Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2018-06-11
Dokumentansvarig:
Miljöchef
Diarienummer:
KS 2018/203

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Med stöd av 9 kap. 7 - 8 §§ och 10-13 §§ miljöbalken (1998:808) samt 13, 17, 39 - 40 och 42-44 och 46 §§ förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd meddelar kommunfullmäktige följande lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Inledande bestämmelser

1 §

Utöver bestämmelserna i miljöbalken (1998:808) och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) gäller följande lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön.

Djurhållning

2 §

Det krävs tillstånd av miljö- och byggnadsnämnden för att inom område med detaljplan eller områdesbestämmelse hålla

  1. nötkreatur, häst, get, får eller svin,
  2. pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur, Tillstånd krävs inte för att hålla upp till fem höns, dock ej tupp.
  3. reptil
  4. giftspindel

Tomgångskörning

3 §

Inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser får en förbränningsmotor i ett stillastående fordon hållas igång i högst en minut. Detta gäller inte om trafikförhållandena medför att fordonet måste stanna, till exempel i trafikkö, eller om motorn hålls igång för att driva en ändamålsenlig anordning på fordonet som inte avser uppvärmning eller luftkonditionering.

Spridning av gödsel

4 §

Vid spridning av stallgödsel, slam eller liknande material inom detaljplanerat område,

eller inom 100 m från detaljplanerat område gäller följande:

  1. Spridning av naturlig gödsel, slam eller liknande material får inte ske närmare än 50 meter från bostadshus eller vattentäkt.
  1. Tidpunkten för spridning ska anpassas till sådana väder- och vindförhållanden som minskar risken för luktolägenheter.
  2. Nedbrukning ska ske i omedelbar anslutning till spridningen och senast 24 timmar efter spridning.
  3. Spridning får inte ske närmare än 20 meter från vattendrag.

Detta gäller inte för spridning i mindre omfattning på villatomt eller liknande av väl brunnen stallgödsel som nedmyllas direkt.

Eldning

6 §

Eldning inom detaljplanelagt områden, av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall som är torrt och inte kan utnyttjas för kompostering, är endast tillåten under påsk- och valborgsmässoafton, om eldningen kan ske utan att olägenhet för människors hälsa uppstår. Eldning får inte ske när eldningsförbud gäller. All eldning sker på eget ansvar.

Gatumusik

7 §

Miljö- och byggnadsnämnden får meddela de föreskrifter om utövande av gatumusik på viss offentlig plats som i ett enskilt fall behövs för att hindra att olägenhet för människors hälsa uppkommer.

Tvätt av motorfordon

8 §

För att undvika förorening av yt- och grundvatten ska tvätt av motorfordon ske i för ändamålet avsedd anläggning.

Tvätt av motorfordon ska inte ske:

På hårdgjorda ytor (belagda med asfalt eller betong) inom områden med detaljplan eller i tätbebyggda områden som inte omfattas av detaljplan, även kallat områdesbestämmelser, där tvättvattnet utan föregående oljeavskiljning avleds till dagvattensystem, sjö eller vattendrag.

Avspolning av lera, grus, damm utan användande av tvättkemikalier kan ske om fordonet står på mark* utan avrinning till dagvattenbrunn, öppet dike, vattendrag, sjö el. dylikt och det får heller inte finnas vattentäkter som kan påverkas.

* Plan gräsbevuxen mark eller grusplan är godtagbart.

Ansökan och anmälan

9 §

En ansökan eller anmälan till miljö- och byggnadsnämnden ska vara skriftlig och innehålla de uppgifter som behövs för ärendet. Ansökan eller anmälan ska lämnas till miljö- och byggnadsnämnden i god tid innan åtgärden ska genomföras. ( 25 och 46 §§ förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 19 kap. 5 § respektive 22 kap. 1§ miljöbalken)

Dispens

10 §

Miljö- och byggnadsnämnden får medge dispens från vad som gäller enligt 2-8 § i dessa föreskrifter om det är uppenbart att risk för olägenheter från miljö- och hälsoskyddssynpunkt inte föreligger

Sanktioner

11 §

I 29 kap. miljöbalken finns straffbestämmelser och i 30 kap. miljöbalken samt förordningen om miljösanktionsavgifter (2012:259) finns bestämmelser om miljösanktionsavgifter

Avgifter

12 §

Miljö- och byggnadsnämnden får ta ut avgift för prövning av ansökningar om tillstånd eller dispens, för handläggning av anmälan samt för tillsyn i övrigt enligt dessa föreskrifter enligt den taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område som kommunfullmäktige antagit.

Ikraftträdande

13 §

Dessa lokala föreskrifter träder i kraft 2018-06-11

Äldre lokala föreskrifter ska tillämpas på ärenden som inletts dessförinnan.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 23 dec kl 08.00