Karriär och möjligheter

Skara kommun har en strategi för kompetensförsörjning som syftar till att erbjuda attraktiva jobb där våra medarbetare trivs och stannar länge. Vi värdesätter lärandet och vill uppmuntra våra medarbetare till kompetensutveckling. Genom kurser, utbildningar och ett arbetssätt som främjar lärande i vardagen, strävar vi efter att kontinuerligt utveckla våra medarbetare och skapa en stimulerande arbetsmiljö för alla.

Kompetensutveckling

Kompetensutveckling och lärande är avgörande för verksamhetens nuvarande och framtida behov. Hos oss är kompetensförsörjningen integrerad i enheternas och förvaltningens verksamhetsplaner. Under medarbetarsamtalen planeras utifrån enheten och individens behov kommande års utbildningar och insatser för lärande.

Som stor organisation finns en mängd olika yrkesroller representerade. Här finns goda möjligheter för lärande och utveckling. Med rätt kvalifikationer kan du också söka andra jobb internt hos oss.

Karriär- och studierådgivning

Som medarbetare kan du få stöd i form av kartläggningssamtal, rådgivning, vägledning och validering. Detta stöd ges i samarbete med Omställningsfonden och är tillgängligt för anställda som jobbat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under minst en månad och sammanlagt minst 12 månader under de senaste 24 månaderna.

Utbildningsinsatser

Kommunövergripande och enhetsspecifika utbildningsinsatser arrangeras regelbundet. Utbildningar som är direkt relaterade till arbetsuppgifterna sker på betald arbetstid och eventuella kurskostnader samt rese- och traktamentsersättningar täcks av kommunen.

Studieledighet och förmåner

Vid vidareutbildning som främjar kommunen kan medarbetare och chef komma överens om olika förmåner under studietiden, beroende på utbildningens relevans och ekonomiska möjligheter. Generellt är medarbetaren tjänstledig utan lön, men i vissa fall kan delar av lönen och andra kostnader ersättas. Exempel på förmåner är delvis bibehållen lön, ersättning för resor och kursavgifter samt litteraturbidrag.

Studiestöd via kompetens- och omställningsavtal

Omställningsfonden arbetar tillsammans med arbetsgivaren för att ställa om både organisation och medarbetare för att möta framtida kompetensbehov. De stöttar medarbetare, fack och arbetsgivare med kompetensutveckling och karriärväxling både under och efter anställning. Som anställd i kommunen finns via avtalet olika möjligheter till studiestöd:

  • Omställningsstudiestöd: Statligt finansierat stöd hanterat av CSN, för utbildningar som stärker framtida arbetsmarknadspositioner.
  • Kollektivavtalade studiestöd via omställningsfonden :
  • Kortvarigt studiestöd: Ersätter inkomstbortfall för upp till fem dagars heltidsstudier.
  • Kompletterande studiestöd: Ersätter inkomstbortfall för den period omställningsstudiestödet från CSN gäller.
  • Förlängt studiestöd: Ersätter inkomstbortfall vid längre studier efter att det kompletterande och omställningsstudiestödet är förbrukat, kombinerat med CSN ordinarie studiemedel.

Fritidsstudier

Skara kommun stödjer tillsvidareanställd personal som studerar allmänbildande ämnen på sin fritid. Vi ersätter upp till 1 000 kronor per termin för litteratur och kursavgifter inom ämnen som exempelvis samhällskunskap, psykologi, svenska, främmande språk och datakunskap.

Genom dessa initiativ strävar vi efter att skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare kan växa och utvecklas i sina yrkesroller.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30