Om Forskaravdelningen

Välkommen till en fascinerande plats där du kan fördjupa dig i äldre samlingar, arkiv och litteratur.  En ovärderlig resurs för alla historieintresserade.

Stifts- och landsbiblioteket i Skara är en central mötesplats för släkt- och lokalhistorisk forskning i Skaraborg. Du kan även bara njuta av vår storslagna 1800-talsbiblioteksmiljö. På forskaravdelningen samlas allt från släkt- och hembygdsforskare till nationella och internationella forskare som använder sig av de äldre bok- eller handskriftssamlingarna.

Forskaravdelningen har böcker ända från 1100-talets och framåt. Den mest kända, Skaramissalet, dateras till 1100-talets mitt. Av böcker tryckta på 1400-talet finns några svenska, men flertalet är trycka i Tyskland.

Från trettioåriga kriget finns nästan fyrtio krigsbyten. Samlingarna är omfattande — enbart 1700-talssamlingen omfattar över en halv kilometer med böcker.
Forskaravdelningen hyser även en mycket stor samling Västgötalitteratur, det vill säga böcker och skrifter rörande landskapet Västergötland.

Söka och låna

Forskaravdelningen på Stifts- och landsbiblioteket arbetar aktivt för att få samligen katalogiserad. En del av boksamlingen är sökbar i bibliotekets katalog genom sökrutan nedan. Många böcker och tidskrifter från och med år 1850 är dessutom tillgängliga för hemlån. Du kan reservera själv när du är inloggad eller du kan mejla oss så hjälper vi dig.

Öppettider Forskaravdelningen vecka 51 / 2024

  • måndag 16/12
    Stängt
  • tisdag 17/12
    10.00–12.00 13.00–17.00
  • onsdag 18/12
    Stängt
  • torsdag 19/12
    10.00–12.00 13.00–19.00
  • fredag 20/12
    Stängt
  • lördag 21/12
    Stängt
  • söndag 22/12
    Stängt

Skanning och reproduktion

På Forskaravdelningen har vi en professionell bokskanner. Vi kan därför erbjuda allt från papperskopior till högupplösta digitala reproduktioner för publicering.

Startavgift: 50 kronor
Timavgift: 300 kronor

Vill du beställa kopior eller bilder så kan du kontakta Forskaravdelningen via mejl, telefon eller prata med personalen under ordinarie öppettider.

Profil och uppdrag

Bevara, tillgängliggöra, utveckla. Det är kärnan i Forskaravdelningens arbete. Vi samlar, vårdar och gör tillgängliga unika samlingar inom kulturmiljö, kulturarv, arkeologi, konsthistoria, teologi och släktforskning med fokus på Västergötland och Skaraborg.

Varför är vi här?

  • För att bevara historien: Våra samlingar är en ovärderlig resurs för att förstå vår region och dess utveckling.
  • För att främja forskning: Genom att tillgängliggöra samlingarna stödjer vi forskare, studenter och alla som är nyfikna på vår historia.
  • För att sprida kunskap: Vi vill göra det möjligt för alla att upptäcka och lära sig mer om vårt kulturarv.

Vad gör vi?

  • Förvärvar: Vi söker ständigt efter nya objekt som kan komplettera och berika våra samlingar.
  • Bevarar: Vi arbetar aktivt för att skydda våra samlingar från skador och nedbrytning.
  • Tillgängliggör: Vi erbjuder olika sätt att ta del av våra samlingar, både på plats och digitalt.

Donationer

Vi är alltid intresserade av att utöka våra samlingar, men det är viktigt att donationerna passar in i vår profil. För att vi ska kunna ta emot ett föremål eller en samling måste det:

  • Relatera till vår profil: Objektet eller samlingen ska handla om kulturmiljö, kulturarv, arkeologi, konsthistoria, teologi eller släktforskning i Västergötland, särskilt Skaraborg.
  • Komplementera våra befintliga samlingar: Vi är intresserade av material såsom böcker, handskrifter och arkiv som fyller kunskapsluckor eller ger en mer heltäckande bild av vår region.
  • Kunna bevaras: Vi måste ha resurser för att ta hand om och bevara donationen på lång sikt.

Tyvärr kan vi inte ta emot alla donationer. Om du är osäker på om ditt föremål passar in i våra samlingar, tveka inte att kontakta oss för rådgivning.

Vår historia

Biblioteket grundades ursprungligen som domkyrkolibrarie och växte gradvis genom donationer från lärda och framstående personer i Skara. Idag huserar den anrika Forskaravdelningen i Gamla biblioteket, en storslagen 1800-talsbyggnad som i sig är en del av Skaras historia.

Boksamlingarna i Skara under 1700-talet delas in i två delar. Biskop Jesper Swedberg tog ledningen för domkyrkobiblioteket. Samtidigt representerade gymnasieadjunkt Sven Hof gymnasiebiblioteket, en bastion av lärdom för stadens unga sinnen.

Domkyrkobiblioteket med biskop Jesper Swedberg i spetsen och gymnasiebiblioteket som representerades av gymnasieadjunkt Sven Hof. Under följande århundradena donerade många av de lärda i Skara sina boksamlingar och sina efterlämnade handlingar till biblioteket vilket bidrog till att samlingarna växte i snabb takt. År 1746 flyttade de nu sammanslagna samlingarna från domkyrkan till ett nytt bibliotekshus och därefter 1858 till Åbomska huset, som idag är Gamla biblioteket.

Idag finns Stifts- och landsbiblioteks Forskaravdelning i Åbomska huset. Hit kan vem som helst komma för att läsa, forska, släktforska eller bara insupa det storslagna 1800-talsbiblioteket. I samlingarna finns allt från medeltida handskrifter, musikalier och arkiv från många av Skaras stora personligheter och institutioner till tryckt material från 1400-talet fram till modern tid.

Verksamheten har historiskt sett fungerat, och fungerar i viss mån fortfarande, som ett centrum för lokalhistorisk forskning och släktforskning. Det är därför lämpligt att dess profilområden utgörs av områdena kulturmiljö, kulturarv, arkeologi, konsthistoria, teologi och släktforskning, begränsat inom det geografiska området Västergötland och mer specifikt, Skaraborg.

Det material som Forskaravdelningen förvaltar består av bland annat pappersobjekt, inbundet material, fotografiskt material, pergament, audiovisuellt material samt en del kulturhistoriska objekt

Kontakta biblioteket

Vi på biblioteket svarar på frågor som rör sig om bibliotekets verksamhet såsom lånekort, lån av böcker och andra medier med mera. Ring eller skicka e-post. Under kontaktcenters öppettider besvarar kontaktcenter dina samtal och för över till oss om de inte kan hjälpa dig.

Epost skarabibliotek@skara.se
Telefon 0511-320 60

Stängt Öppnar 23 dec kl 11.00

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 23 dec kl 08.00