Rekryteringsprocessen

Funderar du på att söka en ledig tjänst eller har du precis skickat in din ansökan? Då kanske du vill veta mer om hur vår rekryteringsprocess ser ut? Här kan du läsa mer om de olika stegen och vad du kan behöva förbereda dig på om du blir kallad på intervju.

Ansökan

När du har skickat in din ansökan kommer du att få ett automatiskt bekräftelsemejl inom ett dygn om att vi har mottagit din ansökan. Mejlet är endast en bekräftelse och går därför inte att besvara. Genom att skapa ett konto i samband med din ansökan får du enkelt en överblick över dina sökta tjänster.

Urval

I de flesta rekryteringar går vi igenom ansökningarna efter sista ansökningsdag och kallar därefter de mest kvalificerade på intervju. Ibland kan urval ske löpande vilket innebär att en sökande kan bli kallad på intervju innan ansökningstiden löpt ut.

När vi gör urvalet utgår vi alltid från den kravprofil vi satt upp för den aktuella tjänsten. De kandidater som då matchar kravprofilen bäst kontaktar vi i första hand genom telefon och bjuder in till en intervju. Inför sommaren och vid spontansökningar, där flera intervjuas och anställs samtidigt, kan du få kallelse till intervju via mail.

Om du inte är en av dem som gått vidare i processen kommer du att få ett mejl av oss. Givetvis skickar vi det så fort vi kan då vi vet hur det är att vänta på svar. Har du inte fått någon återkoppling av oss är du varmt välkommen att höra av dig till ansvarig kontaktperson som du hittar i annonsen.

Intervju

Är du en av dem som går vidare i rekryteringsprocessen blir du kontaktad via telefon (eller mail) där vi bokar in en intervjutid och ger dig all praktisk information som du behöver. På intervjun kommer du antingen att träffa rekryterande chef eller en rekryterare. I vissa rekryteringar kan den inledande intervjun ske via teams eller telefon, detta gör vi för att kunna träffa fler sökande och efter det kan du komma att bli kallad på ett fysiskt möte.

I vissa fall, framförallt vid rekrytering av chef eller specialistbefattningar, genomförs personlighets- och ibland kapacitetstester inför intervjun. I chefsrekryteringarna kan ytterligare intervju med fackliga representanter bli aktuell.

I vissa rekryteringar förekommer också arbetsprov. Detta ska du få information om på förhand.

Om du blir kallad på intervju kan det vara bra att tänka på

Intervjun är ett tillfälle för dig att lära dig mer om oss och jobbet du sökt och det tillfälle då vi får höra mer om dig och din yrkesbakgrund. För många kan en arbetsintervju skapa nervositet, vi vill därför skicka med några tips till dig som blir kallad på intervju.

  • Fundera över vad som fick dig att söka det lediga arbetet och varför just du, med dina erfarenheter/kunskaper, skulle passa bra i den rollen.
  • Uppdatera dig om kommunen och oss som arbetsgivare så du kan ställa frågor, detta är ett tillfälle för dig att lära dig mer och vi uppskattar om du är nyfiken.
  • Under intervjun är det bra om du är konkret och svarar på frågorna som intervjuande person ställer. Svara gärna utifrån erfarenheter, hur du agerat i vissa situationer och vad resultaten blivit.
  • I de flesta fall ber vi dig i samband med att intervjutiden bokas att ta med relevanta intyg, betyg, körkort, arbetstillstånd exempelvis. Om det inte framgår kan det ändå vara bra att förbereda sig på att dessa uppgifter kan efterfrågas. Detsamma gäller referenser.

Referenstagning

Referenstagning sker i alla våra rekryteringar och vi kontaktar alltid minst två referenser som du har angett. Vi ser att minst en av referenserna bör vara nuvarande chef eller en tidigare chef och det är viktigt att du har varit i kontakt med dem innan vi hör av oss till dem.

Anställning

Det här är sista steget där vi gör en samlad bedömning utifrån alla delar i rekryteringsprocessen. När vi har en slutkandidat klar ringer rekryterande chef och erbjuder tjänsten. Tillsammans kommer ni överens om startdatum för anställningen och skriver under anställningsavtalet.

Introduktion

När ditt anställningsavtal är påskrivet kommer du automatiskt få en introduktionskurs om kommunen som arbetsgivare och andra generella kurser till din nya jobbmail. Din arbetsplats och dina nya kollegor kommer ta emot dig och introducera dig i ditt nya arbete.

Fick du inte jobbet?

Om du varit på intervju hos oss kommer du bli kontaktad oavsett om du blivit erbjuden anställning eller inte.

Du är varmt välkommen att söka till oss igen!

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30