Så ska Skara växa

I Skaras vision 2035 beskrivs att Skara ska växa hållbart. Med läget mitt i Skaraborg ska kommunen vara en attraktiv och trygg plats där det ska finnas lika möjligheter för alla människor att leva, verka och bo.

Idag har kommunen närmare 19 000 invånare på en yta av 429 kvadratkilometer, men vi behöver bli fler. Målet är att möjliggöra att år 2040 vara 24 000 invånare i kommunen. Förutsättningarna för detta befolkningsmål skapas bland annat genom kommunens översiktsplan 2040 som omfattar all mark- och vattenanvändning i kommunen. Till samma år ska kommunen också möjliggöra en utökning av 2500 nya bostäder samt arbeta för att antalet arbetstillfällen ska kunna öka med minst 2000.

I arbetsmarknadsregionen Skaraborg är målet att år 2030 vara 300 000 invånare. Där ska Skara bidra med 7 procent av de 30 000 nya invånarna. Det innebär 2100 nya invånare i kommunen.

Vision 2035

Varför måste Skara växa?

Att en kommun växer är viktigt av flera anledningar. Demografiutvecklingen visar att allt fler blir allt äldre, vilket gör att vård och omsorg kommer att behöva tillföras mer resurser. Med fler invånare följer såväl ett ökat skatteunderlag som kan finansiera välfärden som att det finns tillgång till fler personer som kan arbeta i bland annat omsorgen. Överlag bidrar en ökad befolkning till kompetensförsörjningen genom att det finns fler personer att välja mellan när det kommer till utbildad arbetskraft, såväl i offentlig sektor som i det privata näringslivet.

Större platser har också visat sig attrahera fler. Det beror bland annat på att de oftare har möjlighet att erbjuda ett större utbud av verksamheter där människor kan träffas eller konsumera, såsom butiker och restauranger, eftersom det finns fler invånare som nyttjar utbudet. Detta har även visat sig vara faktorer som lockar yngre personer som är de som flyttar runt mest. 

Strategi för tillväxt

För att nå visionen samt för att ställa om Skara till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle, har fokus- och samverkansområden gällande bland annat attraktivitet, hållbarhet och kompetensförsörjning arbetats fram. Dessa presenteras djupare i kommunens tillväxt- och utvecklingsstrategi. För att nå dit vi önskar krävs en bred samverkan såväl inom Skara som i hela Skaraborg och Västsverige. Allt arbete har en direkt koppling till FN:s globala mål i Agenda 2030.

Tillväxt- och utvecklingsstrategi för Skara kommun

Länkar

Delregional utvecklingsstrategi för Skaraborg 2030 (skaraborg.se) Länk till annan webbplats.

Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland (vgregion.se) Länk till annan webbplats.

Agenda 2030 och de globala målen (globalamalen.se) Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30