Anvisningar för anordnande av allmänsammankomst eller offentlig tillställning på allmänna ytor i Skara centrum

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2000-03-22
Dokumentansvarig:
Avdelningschef gata och park

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Det följande är avsett som förtydligande av/komplettering till gällande allmänna lokala ordningsföreskrifter för Skara kommun, torgstadgar, bestämmelser angående taxor/avgifter för ianspråktagande av allmänna ytor, samt i övrigt i Skara kommun fattade och gällande beslut som berör rubricerade ämnesområde.

Geografiskt område.

Riktlinjerna omfattar i huvudsak arrangemang som genomförs i Skara centrum, men kan även tillämpas på andra platser/områden/lokaler i kommunen.

Allmän sammankomst:

Med allmän sannnankomst menas i det följande arrangemang som:

  • normalt inte är entrebelagda
  • endast kräver tillfällig avstängning av vissa gatuavsnitt
  • bedöms vara obetydligt störande för boende, näringsidkare och fastighetsägare
  • normalt kräver liten insats för upprätthållande av ordning och säkerhet
  • har ett betydande inslag av ideellt syfte

Det finns ingen begränsning för antalet allmänna sannnankomster under året.

Offentlig tillställning:

Med offentlig tillställning menas i det följande den typ av arrangemang som:

  • vanligen är entrebelagda och därför kräver inhägnad/avstängning av allmän yta
  • kräver extrainsatser för bevakning/ordningshållande/säkerhet/sanitära åtgärder
  • bedöms få en ljudnivå som kan riskera att uppfattas som störande för kringboende

För denna typ av offentliga tillställningar fmns vissa villkor vad gäller exempelvis ljudnivå, avstängning.

Arrangör av allmän sammankomst eller offentlig tillställning kan vara:

  • ideell förening som är inregistrerad hos Skatteverket och genomför arrangemanget inom ramen för sina stadgar eller av hävd
  • enskild eller juridisk person som bedriver skattepliktig näringsverksamhet och därmed
  • normalt är momspliktig och innehar F-skattsedel

Ansökan/tillstånd.

Ansökan skall skrivas på särskild av Polismyndigheten tillhandahållen blankett och inges till Polismyndigheten i god tid. För allmän sannnankomst rekommenderas att ansökan inges en månad före arrangemanget och för offentlig tillställning senast två månader före.

Polismyndigheten tar in yttranden över ansökan från Skara kommun och meddelar därefter beslut angående tillstånd. Det är således Polismyndigheten som beviljar tillstånd. Skara kom­ mun har endast att yttra sig över ansökan. I det fall Skara kommun avstyrker ansökan kan Polismyndigheten inte bevilja tillstånd. Även om kommunen tillstyrker ansökan kan Polis­ myndigheten avslå ansökan av skäl som ligger inom Polismyndighetens kompetensområde.

Arbetsgruppen för större arrangemang

I gruppen ingår en representant från vardera Polisen, räddningstjänsten, miljö- och bygg­ nadskontoret, omsorgsförvaltningen, tekniska kontoret, ordförande i SAMS-gruppen samt informationschefen, som också är sammankallande. Till gruppen kan adjungeras representant från andra berörda förvaltningar eller annan i ärendet berörd organisation.

Arbetsgruppen har att överlägga med arrangör av publikintensiv offentlig tillställning rörande form och innehåll i arrangemanget och har att utifrån respektive kompetensområde penetrera ansökningar om tillstånd för anordnande av offentlig tillställning.

Kommunens yttrande

I kommunens yttrande skall särskilt vägas in och i tillämpliga delar och vid behov meddelas i polisens beslut:

  • Räddningstjänstens bestämmelser och anvisningar angående säkerhet, räddningsfordons framkomlighet och övriga preventiva säkerhetsåtgärder som ligger inom denna förvaltnings kompetensområde.
  • Miljö- och byggnadskontorets bestämmelser och anvisningar angående ljudnivåer, sanitära krav, livsmedelshantering och övrigt som ligger inom denna förvaltnings kompetensområde.
  • Omsorgsförvaltningens bestämmelser, anvisningar och direktiv angående utskänkning av alkohol och övrigt som ligger inom denna förvaltnings kompetensområde.
  • Tekniska nämndens bestämmelser och anvisningar angående disponerande av kommun­ ägda allmänna ytor och övrigt som ligger inom denna förvaltnings kompetensområde.

Formellt yttrande lämnas endast över komplett, formellt riktig och i god tid inkommen ansökan. Innehåller ansökan alternativa lösningar för arrangemanget lämnas inget yttrande förrän arrangören meddelat det alternativ som skall gälla.

Förhandsbesked lämnas inte. Däremot kan med fördel överläggningar ske mellan arrangören och Arbetsgruppen för större arrangemang vid större offentlig tillställning. En formell ansökan kan då bli mer komplett och handläggningstiden därmed förkortas. Förda noteringar från dessa överläggningar kan eventuellt komplettera den formella ansökan.

Kommunen skall i sina yttranden, generellt sett, inta en positiv inställning till arrangemang och aktiviteter som inte är entrebelagda och således har karaktär av allmän sammankomst.

Innan yttrande över ansökan om tillstånd till allmän sammankomst lämnas bör informellt samråd ske med Räddningstjänsten, Tekniska kontoret, Miljö.och byggnadskontoret samt Omsorgen.

Informationschefen har delegation att lämna yttrande över ansökan om tillstånd jämlikt allmän och lokal ordningsstadga samt lag om allmän sammankomst.

Generella regler för Djäknescenens/Djäknegårdens användning för arrangemang:

  • Scenen får användas endast för arrangemang av allmänt intresse
  • Arrangemang skall normalt vara avslutat senast kl 23.00
  • Området kring scenen f'ar normalt inte avspärras eller inhägnas
  • Entreavgift till området får normalt inte uttagas
  • Arrangör som disponerar scenen är skyldig att ombesörja och bekosta städning av scenen och angränsande område efter arrangemangets slut
  • Eventuell skada eller åverkan på träd, planteringar, markytor etc. i samband med arrangemang skall ersättas av arrangören
  • Arrangören är ansvarig för att använd utrustning som tillhör Djäknescenen blir inlåst och att alla dörrar till scenen är låsta efter arrangemangets slut
  • Arrangören skall efter arrangemangets slut ordna så att de under sommarhalvåret utsatta parkbänkarna placeras enligt Tekniska kontorets anvisningar
  • Fordon får inte köras upp på den plattbelagda ytan framför scenen

Avvikelse från dessa regler angående Djäknescenens användande kan ske om så beviljats och meddelats i Polismyndighetens tillstånd för arrangemanget.

Anvisningar/villkor för offentlig tillställning.

Offentlig tillställning får anordnas i Skara centrum. Form, innehåll och antal bör erbjuda ett spritt och varierande programutbud.

Miljö- och byggnadskontorets anvisningar rörande ljudnivåer meddelas i varje särskilt yttrande och skall ovillkorligen beaktas av arrangören. Om kontrolhnätning under arrangemangets gång visar att överskridande sker, men ansvarig hos arrangören inte, trots påpekande, vidtar omedelbara åtgärder för att ljudnivån skall begränsas till i tillståndet angivna gränsvärden, skall arrangören göras uppmärksam på att det kan vara förenat med straffsanktion att överträda villkor i tillstånd.

För saluförande av livsmedel och livsmedelshantering gäller vad Miljö- och byggkontoret föreskriver.

För alkoholutskänkning krävs särskilt tillstånd vilket länmas av Omsorgsförvaltningen som i sitt tillstånd anger vilka regler och villkor rörande alkoholutskänkning och därmed sammanhängande föreskrifter som skall gälla under arrangemanget.

Vid uppsättande av avgränsande staket eller annan avstängningsanordning kring allmän yta skall ovillkorligen Polisens, Räddningstjänstens, Tekniska kontorets och Omsorgsförvalt­ ningens anvisningar och bestämmelser efterföljas. Dessa anvisningar skall meddelas i Polisens tillståndsbeslut. Minimal avstängning skall eftersträvas.

Arrangören är skyldig att ombesörja och bekosta erforderligt skydd av planteringar och andra känsliga ytor inom det avstängda området enligt Tekniska kontorets anvisningar, vilka arrangören skall inhämta i god tid.

Placering av eventuell tältanordning eller motsvarande anordning på Djäkneskolans gård skall ske enligt Tekniska kontorets anvisningar.

Arrangören skall ombesörja och bekosta att det finns väl tilltaget antal toaletter och nrinoarer utplacerade på strategiska platser i området. Ett avpassat antal handikapptoaletter skall finnas. Om så bedöms erforderligt kan arrangören åläggas att även placera ut toaletter utanför det avstängda området. Arrangören har att ombesörja och bekosta att det är väl skyltat till toaletterna och att det område där toaletterna är placerade är väl upplyst. Utplacering av toaletter och fastställande av antal sker i samråd med Miljö- och byggnadskontoret.

Arrangören skall ombesörja och bekosta att det är väl sörjt med papperskorgar eller annan anordning för sopor och avfall, såväl inom det avspärrade området som i anslutning till entreer eller på andra strategiska platser. Fastställande av antal och placering sker i samråd med Tekniska kontoret. Arrangören ansvarar och bekostar bortforsling av sopor och avfall.

Representanter från ovannämnda förvaltningar och myndigheter skall tillsammans med ansvarig person hos arrangören göra gemensam besiktning av avstängningsanordningar och etablissemang i övrigt, senast två timmar innan arrangemanget öppnar. Efter denna besiktning, och efter att påtalade ändringar eller kompletteringar gjorts, får arrangören inte göra några förändringar i avstängningen, placering av etablissemang eller liknande, med mindre än att ansvarigt befäl hos Räddningstjänsten och ansvarigt polisbefäl gett sitt tillstånd.

Avstängning av allmän yta får ske tidigast kl 18.00 arrangemangsdagen. Avstängning skall vara nedtagen senast kl 07.00 påföljande dag. Är även denna dag arrangemangsdag skall allmän yta och berörda gatuavsnitt vara tillgängliga för gång- och cykeltrafik mellan kl 07.00 och 18.00. Senast kl 07.00 dagen efter sista arrangemangsdagen skall samtliga avstängnings­ anordningar vara borttagna.

Arrangören skall ombesörja och bekosta städning inom avstängt område efter respektive arrangemangsdag slut. Denna städning skall vara avslutad senast kl 07.00 påföljande dag.

Arrangören skall, i god tid, ombesörja och bekosta skriftlig information till näringsidkare och boende i anslutning till avstängt område rörande arrangemangets art, tider etc. Näringsidkare och boende skall, under arrangemangets gång, kunna nå sin lokal respektive bostad utan hinder och skall därför tilldelas passerkort. Passerkort skall delas ut till Omsorgspersonal/ hemvårdspersonal som är beroende av framkomlighet för tjänsteutövning hos boende i anslut­ ning till avstängt område.

Tjänstgörande personal hos arrangören skall ha enhetlig och lätt igenkännande klädesplagg, Arrangören skall till Polismyndigheten lämna bemanningslista och telefonlista över tjänst­ görande personal. Ansvarsområde och tjänstgöringstider för personalen skall så långt som möjligt anges.

Arrangören skall ombesörja och bekosta att det finns erforderligt antal ordningsvakter enligt Polismyndighetens direktiv.

Debitering av taxor, hyror, ersättning etc.

I de fall allmän sammankomst arrangeras av i Skara verksam ideell förening och syftet med arrangemanget ligger i linje med föreningens stadgar eller hävdvunnen verksamhet kan befrielse från hyra, avgifter eller ersättning medges efter prövning i varje särskilt fall i sam­ band med att yttrande länmas. Framställan om befrielse handläggs och medges av nänmd eller utskott. Beslutande nämnd/utskott som medger befrielse/nedsättning av debiterad hyra, avgift eller ersättning har att internt erlägga debiterat belopp till debiterande förvaltning.

För offentlig tillställning gäller att alla taxor, avgifter eller andra ersättningar, såsom markhyror, alkoholtillstånd eller annan ersättning inom kommunens kompetensområde och som berör tillställningen skall debiteras arrangören. Kommunen äger rätt att begära förskotts­ betalning.

Åtgärder för reparation av skador på mark, byggnader, träd, planteringar etc. debiteras arrangören såvitt inte denne träffat särskild skriftlig överenskommelse med Tekniska kontoret före arrangemangets genomförande rörande arrangörens ombesörjande och bekostande av åtgärder för reparation av eventuella skador.

Arrangör skall i sin annons av arrangemanget informera allmänheten om trafikavstängningar, avstängningar av övriga ytor och annan relevant information. Informationen i annonsen skall utformas i samråd med Tekniska kontoret. Avser inte arrangören att annonsera sitt arrangemang i lokalpressen skall ändå annons om ev. trafikavstängning införas på arrangörens bekostnad.

I det fall anvisningar, åtaganden eller överenskommelser angående städning av berört område inte uppfylls av arrangören kan Tekniska kontoret på arrangörens bekostnad ombesörja erforderlig städning.

Övrigt

Inget tillståndskrävande arrangemang, varken allmän sammankomst eller offentlig tillställ­ ning, får ha profilinnehåll eller programutbud som kan uppfattas som kränkande mot enskild person eller grupp, väcka anstöt hos allmänhet, uppfattas som hets mot folkgrupp eller på annat sätt uppfattas som diskriminerande.

Om en samlad enig bedömning inom Arbetsgruppen för större arrangemang ger vid handen att ett arrangemangs innehåll och form är av sådan art att det markant strider mot den profil av Skara som kommunen vill exponera mot såväl besökare som medborgare bör inte arrangemanget tillstyrkas.

Vid alla arrangmang, såväl allmän sammankomst som offentlig tillställning, skall arrangören eftersträva att arrangemanget i sin helhet är tillgängligt för handikappade.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 19 nov kl 08.00