- Startsida
- Kommun och politik
- Samarbetsprojekt
- Medborgarberedning Djurgårdshage
- Halvtid för medborgarberedningen
Halvtid för medborgarberedningen
Halvvägs in i medborgardialogen om det framtida Djurgårdshage i södra Skara har deltagarna visat ett starkt engagemang och hög närvaro.
Atmosfären i Stadshusets aula präglas av lugn och fokus – alla vet vad de ska göra, och det råder en tydlig känsla av att varje röst är viktig. Här ges de 25 slumpvis utvalda skaraborna möjligheten att vara med och påverka hur deras stad ska utvecklas.
Varje träff innehåller ett föredrag, en inspirationsföreläsning och en workshop. Träffarna summeras sedan för att hålla dialogen transparent och begriplig. Utöver träffarna med medborgarberedningen drivs ett sidoprojekt kallat "mobilt dialoglabb", där barn och unga från olika årskurser får komma med sina idéer om framtidens Djurgårdshage. Genom filmade inslag kan tjänstepersoner och andra involverade ta del av ungdomarnas och medborgarberedningens perspektiv. I nästa steg kommer detta material att göras tillgängligt för Skaras invånare.
Tre viktiga teman:
grönstruktur, infrastruktur och bostäder
Projektledaren Jonathan Naraine berättar att dialogen hittills har kretsat kring tre centrala teman i planeringen: grönstruktur, infrastruktur och bostäder. Temat "bostäder" är särskilt brett och innefattar inte bara byggnader utan även hur vi utformar kvarteren och samhällets helhet. Detta har gett deltagarna ett kunskapshöjande perspektiv med frågan ”hur skulle jag själv vilja bo” som utgångspunkt.
Grupperna har fått redovisa sina reflektioner och prioriteringar, och det råder en känsla av att Skara är på rätt väg. Många ser det som en styrka att få vara med i processen från ett tidigt skede, innan besluten är tagna.
Helhetstänk och gemenskap
Arkitekten och inbjudna talaren Erik Bergh lyfter vikten av att tänka på helheten i planeringen. Ofta, säger han, kommer invändningar från medborgare först när planerna är ute på granskning, och det är sällan möjligt att göra stora förändringar så sent i processen. Därför är det värdefullt att i stället få lyssna till människors idéer och bygga något tillsammans, där samsyn skapas kring det som är viktigt: gemenskap, trygghet och en plats för barnen att växa upp på.
En möjlighet att få med hela staden
Deltagaren Björn Larsson uttrycker sin uppskattning över dialogen och de insikter det ger genom möjligheten att få se olika perspektiv mötas. Han ser dialogen kring skapandet av en ny stadsdel som ett tillfälle att stärka sammanhållningen i Skara. Just sammanhållning och gemenskap mellan människor ser han som någon av det viktigaste framtidsfrågorna för ett hållbart samhälle. Men det är också andra faktorer som spelar in i planeringen av Djurgårdshage.
- Vi kan göra ett jättefint arbete, men det är mycket annat som behöver vara på plats: det måste kännas attraktivt och naturligt för människor att bo i Skara, säger Björn.
Inspiration för fler
Utvecklingsledaren Peter Blom konstaterar att det finns ett stort intresse runt om i Sverige för Skaras arbete med dialogformen medborgardialog.
- Flera kommuner och organisationer har hört av sig för att lära sig mer om våra metoder och framgångar. Genom att involvera medborgarna på ett strukturerat sätt har vi fått värdefulla insikter och ökat delaktigheten. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla detta arbete och inspirera fler att arbeta med medborgardialog, avslutar Peter Blom.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.