Tillväxt- och utvecklingsstrategi för Skara kommun

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2024-04-29
Dokumentansvarig:
Tillväxtchef
Diarienummer:
KS 2022/265

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Inledning

Skara har potential att växa till en större kommun som lockar fler att arbeta, leva och bo i den kommun som ligger mitt i Skaraborg, med fina tillgångar.

Tillväxt- och utvecklingsstrategin för Skara kommun ska visa vägen för att både långsiktigt och hållbart stärka Skara, för att bli en robustare kommun med ett bra utbud. Vi ska än bättre ta till vara våra möjligheter och de utmaningar som finns, där vi prioriterar för att ha stark genomförandekraft för att kunna nå våra mål.

Kommunen gör det i samverkan med kommuninvånarna, näringslivet och civilsamhället. Tillsammans ska vi jobba för att ha ett gott värdskap och samtidigt vara ambassadörer för vår gemensamma kommun.

Målbilden är 24 000 invånare år 2040, med delmål 21 000 invånare 2030. Därför behöver det byggas bostäder och skapas fler jobbmöjligheter, samt visa på möjligheter för människor att kunna ha ett gott liv och en hög trivsel i vår gemensamma kommun Skara. Man ska känna att Skara är bästa platsen att leva och verka.

Den här strategin ingår i processkedjan för att vår kommun ska vara med i verkställande av Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland (RUS) och den Delregionala utvecklingsstrategin för Skaraborg (DRUS), där även Agenda 2030 är en viktig del för att nå våra mål.

Gunilla Druve Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande

Vision 2035

Tusen år har gjort oss kloka. Nu växer vi för en hållbar framtid.

Tusen år har gjort oss kloka

I Skara kommun drar vi nytta av våra samlade erfarenheter och inspireras av vårt historiska arv. Här går alla till jobbet för att göra det bästa för invånarna – varje dag, året om. Vi är en attraktiv arbetsgivare som tar tillvara alla medarbetares kompetens. Med ett värdskap i framkant tar vi oss framåt tillsammans och skapar en innovativ välfärd på en plats där människor kan utvecklas och må bra.

Nu växer vi för en hållbar framtid

År 2040 har Skara 24 000 invånare och fortsätter att växa hållbart. Läget mitt i Skaraborg gör Skara till en attraktiv och trygg plats där det finns lika möjligheter för alla människor att leva, verka och bo. Genom modiga initiativ och inkludering skapar vi förutsättningar och tar ett gemensamt ansvar för kommunens utveckling. I Skara bygger vi framtiden tillsammans.

Befolkningsmål

Idag har kommunen närmare 19 000 invånare på en yta av 429 kvadratkilometer, men vi behöver bli fler. Målet är att möjliggöra att år 2040 vara 24 000 invånare i kommunen, och delmålet är att vara 21 000 invånare år 2030.

Förutsättningarna för detta befolkningsmål möjliggör bland annat genom kommunens översiktsplan 2040 som omfattar all mark- och vattenanvändning i kommunen. Till samma år ska också kommunen möjliggöra en utökning av 2500 nya bostäder samt arbeta för att antalet arbetstillfällen ska kunna öka med minst 2000.

I arbetsmarknadsregionen Skaraborg är målet att år 2030 vara 300 000 invånare. Där ska Skara bidra med 7 procent av de 30 000 nya invånarna. Det innebär 2100 nya invånare i kommunen. Den här strategin pekar ut riktningen för att nå dessa mål.

Syfte och bakgrund

Syftet med strategin är att genom samverkan skapa genomförandekraft kring de utmaningar och möjligheter som identifieras. Strategin pekar ut riktning och prioritering för hur Skara ska uppnå långsiktig och hållbar tillväxt. Skara kommun ska genom alla beslut och all verksamhet verka för en tillväxt som långsiktigt och hållbart värnar om livskvalitén för Skaras invånare. När målkonflikter föreligger och det är möjligt att prioritera tillväxt är det i och med denna strategi fastslaget att tillväxt bör prioriteras.

De senaste tio åren (2013–2023) har Skara kommun ökat med totalt omkring 200 invånare, där det vissa år har varit en negativ befolkningstillväxt. För att nå befolkningsmålet på 24 000 invånare till 2040 så behöver Skara kommun växa i samma takt som snittet för en medelstor svensk kommun. Om tillväxten i stället går i takt med den befolkningsprognos som SCB har tagit fram utifrån nuvarande förutsättningar kommer Skara kommun 2040 ha en befolkningsutveckling som pekar på ca 1000 nya invånare. Att arbeta aktivt för ökad tillväxt är således angeläget för såväl kommunen som den privata sektorn, men framför allt för individerna som bor, verkar och lever i Skara kommun.

Att en kommun växer är viktigt av flera anledningar. Ett större befolkningsunderlag innebär bland annat en starkare välfärd. Detta eftersom demografiutvecklingen visar att allt fler blir allt äldre, vilket gör att vård och omsorg kommer att behöva tillföras mer resurser. Med fler invånare följer såväl ett ökat skatteunderlag som kan finansiera välfärden som att det finns tillgång till fler personer som kan arbeta i bland annat omsorgen. Över lag bidrar en ökad befolkning till kompetensförsörjningen genom att det finns fler personer att välja mellan när det kommer till utbildad arbetskraft, såväl i offentlig sektor som i det privata näringslivet. Större platser har också visat sig attrahera fler. Det beror bland annat på att de oftare har möjlighet att erbjuda ett större utbud av verksamheter där människor kan träffas eller konsumera, såsom butiker och restauranger, eftersom det finns fler invånare som nyttjar utbudet. Detta har även visat sig vara faktorer som lockar yngre personer som är de som flyttar runt mest.

Strategin utgår från Delregional utvecklingsstrategi för Skaraborg 2030 (DRUS), som är en övergripande strategi för regional tillväxt och utveckling i Skaraborg, som i sin tur utgår från Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland (RUS). På så sätt ansluter vi oss både i Skara och Skaraborg till Västra Götalandsregionens vision, mål och prioriteringar samtidigt som vi pekar ännu tydligare på Skaras möjligheter och styrkor för att vara med och bidra till de önskade effekterna och de övergripande målen. Agenda 2030 är vägledande.

Agenda 2030

FN har antagit Agenda 2030, som består av 17 globala utvecklingsmål. Målen syftar till att nå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld till 2030. Kommunerna och regionerna har en central roll i att genomföra de globala målen. Flera av kommunernas och regionernas grunduppdrag (till exempel kring vård, skola, omsorg och samhällsplanering) är direkt eller indirekt kopplade till delmål i Agenda 2030. Varje samverkansområde i strategin är kopplat till ett eller flera globala mål. Vilka av de globala målen som adresseras anges under varje samverkansområde.

Bild som listar alla delmål för Agenda 2030

Vilka omfattas av strategin?

Strategin för Skara omfattar hela den kommunala organisationen såväl som hela det geografiska området Skara kommun. Samverkan inom kommunen och mellan en rad aktörer; näringslivet och dess organisationer, Skaraborgs 15 kommuner och Skaraborgs Kommunalförbund, akademin, det civila samhället, Västra Götalandsregionen och andra berörda myndigheter/organisationer, är nödvändig för ett kraftfullt genomförande.

Så här läser du strategin

Strategin pekar ut riktningen för Skara och är indelad i flera nivåer:

  • De övergripande fokusområdena tecknar målbilder som vi måste sträva mot för att ställa om Skara till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle. Till dessa mål finns också tre mätbara effektmål.
  • Våra sex samverkansområden slår fast inom vilka områden vi behöver samverka för att nå våra tillväxtmål. Värt att påpeka är att strategin inte gör avkall på en basverksamhet med god kvalitet, snarare pekar strategin på de områden där vi kan spetsa oss för att nå längre.
  • Våra insatsområden beskriver vilka prioriteringar som görs inom samverkansområdena.
  • Önskade effekter slår fast vilka förändringar som ska genomföras inom respektive samverkansområde.
  • De löpande texterna beskriver hur det ska vara i Skara 2030 för att vi ska kunna vara med och bidra till de önskade effekterna i Skara och Skaraborg.

Övergripande fokusområden

Attraktivt – livsstilen som konkurrenskraft

Skara är attraktivt här får människor goda förutsättningar att leva, växa och bo.

I Skara är vardagen smidig; det är lätt att få familje- och yrkeslivet att gå ihop. Det är nära till allt och man kan kombinera det goda livet på landet med stadens utbud. Här finns mötesplatser för kreativitet, gemenskap, fritid och företagande. Hos oss finns tid att njuta och plats för alla. Vi tillvaratar de unika kultur-, natur- och historietillgångar vi har för att stärka attraktiviteten. Bra kommunikationer och snabba uppkopplingar tar oss ut i världen och hem igen. Läget mitt i Skaraborg gör Skara till en attraktiv och trygg plats där det finns lika möjligheter för alla människor att leva, verka och bo.

Skara är en kreativ och livskraftig kommun mitt i Skaraborg som erbjuder en attraktiv livsstil i tiden. För de som lämnar Skara ska vi vara ett attraktivt val att komma tillbaka till. Kommunen som organisation har i uppdrag att ge invånarna och näringslivet bästa tänkbara kvalitet, service och bemötande. Beslutsfattarna visar samarbetsvilja, håller en god dialog om och med varandra och samverkar för Skara kommuns bästa.

Robust och långsiktigt hållbar

Skara är en hållbar kommun och har en betydande branschbredd där befintliga företag är välmående, nya etablerar sig och där människor vill leva och bo.

Företagen i Skara är välmående – en del av dem till och med världsledande i sina processer och produkter. Vår samhällsplanering skapar förutsättningar för såväl ett gott liv som för hållbar utveckling för både människor och näringsliv, exempelvis genom inflyttningar och etableringar.

Skara ligger långt fram när det gäller grön omställning och skapar attraktivitet genom satsningar på grön infrastruktur och ekosystemtjänster. Vi tillvaratar det faktum att Skara har en tusenårig historia med lång erfarenhet. Nu växer vi för en hållbar framtid Genom modiga initiativ och inkludering skapar vi förutsättningar och tar ett gemensamt ansvar för kommunens utveckling. I Skara bygger vi framtiden tillsammans

För att skapa ett rättvist, jämlikt och demokratiskt samhälle med invånaren i fokus utgår vi från människans behov, med målet att ha förståelse för de olika förutsättningar som kan finnas.

Samverkan i nätverkstaden Skaraborg är prioriterad och avgörande.

Kompetensförsörjt

Skara är konkurrenskraftigt genom att möta kompetensbehoven för ett arbetsliv i omställning och förändring.

Skara har branscher och arbetsplatser som attraherar en mångfald av företag, människor och kompetenser. Andelen som fullföljer sina studier samt övergång till eftergymnasiala och högre studier, som den lokala arbetsmarknaden efterfrågar, ökar ständigt. Skara tillvaratar det livslånga lärandet och individens möjligheter till validering och kompetensomställning.

Det finns välutvecklade samarbeten mellan utbildning, arbetsgivare och näringsliv. Skolan är en nyckelfaktor för tillväxt och har stärkt Skaras identitet. Vår jämställda och icke-diskriminerande arbetsmarknad gynnar också vår tillväxt och utveckling.

Effektmål

Effektmålen är tänkta att beskriva hur resultaten av insatserna sammantaget bidrar till den utveckling som önskas. Effektmålen kan inte fånga den mångfald av insatser som strategin beskriver, men är tänkta att sammanfatta den riktning som arbetet med strategin ska ha.

  1. Skaraborg är en arbetsmarknadsregion, Sveriges fjärde största (DRUS). Skara har tagit tillvara på det fördelaktiga geografiska läget i Skaraborg, för att stärka tillväxten.
  2. Skara har 21 000 invånare och har därmed varit med och möjliggjort effektmålet på 300 000 invånare i Skaraborg.
  3. Skara har möjliggjort byggnation av 1000 bostäder och tillskapande av 800 nya arbetstillfällen.

Samverkansområden

Strategins samverkansområden pekar ut de områden som Skara (och Skaraborg) behöver samverka kring för att nå strategins mål. Varje samverkansområden presenteras som ett eget avsnitt.

Förnyelse och utvecklingskraft

Tabell över insatsområden och önskade effekter för förnyelse och utvecklingskraft
InsatsområdenÖnskade effekter
  • Stärka/satsa på entreprenörskap och företagande i olika former bland alla åldrar i Skara.
  • Stärka de gröna näringarna, verka för ökad förädling och skapa en grön innovationsnod för Skaraborg och Västra Götaland i Skara, samt stimulera forskning, test- och demonstrationsmiljöer.
  • Fler nya företag startas upp och befintligt näringsliv växer.
  • Skara är ett betydande/ledande centrum för gröna näringar.
  • Nya idéer eller framväxande produkter, tjänster och arbetssätt testas, demonstreras och skalas upp till verklig miljö.

Näringslivet är omställt och konkurrenskraftigt

I Skara 2030 finns goda förutsättningar för nya, innovativa företag att etablera sig och för befintliga företag att växa på jämlika villkor. Vi är starka inom gröna näringar, logistik och lager, besöksnäring och tillverkningsindustri. Samtidigt välkomnar vi småskaliga verksamheter som bidrar till livskvaliteten. Här prioriteras en hållbar omställning som andas utveckling, förnyelse och cirkularitet.

Skara har en central roll inom gröna näringar

Skara har tagit rollen som en grön innovationsnod med utvecklade forsknings- och innovationsmiljöer, i samverkan med det kluster av kunskapsaktörer som finns här. Det finns jordbruksmark för såväl primärproduktion som forskning och utbildning.

Stärkt samverkan mellan skola och arbetsliv är en framgångsfaktor

Skara har ett framgångsrikt arbete mellan skola och arbetsliv och strategiska samverkansinsatser sker med exempelvis Nyföretagarcentrum och Ung Företagsamhet. Kompetenser korsbefruktas inom både privat och offentlig sektor. Vi drar nytta av alla de utbildningsaktörer som finns i Skara, Skaraborg och inom pendlingsavstånd samt bidrar till att underlätta distansstudier

Samverkansområdet bidrar till att följande globala mål nås:

  • Ingen hunger
  • Jämställdhet
  • Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Skaras attraktionskraft

Tabell över insatsområden och önskade effekter för Skaras attraktionskraft
InsatsområdenÖnskade effekter
  • Stärka attraktionskraften för Skara som boendekommun.
  • Utveckla våra tätorter och vår landsbygd genom satsningar på platsutveckling.
  • Utveckla och tillskapa nya besöksmål
  • Utveckla stadskärnan
  • Upplevelser, evenemang och aktiviteter med ett varierat utbud för såväl invånare som besökare
  • Stärka attraktiviteten bland unga
  • Utveckla och synliggöra Skara för etableringar inom våra styrkeområden.
  • Insatser för ökad trygghet och stolthet.
  • Vidareutveckla kvalitén i kommunens verksamheter
  • I Skara finns innovativa, kreativa och attraktiva produkter och upplevelser inom besöksnäring, kultur och fritid.
  • Skara ska vara en självklar plats som människor vill bo och arbeta på samt besöka. Det i sin tur gör kommunen intressant som etableringsort.
  • Fler stannar eller återvänder till Skara.
  • Fler besökare till Skara
  • Ökad nöjdhet bland invånarna
  • Skaras stadskärna är levande, attraktiv och en självklar mötesplats

Vi tillvaratar och utvecklar hela platsens förutsättningar för att öka attraktiviteten

Skara tillvaratar och utvecklar hela platsens olika förutsättningar för att både stad och landsbygd ska vara levande, hållbar och trygg. Stadskärnan är attraktiv och används som en självklar mötesplats vilket har betydelse för hela kommunens attraktionskraft.

I Skara kan man leva det enkla livet med närhet till skola och barnomsorg av god kvalitet och boende i olika former och för olika skeenden i livet. En plats där människor kan utvecklas och må bra. Det är av största vikt att vi har stärkt vår attraktivitet för unga, för att det ska vara intressant för dem att stanna här eller återvända. Vi har modet att värna om vår småskalighet och det storslagna i det lilla – tillväxt får inte ske på bekostnad av attraktiviteten.

Vi har utvecklat vår besöksnäring

Vi tar vara på våra möjligheter inom historia, natur, kultur, idrott och upplevelser. Vi har tagit nästa steg i att utveckla vår besöksnäring och knyter an och samverkar med övriga Skaraborg. Vi tänker nytt, vi följer med i trender och är en attraktiv besöksdestination året om. Vår besöksnäring leder till inflyttning och ökar attraktiviteten och livskvaliteten.

Såväl världsledande företag som kreativa verksamheter finns i Skara

Tack vare de insatser som har gjorts för att öka attraktionskraften lockar vi såväl världsledande företag som kreativa och innovativa verksamheter och efterfrågad kompetens till Skara.

Samverkansområdet bidrar till att följande globala mål nås:

  • Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Hållbara städer och samhällen

Samhällsplanering, infrastruktur och tillgänglighet

Tabell över insatsområden och önskade effekter för samhällsplanering, infrastruktur och tillgänglighet
InsatsområdenÖnskade effekter
  • Samverkan i Skara och på Skaraborgsnivå kring samhällsplanering såsom infrastruktur, kollektivtrafik, digital infrastruktur, energisystem och hållbara transporter.
  • Genomförande kopplat till Skara kommuns översiktsplan.
  • Satsningar på kollektivtrafik, cykel och mobilitetstjänster.
  • Planberedskapen på mark för etableringar och bostäder är god.
  • Strategiska markköp är genomförda.
  • Hela Skara har god tillgänglighet till digital infrastruktur.
  • Kollektivtrafiken är attraktiv, väl utbyggd och konkurrenskraftig.
  • Goda förutsättningar för hållbara och säkra transporter av både gods och människor.

Vi satsar på infrastruktur som gynnar vårt strategiska läge

Vi knyter människor och företag närmare varandra i vår gemensamma arbetsmarknadsregion i Skaraborg. Både nya och kommande satsningar på infrastruktur i vår närhet gör det enkelt att såväl ta sig hit som att pendla till andra orter med både bil och buss, vilket är viktigt för både befintliga företags möjlighet att blomstra och för kommande etableringar. E20 är mötesseparerat med 100 km/h igenom hela Skaraborg och Västra Götaland. Väg 49 etapp Axvall–Varnhem är byggd och nästa etapp mot Skövde pågår. Cirkulationsplatsen norr om Skara tätort och de två planskilda korsningarna för oskyddade trafikanter är byggda, vilken knyter ihop stadskärnan med omgivningarna norr om väg 49.

Vi bygger samhällen för att inkludera alla

Skara kommun tillgodoser det delregionala perspektivet avseende bland annat etableringar och bostadsförsörjning som främjar inflyttning och social hållbarhet. Det finns planlagd mark för etableringar i olika storlekar och bostadsbyggande i olika former. Genom blandad integration främjar vi sammanhållning och miljöer som välkomnar olika livsstilar. Planering och byggnation sker utifrån de kulturhistoriska, de gröna (natur), gula (jordbruksmark) och blåa (vatten) värden som präglar Skaras karaktär. En hållbar utveckling utifrån dessa aspekter är central.

Vi främjar hållbar mobilitet

I Skara kommun finns en hållbar mobilitet som möjliggör förflyttning av människor och gods på ett effektivt, hälsosamt och klimatneutralt sätt och som är tillgänglig för alla. Kollektivtrafiken är ett attraktivt färdmedel på såväl de turtäta stråken på väg 49, E20 och väg 184 som på landsbygden.

Gång- och cykelvägarna mellan våra tätorter och Skara är utbyggda och kommuninvånarna kan på ett hållbart och tryggt sätt ta sig till olika målpunkter och hållplatser.

Transportsektorn är omställd vilket gynnar våra logistikcenter

Transportsektorn har ställt om och stora andelar gods transporteras på järnväg och med Vänersjöfart. Skaras kopplingar via väg 184 till Skaraborgs Logistic Center i Falköping och via väg 49 till Lidköping och Vänersjöfarten är högprioriterade och är avgörande för omställningen.

Samverkansområdet bidrar till att följande globala mål nås:

  • Hållbara städer och samhällen
  • Bekämpa klimatförändringarna
  • Ekosystem och biologisk mångfald

Social hållbarhet

Detta samverkansområde knyts till folkhälsostrategin.

Tabell över insatsområden och önskade effekter för social hållbarhet
InsatsområdenÖnskade effekter
  • Ge förutsättningar för större samhörighet samt för tillit mellan människor och till samhället.
  • Stärka barn och ungas möjligheter till en bra start i livet samt till att fullfölja sina studier eller på annat sätt nå sin fulla potential och anställningsbarhet.
  • Ge fler möjlighet till utbildning, vidareutbildning och egen försörjning.
  • Stärka förskolans och skolans kompensatoriska förmåga
  • Ökad tillit samt ökat engagemang och demokratisk delaktighet.
  • Ökad andel elever som fullföljer sina studier.
  • Ökad andel människor i egen försörjning.

Skaraborna ska vilja och kunna tillhöra Skara

Vi arbetar för att skapa trygga och stimulerande livsmiljöer och blandad bebyggelse med tillgång till sociala nätverk, mötesplatser och upplevelser för alla. Detta stärker människors livskvalitet samt möjlighet till utbildning, arbete, försörjning och en rik fritid. Det finns tillit mellan människor och till samhället, vilket är grunden för en fungerande demokrati. I Skara finns likvärdiga förutsättningar för att må bra, utvecklas, använda sin fulla potential och delta i samhällslivet.

Fler barn och unga i Skara känner egenmakt och framtidstro

Barn och unga ges goda och likvärdiga möjligheter att fullfölja sina studier och vara delaktiga i frågor som berör dem. Föräldrar och vårdnadshavare ska kunna få stöttning i att känna sig trygga i sitt föräldraskap och ha en god relation till sitt barn, vilket främjar barnets hälsa och utveckling. Det finns en Familjecentral och en öppen fritidsverksamhet där alla känner sig välkomna.

Skolorna är trygga och integrerade där personer från olika bakgrund får tillfälle att mötas. Den geografiska placeringen av förskolor och skolor är viktig för att barn med olika förutsättningar ska mötas i vardagen. Skolan har möjlighet att möta upp olika behov.

Föreningslivet är starkt och inkluderande

Föreningslivet är fortsatt starkt, genom ett öppet och inkluderande klimat, och erbjuder ett brett utbud. Skaraborna ska känna att de kan ha en meningsfull fritid. Det finns mötesplatser som är integrerade och har en god tillgänglighet för alla åldrar.

Jämställdhetsarbetet ska bryta mönster

Vi ska vara en föregångare i att aktivt verka för att alla oavsett kön och könsuttryck ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Vi ska bidra till ett samhälle som bryter invanda roller och mönster.

Samverkan och samarbete gynnar kompetensförsörjningen

Kommunen arbetar för att så många som möjligt ska komma i arbete och bidra till kompetensförsörjningen genom att rekrytera bredare och använda kompetens på rätt sätt.

Samverkansområdet bidrar till att följande globala mål nås:

  • God utbildning för alla
  • Minskad ojämlikhet
  • Fredliga och inkluderande samhällen

Kompetensförsörjning

Detta samverkansområde knyts till arbetsmarknadsstrategin och strategin för kompetensförsörjning.

Tabell över insatsområden och önskade effekter inom kompetensförsörjning
InsatsområdenÖnskade effekter
  • Öka antalet studerande på gymnasial och eftergymnasial nivå inom inriktningar som Skaras och Skaraborgs arbetsmarknad efterfrågar.
  • Öka antalet studieplatser vid lärosäten.
  • Etablera en samverkansstruktur med kapacitet att effektivt möta kompetensbehov och erbjuda utbildningsplatser.
  • Arbeta för att andelen som fullföljer sina studier samt övergång till studier ökar.
  • Ta tillvara all arbetskraft genom validering och möjligheter till kompetensomställning.
  • Stärka Skara som utbildningsort.
  • God tillgång på arbetskraft som matchar arbetsmarknadens behov.
  • Förmåga att kompetensförsörja arbetslivet, med särskilt fokus på ett arbetsliv i förändring.
  • Fler elever söker sig till utbildningar i Skara.

Behovet av arbetskraft tillgodoses

Behovet av arbetskraft i privat och offentlig sektor är tillgodosett och det finns tillgänglig arbetskraft när nya arbetsgivare och branscher etableras. Andelen som fullföljer sina grund- och gymnasiestudier samt övergår till eftergymnasiala och högre studier, som den lokala arbetsmarknaden efterfrågar, är på en god nivå. Skara möjliggör det livslånga lärandet och individens möjligheter till validering, kompetensutveckling och kompetensomställning. Kapaciteten att ta emot nya skarabor är god. Det finns en väl rustad arbetskraftsreserv.

Det finns en etablerad och fungerande samverkan kring kompetensförsörjningsfrågor

Samverkan kring kompetensförsörjningsfrågor är väl etablerad och fungerande mellan kommunen som arbetsgivare, utbildningssamordnare, det privata näringslivet och övriga arbetsgivare.

Kännedomen om de möjligheter kommunen kan erbjuda arbetsgivare inom kompetensfrågor, exempelvis hjälpa medarbetare till annat arbete, är hög.

Samverkan mellan skola och arbetsliv är gynnsamt

Skara har ett starkt inflöde till sina utbildningsaktörer. Kommunens vuxenutbildning/Lärcentrum erbjuder relevanta utbildningar och har många sökande i förhållande till utbildningsplatser.

Gymnasieskolorna lockar ungdomar från såväl den egna kommunen som andra. Katedralskolans IB- program är ett av de strategiskt viktiga gymnasieprogram i ett Skaraborg som ständigt utvecklas och lockar internationella bolag. Att värna om Skara som utbildningsort och Katedralskolan är en viktig del i Skaras attraktivitet och identitet. Skara ska vara en attraktiv studentstad och gemensamt med andra skolhuvudmän som är belägna inom kommunen arbeta för att fler studenter stannar kvar i Skaraborg efter sin studietid

Samverkansarbetet mellan skola och arbetsliv är välutvecklat och prioriterat och det finns god tillgång på exempelvis praktikplatser och andra studie- och yrkesvägledande insatser. Hela kommunen arbetar med tidiga insatser för att fler ska lyckas och nå arbetsmarknaden. Detta omfattar både hem, fritid och skola.

Samverkansområdet bidrar till att följande globala mål nås:

  • God utbildning för alla
  • Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Minskad ojämlikhet

Fossiloberoende och cirkulär kommun

Tabell över insatser och önskade effekter för fossiloberoende och cirkulär kommun
InsatsområdenÖnskade effekter
  • Driva på en storskalig elektrifiering av energi- och transportsektorerna.
  • Stödja utvecklingen och omställningen mot en cirkulär och biobaserad ekonomi.
  • Bidra till Skaraborgs självförsörjning inom energi och livsmedel.
  • Energisystemen i Skara och Skaraborg är fossilfria och har den kapacitet som krävs för nya etableringar eller annan utveckling.
  • Skara kommun och Skaras näringsliv uppfyller sina åtaganden för att nå målen i Klimat 2030 och Parisavtalet.
  • Skaras näringsliv är omställt och konkurrenskraftigt och bidrar till hållbar utveckling genom produkter och tjänster.

Skara har ställt om till en konkurrenskraftig, cirkulär samt klimat- och miljömässigt hållbar ekonomi

Näringslivets omställningskraft och förmåga till innovation har tagits väl tillvara och har lett till en klimat- och miljödriven näringslivsutveckling inom alla branscher. All utveckling prioriterar klimatsmarta lösningar, rent vatten, frisk luft och giftfria miljöer. Det finns också fokus på återbruk och avfallshantering.

Skara driver ett aktivt arbete för att bidra till energiförsörjning i Skaraborg

Skara kommun driver tillsammans med andra lokala och regionala aktörer på för en storskalig elektrifiering och grön omställning som medför att industri och transportsektorn kan expandera hållbart. Vi främjar nya energikällor, återbruk samt lagring av energi.

Skara ligger i framkant på Skaraborgsnivå i utveckling av det cirkulära och biobaserade

Kommunen och andra aktörer på platsen agerar tydligt, och ligger i framkant, för omställningen mot en cirkulär och biobaserad ekonomi och har möjlighet att omsätta detta i både nya arbetstillfällen, ökad självförsörjning och ekonomisk tillväxt.

Samverkansområdet bidrar till att följande globala mål nås:

  • Hållbar energi för alla
  • Hållbar konsumtion och produktion
  • Bekämpa klimatförändringarna

Så förhåller sig styrdokumenten till varandra

Bild över hur styrdokumenten förhåller sig till varandra

Ansvar

Genom antagande av Tillväxt- och utvecklingsstrategin för Skara kommun ger Kommunfullmäktige alla verksamheter i uppgift att verka för en tillväxt som långsiktigt och hållbart värnar om livskvalitén för Skara kommuns invånare. Kommunstyrelsen har ett övergripande samordnings- och uppföljningsansvar. För att strategin ska kunna omsättas i det dagliga arbetet och få genomförandekraft är den integrerad i Skara kommuns styr- och ledningssystem.

Genomförande

Strategins intentioner och inriktning ska genomsyra alla verksamheter. Varje verksamhet ansvarar för att årligen ta fram verksamhetsplaner med aktiviteter i linje med strategin, som ska genomföras för att bidra till att omsätta strategins intentioner. Intern och extern samordning, samverkan samt dialog är avgörande för framgångsrik implementering. Vi måste vara modiga, kreativa och öppna för förändringar för att underlätta prioriteringar. Att tydliggöra, diskutera och hantera synergier och målkonflikter är viktigt. Enighet, fokus och uthållighet är nycklar till långsiktiga resultat, tillsammans med tillit och beredskap att utmana det vanliga och hantera det oväntade.

Uppföljning

Strategins genomförande följs upp årligen i samband med kommunens verksamhetsuppföljning/årsredovisning.

Revidering

Strategin ska revideras minst en gång per mandatperiod.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 jan kl 08.00