Förskoleklass
Innehåll på sidan
Här kan du läsa om förskoleklassen som är en obligatorisk skolform där förskolans och grundskolans kulturer möts. Lek, skapande, ett temainriktat arbetssätt och barnens egen nyfikenhet står i centrum för pedagogiken i förskoleklassen.
Om skolvalet till förskoleklass
Alla vårdnadshavare som har barn som är folkbokfört i Skara kommun får i januari, det år som barnet fyller sex ,en inbjudan att önska skola för barnet. Skolvalet är öppet under cirka två veckor. Du får information om hur du gör skolvalet i inbjudan.
Under vecka 3 har alla våra grundskolor F-6 öppet hus. Vill du besöka en skola innan du gör ditt skolval, kontaktar du rektor på aktuell skola.
I slutet av februari får du beslutet om ditt barns skolplacering.
Skolval som nyinflyttad
Om ditt barn blir folkbokfört i Skara efter att den årliga skolvalsprocessen har avslutats, gör du ansökan om skolplacering via vår e-tjänst för skolbyte och inflyttning.
Här finns information om hur du ansöker till grundskolan vid inflyttning.
Placering
Eleverna skolplaceras enligt kommunens riktlinjer för skolplacering i förskoleklass. Enligt skollagen ska en elev som börjar förskoleklass placeras i den skola som vårdnadshavaren önskar, om det finns plats. I vår kommun försöker vi så långt det går att uppfylla önskemålen. Samtidigt måste vi se till att alla elever får gå i en skola nära sitt hem, alternativt i den skola som är mest lämplig utifrån resvägen.
Kommunen kan placera eleven i en annan skola än den önskade om:
- En annan elev annars inte skulle få plats på en skola nära hemmet.
- Det skulle orsaka ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen.
Rektor bestämmer hur många elever skolan kan ta emot.
Om det är fler sökande än platser gäller följande urvalsgrunder:
- Skyddade personuppgifter
- Syskonförtur
- Skolområden
- Relativt avstånd
- Absolut avstånd
- Lottning
Skolskjuts
Elever i förskoleklass, som har minst 3 kilometer skolväg och är placerade i den så kallade "anvisade skolan" utifrån upptagningsområde, är berättigade till skolskjuts. Skolskjuts finns till:
- Ardalaskolan
- Gällkvistskolan
- Valleskolan
- Varnhemsskolan
Om du väljer en annan skola än "den anvisade" har inte kommunen någon skyldighet att erbjuda eleven skolskjuts. Är du osäker på vilken grundskola som hör till ditt barns upptagningsområde kontaktar du vår trafikplanerare.
Ansökan, regler och övrig information om skolskjuts
Elevhälsa
Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling och personliga utveckling. Det är viktigt att arbeta förebyggande och hälsofrämjande, och här kommer elevhälsa in. Inom elevhälsa i Skara finns specialpedagoger, kuratorer, skolsköterskor, psykolog och skolläkare.
Varje elev kommer, under tiden i grundskolan, att erbjudas flera hälsobesök och vaccination enligt det allmänna vaccinationsprogrammet.
Fritids
Alla grundskolor från förskoleklass till årskurs 6 har ett fritidshem. Från och med första måndagen efter sommarens sammanslagning av barnomsorgen räknas ditt barn som skolbarn. Från den dagen ska ditt barn ha en fritidshemsplacering, om du behöver barnomsorg. Vänta med att ansöka om fritids tills du fått beslut om skolplacering, och du vet från och med vilken dag du behöver barnomsorg.
Enstaka dagar
Om du i vanliga fall inte har behov av barnomsorg, men skulle behöva det tillfälligt under lovdagar eller andra enstaka dagar, kan du använda dig av ”fritids enstaka dagar”.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.