Om avgifter och taxa i förskola och fritidshem i förskola och fritidshem

Innehåll på sidan

När ditt barn har en plats i förskola eller fritidshem betalar du en avgift för platsen. Du betalar för barnets placering och inte för det antal timmar som du lämnar det på förskolan.

Avgiften gäller från första placeringsdagen och betalas den sista vardagen i varje månad. Du betalar avgift även när ditt barn är ledigt under exempelvis din semester.

Din avgift för förskola/fritidshem beräknas utifrån hushållets gemensamma inkomst före skatt. Avgiften beräknas i procent på månadsinkomsten före skatt.

I ett hushåll ingår alla som är folkbokförda på samma adress:

  • ensamstående
  • familjehemsföräldrar
  • gifta par
  • sammanboende med eller utan gemensamma barn.

Anmäl rätt inkomst

Du behöver registera och vid förändring uppdatera din månadsinkomst i vår e-tjänst för förskola och fritidshem. Registerar du inte någon inkomst kommer du att debiteras maxavgift.

Exempel på skattepliktiga inkomster är:

  • tjänst
  • semesterersättning,
  • föräldra- och sjukersättning
  • ob-tillägg
  • inkomster från andra länder

Är du osäker på din inkomst får du kontakta den som betalar ut lön eller ersättning.

Exempel på inkomster som inte räknas som avgiftsgrundand inkomst är studiestöd från CSN, försörjningsstöd, bostadsbidrag, etableringsstöd med mera. (Detta är inkomster som du inte betalar någon skatt på.)

Barnomsorgstaxa

I tabellen nedan ser du beräkningen av avgiften under 2025.

Förskola 2025

Barn 1: 3% av inkomsten men högst 1783 kronor/månad
Barn 2: 2% av inkomsten men högst 1189 kronor/månad
Barn 3: 1% av inkomsten men högst 594 kronor/månad
Barn 4: Ingen avgift

Fritidshem 2025

Barn 1: 2% av inkomsten men högst 1189 kronor/månad
Barn 2: 1% av inkomsten men högst 594 kronor/månad
Barn 3: 1% av inkomsten men högst 594 kronor/månad
Barn 4: Ingen avgift

Familjens yngsta placerade barn räknas som "barn 1", det näst yngsta som "barn 2" och så vidare.

Maxtaxa

Det finns ett högsta belopp för hur stor avgift du betalar, en så kallad maxtaxa. Du ska betala maxtaxa om hushållets sammanlagda inkomst är 59 440 kronor per månad eller mer.

Faktura varje månad

Avgiften faktureras 12 månader per år (även när barnet är ledigt). Du betalar för platsen och inte för det antal timmar du lämnar barnet. Fakturan avser innevarande månad och ska vara betald den sista vardagen i varje månad.

När första och sista vistelsemånad inte är en hel månad debiterar vi avgiften med 1/30 per dag för den del som barnet har varit placerat.

Så här kan du få din faktura

  • Kivra
  • E-faktura eller autogiro - anmäl via din bank
  • Via brev

Om avgiften inte betalas i tid har kommunen rätt att avsluta barnomsorgsplaceringen.

Ansvar

Inkomstgrundare

Är du sammanboende eller gift ska du anmäla båda som inkomstgrundare, även om barnet inte är gemensamt.

Som inkomstgrundare på en barnomsorgsplacering har du gemensamt betalningsansvar för barnomsorgsavgiften. Du ska anmäla och uppdatera din inkomst samt informera oss om annat som vi behöver för att avgiften ska kunna faktureras rätt. Exempel på sådana uppgifter är schema och ändrade familjeförhållande.

Fakturamottagare

Om du är fakturamottagare är du ytterst ansvarig för placeringen. Det innebär att kommunen, om det blir en justering i samband med inkomstjämförelsen (tidigare avgiftskontroll), kommer att skicka fakturan/utbetalningen till dig.

Kommunen delar inte upp beloppet mellan dem som stått som inkomstgrundare på placeringen under kontrollåret. Det är därför viktigt att fakturamottagaren kontrollerar löpande att uppgifterna som finns registrerade stämmer.

Delad placering vid växelvis boende

Är ni sepererade föräldrar och båda har behov av barnomsorg ska ni ha en delad placering. Avgiften beräknas då utifrån respektive hushålls inkomst med procentuell fördelning av inkomsten i de fall maxtaxa uppnås.

Sjukavdrag

Är ditt barn sjuk mer än en vecka kan du få avgiften reducerad. Från och med dag åtta görs då ett avdrag med 1/30 av månadsavgiften för varje frånvarodag.

Ifall ditt barn har en frånvaroperiod och sedan insjuknar i samma sjukdom inom fem dagar igen, får du avdrag från avgiften utan någon karens.

Anmälan om avdrag på grund av sjukdom ska du göra på blankett. Du fyller i de dagar som barnet har varit hemma från förskolan/ fritidshemmet och lämnar sedan blanketten till en pedagog på er förskola/fritidshem som kontrollerar uppgifterna. Både du och pedagog undertecknar blanketten och skickar den till barnomsorgs-administrationen för handläggning.

Blanketten får du av förskolan, fritidshemmet eller genom att kontakta kommunens kontaktcenter på telefon 0511-320 00 eller via e-post skara.kommun@skara.se

Avdrag på avgiften när ditt barn är mellan 3 och 6 år

Om ditt barn har en vanlig förskoleplacering får du avdrag på avgiften från höstterminen det år barnet fyller tre år till och med vårterminen hen fyller sex år. Då betalar du 65 % av ordinarie avgift under grundskolans terminer. Detta dras automatiskt och du behöver inte anmäla det till barnomsorgskontoret.

Avdraget beror på att alla barn i denna ålder har rätt till avgiftfri förskola 15 timmar per vecka. Detta kallas allmän förskola.

Allmän förskola följer skolans läsår så under jul- och sommarlov betalar alla enligt ordinarie taxa (även om barnet är ledigt).

Allmän förskola

Inkomstjämförelse

Den inkomst som du anmäler till oss jämförs årligen med din fastställda årsinkomst hos Skatteverket.

Inkomstjämförelse

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar kl 08.00