Förskoleklass

Innehåll på sidan

Här kan du läsa om förskoleklassen som är en obligatorisk skolform där förskolans och grundskolans kulturer möts. Lek, skapande, ett temainriktat arbetssätt och barnens egen nyfikenhet står i centrum för pedagogiken i förskoleklassen.

Om skolvalet till förskoleklass

Alla vårdnadshavare som har barn som är folkbokfört i Skara kommun får i januari, det år som barnet fyller sex ,en inbjudan att önska skola för barnet. Skolvalet är öppet under cirka två veckor. Du får information om hur du gör skolvalet i inbjudan.

Under vecka 3 har alla våra grundskolor F-6 öppet hus. Vill du besöka en skola innan du gör ditt skolval, kontaktar du rektor på aktuell skola.

I slutet av februari får du beslutet om ditt barns skolplacering.

Skolval som nyinflyttad

Om ditt barn blir folkbokfört i Skara efter att den årliga skolvalsprocessen har avslutats, gör du ansökan om skolplacering via vår e-tjänst för skolbyte och inflyttning.

Här finns information om hur du ansöker till grundskolan vid inflyttning.

Placering

Eleverna skolplaceras enligt kommunens riktlinjer för skolplacering i förskoleklass. Enligt skollagen ska en elev som börjar förskoleklass placeras i den skola som vårdnadshavaren önskar, om det finns plats. I vår kommun försöker vi så långt det går att uppfylla önskemålen. Samtidigt måste vi se till att alla elever får gå i en skola nära sitt hem, alternativt i den skola som är mest lämplig utifrån resvägen.

Kommunen kan placera eleven i en annan skola än den önskade om:

  • En annan elev annars inte skulle få plats på en skola nära hemmet.
  • Det skulle orsaka ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen.

Rektor bestämmer hur många elever skolan kan ta emot.

Om det är fler sökande än platser gäller följande urvalsgrunder:

  1. Skyddade personuppgifter
  2. Syskonförtur
  3. Skolområden
  4. Relativt avstånd
  5. Absolut avstånd
  6. Lottning

Skolskjuts

Elever i förskoleklass, som har minst 3 kilometer skolväg och är placerade i den så kallade "anvisade skolan" utifrån upptagningsområde, är berättigade till skolskjuts. Skolskjuts finns till Ardalaskolan, Gällkvistskolan, Valleskolan och Varnhemsskolan.

Om du väljer en annan skola än "den anvisade" har inte kommunen någon skyldighet att erbjuda eleven skolskjuts. Är du osäker på vilken grundskola som hör till ditt barns upptagningsområde kontaktar du vår trafikplanerare.

Regler, ansökan och övrig information om skolskjuts

Elevhälsa

Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling och personliga utveckling. Det är viktigt att arbeta förebyggande och hälsofrämjande, och här kommer elevhälsa in. Inom elevhälsa i Skara finns specialpedagoger, kuratorer, skolsköterskor, psykolog och skolläkare.

Varje elev kommer, under tiden i grundskolan, att erbjudas flera hälsobesök och vaccination enligt det allmänna vaccinationsprogrammet.

Elevhälsa och särskilt stöd

Fritids

Alla grundskolor från förskoleklass till årskurs 6 har ett fritidshem. Från och med första måndagen efter sommarens sammanslagning av barnomsorgen räknas ditt barn som skolbarn. Från den dagen ska ditt barn ha en fritidshemsplacering, om du behöver barnomsorg. Vänta med att ansöka om fritids tills du fått beslut om skolplacering, och du vet från och med vilken dag du behöver barnomsorg.

Enstaka dagar

Om du i vanliga fall inte har behov av barnomsorg, men skulle behöva det tillfälligt under lovdagar eller andra enstaka dagar, kan du använda dig av ”fritids enstaka dagar”.

Här kan du läsa allt om fritidshem

Vanliga frågor om skolvalet

Jag har fått inbjudan till skolval. Hur ska jag göra valet?
Du loggar in med BankID på kommunens e-tjänst för skolval.

Jag har inte BankID. Hur gör jag skolvalet?
Det går även att ansöka genom att fylla i en blankett. Du beställer blanketten från kommunens kontaktcenter. Ta kontakt via telefon 0511-320 00 eller e-post skara.kommun@skara.se

Jag och barnets andra vårdnadshavare bor ihop och är överens om skolvalet. Varför måste båda vårdnadshavarna svara?
Kommunen behöver båda vårdnadshavarnas underskrift för att säkerställa att ni är överens om skolvalet. Om vi saknar en vårdnadshavares godkännande räknas valet som ogiltigt och kommunen kommer besluta om barnets skolplacering.

Jag och barnets andra vårdnadshavare är inte överens om skolvalet. Hur ska vi göra?
Gemensam vårdnad för ett barn innebär att ni behöver komma överens om beslut som rör barnet. I de fall det inte går att lösa kommer kommunen att skolplacera barnet.

Vi önskar att barnet ska börja på friskolan Metis i Skara. Hur gör vi?
Kontakta Metis och gör en ansökan enligt deras rutiner. Har ni inte fått definitivt besked om skolplacering hos dem, gör ni också det kommunala skolvalet. När det är helt klart att barnet kommer börja på Metis meddelar ni oss via mail.

Vi önskar att barnet ska börja på en friskola/kommunal skola i en annan kommun trots att barnet är folkbokfört i Skara. Hur gör vi vårt skolval?
Ni ska då göra en särskild ansökan om det. Blankett för elev med annan folkbokföringsort får ni från den aktuella friskolan/skolkommunen. När handläggningen av ansökan är godkänd och ni fått definitivt besked om skolplaceringen meddelar ni oss via mail med ett intyg från den aktuella skolan.

Vi har ansökt om skolplacering på en friskola/kommunal skola i en annan kommun men har inte fått definitivt besked än. Hur gör vi med skolvalet i Skara kommun?
Gör ert skolval för placering i Skara. När ni fått definitivt besked om att skolplaceringen blir på en friskola/kommunal skola i annan kommun meddelar ni oss via mail med ett intyg från den aktuella skolan.

Vi är inte nöjda med skolplaceringen. Vad ska vi göra?
Ni har rätt att överklaga placeringen till Skolväsendets överklagandenämnd.
Hur man överklagar (overklagandenamnden.se) Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30