- Startsida
- Uppleva och göra
- Bibliotek
- Återkommande evenemang
- Fika och Filosofi
Fika och Filosofi
En stund för dig som gillar de stora frågorna
Fika & filosofi är en seminarieserie som har anordnats i Skara sedan 2014. Initiativet kom från dåvarande bibliotekschef Sara Lundén, och syftet var att skapa en mötesplats för människor som är intresserade av filosofi och vill diskutera viktiga samhällsfrågor.
Under åren har ett brett spektrum av ämnen avhandlats. Bland annat har man pratat om demokrati, jämlikhet, etik, religion och miljö.
Genom att samarbeta med flera studieförbund kan man nå ut till en bredare publik och erbjuda ett ännu mer varierat utbud av ämnen.
Deltagande är gratis och inga förkunskaper eller föreberedelser krävs. Anmälan sker via mejl, telefon eller direkt vid receptionen på biblioteket.
2 oktober - Matens Filosofi
I föredraget kommer Henrik Lagerlund att prata om vårt problematiska mat system och utveckla sina tankare om det och var det innebär att vara en filosofisk foodie.
Henrik Lagerlund är professor i filosofi vid Stockholms universitet och författare. Han har skrivit flertalet böcker och 2021 publicerade han boken Matens filosofi: Hur du blir en filosofisk foodie. I den utvecklar han en sätt att tänka på och leva med mat. Han undervisar en kurs baserad på boken vid Stockholms universitet.
(Samarbete med Skara Humanistiska Förbund)
7 oktober, 18.00: Språkets filosofi
Från Sokrates till Siri:
Vad är språk och hur lär vi oss det? Vad utgör mening i det vi pratar? Hur kan vi förstår varandra? Vilken roll spelar språk i vår identitet och vårt sätt att uppfatta världen? Vad är det som gör det möjligt för AI-system att förstå och generera mänskligt språk?
Sonia Lindblom är en passionerad språkvetare med en magisterexamen i formell lingvistik från São Paulos Universitet och en masterexamen i digitala bibliotek och informationsvetenskap från Borås Universitet. Har stort intrese och solid grund inom språkstruktur och informationshantering.
4 November, 18.00: Humorns filosofi
Få saker är så befriande som ett gott skratt. Men varför skrattar vi egentligen, och vad betyder det för en grupp? Kan man skämta om allt eller kan humorn bli omoralisk? Frågorna är många och tillsammans försöker vi försiktigt balansera på den hårfina gränsen mellan gapskratt och klavertramp.
Nils Hjort är författare och föredragshållare från Jönköping med stort intresse för filosofi och historia, särskilt 1800- och 1900-talen.
(Samarbete med Medborgarskolan)
9 december, 18.00: Praktisk filosofi: Att navigera livet
Tankar som verktyg för problemlösning och självinsikt eller vägen till visdom: hur våra tankar formar vår syn på livet
Lotten Svensson bor och verkar som egenföretagare i Säter utanför Skövde. Lotten är disputerad i företagsekonomi och skriver kurslitteratur men också skönlitterära inslag för rapporter, studier och utredningar. I företaget bedrivs också Ateljé Eksäter där akvarellkonst framställs, workshops hålls och olika kreativa konstprojekt bedrivs internationellt för att stötta barn och familjer på flykt. Under sommaren fick Lotten skrivarstipendium från Läromedelsförfattarna och bland de olika uppslagen skrevs ett porträtt av en äldre kvinnas liv långt upp i de norrländska skogarna – om drömmar, livet och att hålla fast vid sin väg även om den är krokig. Det har varit en del i inspirationen för föreläsningen som tar upp tankar kring att navigera i livet och hur våra tankar kan styra oss men också hjälpa oss framåt.
(Samarbete med Medborgarskolan)
Kontakta biblioteket
Vi på biblioteket svarar på frågor som rör sig om bibliotekets verksamhet såsom lånekort, lån av böcker och andra medier med mera. Ring eller skicka e-post. Under kontaktcenters öppettider besvarar kontaktcenter dina samtal och för över till oss om de inte kan hjälpa dig.
Epost skarabibliotek@skara.se
Telefon 0511-320 60
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.