< >

Fika & Filosofi

Fika & filosofi är en seminarieserie som har anordnats i Skara sedan 2014. Initiativet kom från dåvarande bibliotekschef Sara Lundén, och syftet var att skapa en mötesplats för människor som är intresserade av filosofi och vill diskutera viktiga samhällsfrågor.

Under åren har ett brett spektrum av ämnen avhandlats. Bland annat har man pratat om demokrati, jämlikhet, etik, religion och miljö.

Genom att samarbeta med flera studieförbund kan man nå ut till en bredare publik och erbjuda ett ännu mer varierat utbud av ämnen.

Deltagande är gratis och inga förkunskaper eller föreberedelser krävs. Anmälan sker via mejl, telefon eller direkt vid receptionen på biblioteket.

Program för 2024

 

26 februari Kl. 18.00
Våld- tragisk nödvändighet eller civilisatoriskt fundament?
Med Nils Hjort

Vi lever i en tid där våld för de flesta känns både främmande och avlägset. Trots det är det under ytan ständigt närvarande genom såväl brott som det statliga våldsmonopolets polisiära och militära funktioner. Gemensamt diskuterar vi vad våld är, hur det brukas och vilken relation det har till samhällskontraktet. Inga förkunskaper krävs, välkommen till en intressant afton!

Nils Hjort är historieskribent och föredragshållare med stort intresse för de filosofiska frågorna. I hemstaden Jönköping har han tillsammans med Senioruniversitet/Folkuniversitet uppskattade kurser i bland annat idéhistoria. Under kvällens samtal kommer han att föra oss framåt mellan begrepp och tänkare.

(I samarbete med Medborgarskolan)

25 mars Kl. 18.00
Finns det en mening med livet? Vad skulle det i så fall vara?
Med Henrik Wig

Hur ska vi leva för att leva meningsfulla liv? Och vet vi vad frågan betyder? Under kvällen pratar vi, med utgångspunkt från en dikt, om livsmening från olika perspektiv.

Henrik Wig är filosofilärare med många års erfarenhet av undervisning på gymnasium och folkhögskola. Hans specialintresse inom filosofin är etik och relationen mellan människa och djur.

29 april Kl. 18.00
Att vara nöjd
Med Tulsa Jansson

Att vara nöjd - är det möjligt? Är det önskvärt? Eller måste, eller bör vi kanske till och med, söka vidare för att utvecklas som människor?

Tulsa Jansson, filosofisk praktiker, ordförande för svenska sällskapet för filosofisk praxis och ledamot i styrelsen för Svensk Filosofi. Tulsa har lett filosofikaféer på offentliga platser sedan 2011 arbetar ideellt för människors möjligheter att få filosofera tillsammans kring stora och små livsfunderingar.

27 maj Kl. 18.00
Åska- myt och verklighet
Med Gunnar Sporrong

Ett föredrag där spänning avlöser en ström av fakta, många vardagsmyter samt en hel del kuriosa. Föredraget passar alla oavsett kunskapsnivå.

Gunnar Sporrong är naturvetare och föreläsare med en utbildning som astrokemist och gymnasielärare i biologi och kemi.

(I samarbete med Medborgarskolan)

Vill du vara med och bidra till Fika & filosofi i samarbete med oss? 
Kontakta oss

Denna sida uppdaterades