisningen innehåller bedömningsmoment. Detta innebär att du behöver vara på plats i Skara för skriftliga prov, muntliga seminarier och metodövningar.

Yrkesutbildningen ska innehålla 15% arbetsplatsförlagt lärande (APL). Detta innebär att du får lära dig yrket av en handledare på en arbetsplats. Du kan önska APL-plats inom hela Skaraborg men vi kan inte garantera önskad plats.

Vill du studera heltid så kan du ansöka om studiemedel via CSN.

Studietid

Du väljer själv studietid, du kan studera deltid eller heltid. Efter antagning till utbildningen träffas vi för en individuell studieplanering. Varje period är 20 veckor och utbildningen pågår under våren och hösten. Heltidsstudier omfattar minst 400 poäng per studieperiod.

Studieplanering efter antagning

När du söker till oss och blir antagen kommer du få träffa en yrkeslärare för mer information, kartläggning och planering av dina studier. Vi kan ses på plats i Skara eller genom ett digitalt möte. ​Just hur din studieplanering ser ut beror på dina mål med dina studier och vilka erfarenheter och kunskaper du har med dig.

Utbildningarnas innehåll

Vi erbjuder utbildningar för både undersköterska och vårdbiträde. Yrkesutbildningarna eller yrkespaket som det också kallas, är sammansatta av ett antal nivåer i ämnen som är relevanta för respektive yrkesområde. Läs mer om paketens innehåll och under respektive flik nedan.

Undersköterska

Yrkespaketet för undersköterska är utformat för arbete inom vård- och omsorgsområdet.

Från och med 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att man behöver ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. Den skyddade yrkestiteln har yrkespaketet till undersköterska som utgångspunkt för vad som kan ingå för att erhålla beviset från Socialstyrelsen.

Ämne

Nivå

Poäng

Anatomi och fysiologi

1 a1+ 1a2 eller 1b

100

Social omsorg

1+2

200

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning

1+2

200

Gerontologi och geriatrik

1

100

Hälso- och sjukvård

1+2

200

Omvårdnad

1+2

200

Psykiatri

1+2

200

Psykologi

1

50

Vård och omsorg - specialisering

1

100

Samhällskunskap

1a1

50

Svenska/Svenska som andraspråk

1

100

Vårdbiträde

Detta yrkespaket är utformat för arbete som vårdbiträde.

Ämne

Nivå

Poäng

Anatomi och fysiologi

1 a1

50

Social omsorg

1

100

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning

1

100

Gerontologi och geriatrik

1

100

Hälso- och sjukvård

1

100

Omvårdnad

1

100

Psykiatri

1

100

Psykologi

1

50

Svenska/Svenska som andraspråk

1

100

Händer som bildar ett hjärta. personen bär typiska vårdkläder

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30