En geopark är ett område med geologi av internationell betydelse – alltså något som är unikt i världen. Platåbergens Geopark har blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark.

Geoparken omfattar fjorton platåberg i området mellan Halle- och Hunneberg i väster och Varvsberget i öster. Platåbergen har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv och värdefulla naturtyper och bergen har länge varit mycket betydelsefulla för människorna som bott och verkat i området. Megalitgravar, gamla stenkyrkor, stenhuggerier, och fascinerande natur och landskapsformer har skapat den identitet som förknippas med platåbergslandskapet- ett landskap att känna stolthet över!

Statusen som Unesco global geopark är en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksammas internationellt. Geopark är en av tre Unesco-utmärkelser som finns i världen – de andra två är världsarv och biosfärområde.
Trots att begreppet geopark är ganska nytt har det vuxit fram ett stort globalt nätverk av geoparker.

Läs mer på Platåbergs geoparks hemsida och ladda ner appen med förslag på över 100 platser att besöka i platåbergslandskapet.

Platåbergens geopark (platabergensgeopark.se) Länk till annan webbplats.

Nuläge

Geoparken grundades 2017 med Grästorp som värdkommun i uppstartfasen. Samverkan runt platåbergslandskapet, och verksamheten Platåbergens Geopark, kommer ligga under Skara kommun från och med 2025-01-01 och tills vidare. Geoparken har fyra medarbetare som jobbar med naturguidningar, skolprojekt och förmedling av kunskap om geoparkens unika värden. En utvärdering görs vart fjärde år av Unesco.

Syfte

Att berätta om sambanden mellan geologi, biologi och kulturhistoria och ge förståelse för hur vi kan förvalta våra naturresurser och vår planet på ett hållbart sätt. Geoparken samarbetar också med forskningsinstitutioner och ska gynna geologisk forskning i området.

Den internationella certifieringen blir en kvalitetsstämpel som gynnar hela området som en attraktiv plats, för boende och besökare. Att vara del av en global geopark öppnar dörrar för samarbeten och projektfinansiering för en rad olika insatser som utvecklar området.

Mål

En geopark har tre kärnuppgifter, enligt Unesco:

  1. Utveckla en hållbar besöksnäring och geoturism* i området.
  2. Utbildning, kunskapsspridning och främjande av forskning (till exempel genom guidningar, exkursioner, publikationer, skyltar och material riktat till barn och unga.
  3. Bevarande av geologiska naturvärden (inventera och kartlägga geologi och säkerställa att värdefulla platser förvaltas på ett hållbart sätt och därmed bevaras för kommande generationer).

Övergripande för alla Unesco globala geoparker är FN:s globala hållbarhetsmål.

Deltagande parter

Nio kommuner ingår i samarbetet: Falköping, Grästorp, Götene, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Trollhättan och Vänersborg. Västra götalandsregionen, länsstyrelsen och turistrådet Västsverige deltar i en verkställande tjänstepersongrupp.
Unesco utfärdar status vart fjärde år.

Finansiering

Verksamheten finansieras av deltagande kommuner, Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalandsregionens kulturnämnd, extern projektfinansiering och egna intäkter.

Projektlogg/tidsplan

2017 Geoparken grundas. Grästorp utses som värdkommun i uppstartsfasen
2025 Skara kommun tar över som värdkommun


Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 jan kl 08.00