Placering i förskola

Innehåll på sidan

Här kan du läsa om vad det innebär att ha en placering i förskolan.

Vilka tider kan jag lämna mitt barn på förskolan?

Du får lämna ditt barn på förskolan under den tid som du jobbar eller studerar inklusive restid. Du kan tidigast lämna klockan 06.00 och senast hämta klockan 18.30. Är du i behov av barnomsorg på andra tider får du ansöka om placering till BOA (barnomsorg obekväm arbetstid).

Är du arbetssökande eller föräldraledig för ett syskon får ditt barn vara på förskolan 15 timmar per vecka, måndag till fredag mellan klockan 08.30 och 11.30.

För att säkerställa att ditt barn har rätt att vara i förskolan kan kommunen begära in arbetsintyg/studieintyg. Det sker genom stickkontroller.

Ledigheter och semester

Ska du ha semester eller vara ledig ska barnet också vara ledigt från förskolan. Du ska då registrera ditt barn som ledig i schemat.

Ditt barn kan vara ledig från förskolan i max två månader i följd. Under denna tid betalar du avgift enligt fastställd taxa. Efter två månader kommer placeringen att avslutas.

Gör schemaändringar

Du registrerar och ändrar ditt barns schema i Edlevos app minst två veckor innan det börjar gälla. Tänk på att tiden för hämtning ska vara den tid när du och ditt barn lämnar förskolan.

Vid sjukskrivning

Sjukskrivning jämställs med arbete. Du får lämna ditt barn på förskolan procentuellt lika mycket som du är anställd. Om du behöver ändra ditt barns schema, för att du till exempel behöver hjälp med hämtning och lämning under din sjukdomsperiod, kan du göra det i samråd med förskolan.

Vi kan begära in läkarintyg som styrker omfattningen av din sjukskrivning. Du behöver inte visa orsaken till din sjukskrivning.

Separerade vårdnadshavare

Om du som vårdnadshavare separerar med barnets andra vårdnadshavare behöver ni anmäla det till barnomsorgsadministrationen via e-tjänsten Förändrade familjeförhållanden.

Delad placering

Om ni som vårdnadshavare separerar och ert barn bor växelvis ska ni ha en delad placering om båda har behov av barnomsorg.

Vid delad placering får ni var sin faktura på avgiften utifrån era respektive hushålls inkomst per månad före skatt. Vid beräkningen tas hänsyn till gemensamma barn och ordinarie maxtaxa.

Om du är sambo eller gift med någon som inte är biologisk förälder till barnet ska den personen också anmälas som inkomstgrundare för beräkning av avgiften.

Vid arbetslöshet och föräldraledighet

Arbetslöshet

Om du är arbetslös får du lämna ditt barn 15 timmar per vecka, tre timmar varje vardag mellan klockan 08.30 och 11.30. Barnet får vara på förskolan även under lov.

Du räknas som arbetslös när du anmält dig som arbetssökande till Arbetsförmedlingen, och står till arbetsmarknadens förfogande.

Arbetsbefrielse

Skara kommun jämställer arbetsbefrielse med arbetslöshet. Detta innebär att du får lämna ditt barn 15 timmar per vecka på samma sätt som vid arbetslöshet.

Föräldraledighet

När du är föräldraledig för ett syskon får du lämna enligt ordinarie schema till tre veckor efter beräknad förlossning. Efter det får ditt barn vara på förskolan 15 timmar per vecka, måndag till fredag mellan 08.30 och 11.30.

Avgift vid 15 timmar per vecka för barn mellan 3 och 5 år

Från höstterminen det år ditt barn fyller tre år är placeringen avgiftsfri under terminerna (innan dess betalar du ordinarie avgift).

Du som blir arbetslös, arbetsbefriad eller föräldraledig ska anmäla att ditt barn kommer gå 15 timmar per vecka till barnomsorgsadministrationen. När ditt barn sedan ska gå upp i tid behöver du även anmäla det.
Anmäl via epost till barnomsorg@edu.skara.se

På jul- och sommarlov betalar du ordinarie avgift, även om ditt barn är ledig från förskolan. Det innebär att du får en faktura i januari, juni, juli, augusti och december. Fakturorna kommer att ha olika belopp eftersom avgiften avser olika antal dagar varje månad.

Lämna inkomstuppgift

Du ska registera din månadsinkomst före skatt (din bruttoinkomst) så att barnomsorgsavgiften blir rätt. Tänk på att det är hushållets gemensamma inkomst som ligger till grund för avgiften.

Om det inte finns någon anmäld inkomst på kommer avgiften beräknas på maxinkomst.

Inkomstuppgift ska lämnas:

  • när barnet ska börja i barnomsorgen
  • när familjens inkomst ändras

Avgifter för barnomsorg

Blöjor när barnet är på förskolan

Skaras kommunala förskolor har blöjor till placerade barn under den tid de är på förskolan. Upphandling av blöjor görs centralt för hela kommunen, och det finns en sorts blöjor av ett märke.

Barnomsorg under sommaren

Under sommaren är behovet av barnomsorg betydligt lägre. Det gör att vi semesterstänger flera av våra förskolor under en period på fyra veckor. Vi erbjuder barnomsorg till de familjer som har behov av det under perioden men det kan då bli på en annan förskola än den ordinarie.

För att möta behov och efterfrågan tar vi in era önskemål inför sommaren och planerar sedan vilka enheter som behöver hålla öppet. Har du behov av barnomsorg under den perioden kan du också behöva lämna ett arbets-/studieintyg som bekräftar ditt behov. Det gör att vi kan planera med rätt förutsättningar och ha rätt resurser på plats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30