Lokal genomförandeplan suicidprevention 2022-2023

Beslutande instans:
Kommunstyrelsen
Beslutsdatum:
2022-03-09
Dokumentansvarig:
Tillväxtchef
Diarienummer:
KS 2022/77

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Bakgrund

Denna lokala genomförandeplan för suicidprevention är en del av genomförandet av den länsgemensamma handlingsplanen för suicidprevention som är framtagen av Västkom och Västra Götalandsregionen, Handlingsplan för suicidprevention 2020-2025.

Den är också en del av den nationella nollvisionen för suicid. Genomförandeplanen kommer att följas upp och revideras 2023, för att sedan förlängas till 2025.

Prioriterat i den länsgemensamma planen är att höja kunskapsnivån om suicid och suicidpreventivt arbete till medarbetare inom kommunen, civilsamhället och allmänheten.

Målet för arbetet i Skara är det samma som i Västra Götalandsregionen att antal suicid ska minska med 40 procent till år 2025.

Genomförande

Utbildning till medarbetare och chefer i Skara kommun

Samtliga medarbetare ska få ökad kunskap om suicidprevention via film som visas på APT.

De yrkesgrupper som har behov av en djupare kunskap i suicidprevention ska genomgå en utbildning i Psykisk livräddning, PLR. Chefer får utbildning i suicidprevention på nätverksfrukost och arbetsmiljödagen. Medarbetare ska också genomgå utbildning för att kunna genomföra skolprogrammet YAM- Youth aware of mental health.

Ansvariga:

Folkhälsorådet, HR-enheten, förvaltningar

Utbildning till civilsamhället och allmänhet

Föreningar och allmänhet ska erbjudas utbildning i suicidprevention genom riktade föreläsningar till föreningslivet och allmänhet.

Ansvariga:

Kultur- och fritidsförvaltningen, folkhälsorådet

Uppföljning

2023 ska den lokala genomförandeplanen för suicidprevention revideras. En uppföljning kommer då att göras över vilka utbildningar som har genomförts.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30