- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Avfall och sanering
- Verksamhetens avfall
Verksamhetens avfall
Kommunalt avfall är hushållsliknande avfall medan verksamhetsavfall är det avfall som uppstår i verksamheten.
Kommunalt avfall
Kommunalt avfall är hushållsliknande avfall. Exempel på verksamheter där kommunalt avfall uppstår är sjukhus, hotell, vandrarhem, restauranger, kaféer och skolor. Kommunalt avfall kan vara mat- och restavfall från personalkök och pappershanddukar från personal- eller kundtoaletter.
Verksamhetsavfall
Verksamhetsavfall är det övriga avfallet som uppstår i verksamheten, till exempel i affärer eller i företag som tillverkar produkter eller erbjuder tjänster. Det kan vara wellpapp, betong, byggavfall, produktionsspill, elavfall och farligt avfall.
Du som äger flerbostadshus eller driver verksamhet ansvarar för ditt verksamhetsavfall. Du kan anlita en privat avfallsentreprenör eller lämna ditt utsorterade förpackningsavfall utan kostnad till Rödjornas Återvinningsanläggning.
Farligt avfall
I verksamheter kan det uppstå avfall som är skadligt människor och miljö. Farligt avfall ska förvaras så att ingen obehörig kan komma i kontakt med avfallet. Avfallet ska också förvaras på så sätt att spill och läckage inte kan nå mark, vatten, golvavlopp eller dagvattenbrunnar.
För företag och verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar samt mäklar eller handlar med farligt avfall gäller krav på anteckningar.
- Anteckningarna ska innehålla information om det farliga avfallet som uppkommit eller som hanteras. I avfallsförordningen står det vad som ska ingår.
- Uppgifterna ska antecknas innan transporten påbörjas och ska sparas i minst tre år.
Farligt avfall får endast lämnas till transportörer som har tillstånd från länsstyrelsen. Du måste därför kontrollera att din transportör och mottagare av avfallet har rätt tillstånd. Om du själv vill transportera det farliga avfallet som uppkommit måste du antingen anmäla det till länsstyrelsen eller söka tillstånd. All transport av farligt avfall ska rapporteras till Naturvårdsverkets avfallsregister. Det är alltid du som verksamhetsutövare som är ansvarar för att rapporteringen sker till Naturvårdsverket.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.