Planeringsstrategi för Skara kommun

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2024-06-10
Dokumentansvarig:
Planchef
Diarienummer:
KS 2024/177

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Inledning

Bakgrund och syfte

Skara kommun har en översiktsplan som antogs 2005. På grund av förändrade förutsättningar påbörjades 2018 arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Arbetet med den nya översiktsplanen pågick mellan 2018 och 2023, då Översiktsplan 2040 antogs i kommunfullmäktige (KF 2023-06-14 § 79). Antagandebeslutet har överklagats.

Alla kommuner måste ha en aktuell översiktsplan. Den 1 april 2020 ändrades 3 kap. plan- och bygglagen (2010:900), vilket innebär att den tidigare aktualitetsprövningen ersatts av en planeringsstrategi. Planeringsstrategin syftar till att bedriva kontinuerlig översiktsplanering och att kunna fånga in förändrade förutsättningar. Planeringsstrategin ska antas i kommunfullmäktige senast 24 månader efter ordinarie val, förutsatt att det under samma tid inte tas fram en ny översiktsplan som vinner laga kraft. Det krävs inget särskilt samråd eller en miljöbedömning av planeringsstrategin. Planeringsstrategin innebär inte heller att något ändras i översiktsplanen. Se figur 1 nedan för planeringsstrategins plats i processen för översiktsplanering.

Detta är Skara kommuns första planeringsstrategi och den uppfyller kommunens åtagande gentemot 23 § 3 kap. plan- och bygglagen.

Illustration som visar planeringsstrategins plats i processen
för översiktsplanering

Figur 1. Illustration som visar planeringsstrategins plats i processen för översiktsplanering. Källa: Boverket¹.

¹ Boverket (2023). Ta fram planeringsstrategin. https://www.boverket.se/sv/PBL- Länk till annan webbplats. kunskapsbanken/planering/oversiktsplan/processen-for-oversiktsplanering/genomfora/ta-fram-planeringsstrategin/ Hämtad 2024-03-25. Bilden är licensierad under CC BY-NC-ND 4.0.

Process

Planeringsstrategin har tagits fram under 2024. Samhällsbyggnadsförvaltningen har varit ansvarig för framtagandet.

Under processen att ta fram planeringsstrategin har arbetet förankrats med samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen.

Medverkande tjänstepersoner:

Axel Demker, plan- och byggstrateg

Maja Skarbäck, planarkitekt

Åsa Wirgonsson, plan- och byggchef

Ändrade planeringsförutsättningar

Skara kommun anser att planeringsförutsättningarna ändrats sedan Översiktsplan 2005 antogs, vilket var skälet till att arbetet med en ny översiktsplan påbörjades 2018. Översiktsplan 2040 antogs i kommunfullmäktige 2023.

Kommunen bedömer inte att planeringsförutsättningarna har ändrats sedan Översiktsplan 2040 antogs. Däremot har Skaraborgs kommunalförbund tagit fram Strategi Nätverksstaden Skaraborg², vilken Skara kommun kommer att implementera i det fortsatta planeringsarbetet. Vidare har kommunen efter antagandet av Översiktsplan 2040 kontinuerligt arbetat med att ta fram olika planer och program.

² https://skaraborg.se/Nyheter-Startsida/strategi-natverksstaden/

Bedömning av översiktsplanens aktualitet

Kommunen bedömer att innebörden av Översiktsplan 2040 är relevant utifrån att den beslutade politiska viljan och förutsättningarna är desamma som vid antagandet. Detta innebär att innebörden av Översiktsplan 2040 anses relevant avseende användningen av mark och vatten i kommunen samt hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Även innebörden av Översiktsplan 2040 bedöms relevant avseende hur kommunens riksintressen ska tillgodoses. Kommunen arbetar även utifrån innebörden av Översiktsplan 2040 för att miljökvalitetsnormer, enligt 5 kap. miljöbalken (1998:808), för vatten, luft och buller ska uppfyllas och förbättras.

Fortsättningsvis bedömer kommunen att Översiktsplan 2040 är relevant avseende hur kommunens långsiktiga behov av bostäder ska tillgodoses. Förslag till nya bostadsområden utgör kommunens planeringsinriktning och understöds av ett nytt bostadsförsörjningsprogram som är under framtagande.

Kommunen bedömer även att innebörden av Översiktsplan 2040 är relevant avseende hur kommunen i den fysiska planeringen avser att ta hänsyn till och samordna översiktsplanen med relevanta nationella och regionala mål, planer och program av betydelse för en hållbar utveckling inom kommunen. Kommunen deltar bland annat aktivt i Skaraborgs kommunalförbunds arbete.

Vidare bedömer kommunen att innebörden av Översiktsplan 2040 är relevant avseende områden som pekats ut för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, vanligen kallade LIS- områden, enligt 7 kap. 18e § första stycket miljöbalken. Kommunen avser att succesivt påbörja detaljplanering av i Översiktsplan 2040 utpekade LIS-områden.

Kommunen bedömer även att innebörden av Översiktsplan 2040 är relevant avseende förhållandet till kommunens syn på risken för skador på den byggda miljön som kan följa av översvämning, ras, skred och erosion som är klimatrelaterade samt på hur sådana risker kan minska eller upphöra.

Slutligen bedömer kommunen att innebörden av Översiktsplan 2040 är relevant avseende sådana områden och verksamheter som angår två eller flera kommuner eller är av regional betydelse. Kommunen har återkommande kontakter med såväl grannkommuner som Skaraborgs kommunalförbund och Västra Götalandsregionen i olika frågor.

Fortsatt arbete med översiktsplaneringen

Framöver kommer kommunen arbeta utifrån intentioner och markanvändningsförslag i Översiktsplan 2040 och de följuppdrag som beslutats i den.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30