Regler för kommunalt partistöd

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2021-02-23
Dokumentansvarig:
Kanslichef
Diarienummer:
KS 2020/282

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

I kommunallagen (2017:725) finns de grundläggande bestämmelserna om kommunalt partistöd. I Skara kommun ska därutöver följande gälla.

1 § Rätt till partistöd

Partistöd ska betalas ut till de partier som är representerade i kommunfullmäktige enligt vad som föreskrivs i 4 kap. 29 § kommunlagen.

2 § Grundstöd och mandatstöd

Partistödet består av;

ett grundstöd, som består av 30 % av riksdagsledamöternas månadsarvode per parti och år, samt

ett mandatstöd, som består av 25 % av riksdagsledamöternas månadsarvode per mandat och år.

3 § Fördelning av partistöd

Vid fördelningen av partistöd beaktas endast mandat för vilken en vald ledamot är fastställd enlig 14 kap vallagen (2005:837).

Om ett partis representation minskar reduceras det mandatbundna partistödet i motsvarande grad. Om representationen upphör så upphör partistödet i sin helhet. Reducering av partistöd sker i samband med nästkommande beslut om utbetalning.

4 § Redovisning och granskning

En mottagare av partistöd ska årligen lämna en skriftlig redovisning till kommunfullmäktige som visar att partistödet har använts för det ändamål som anges i 4 kap. 29 § första stycket kommunallagen, det vill säga för att stärka politiska partiers ställning i den kommunala demokratin. Av redovisningen bör bland annat framgå i vilken mån överföringar har gjorts till delar av partiorganisationen utanför Skara kommun samt vilka motprestationer som i så fall har erhållits.

Till redovisningen ska bifogas en granskningsrapport som fastslår om redovisningen ger en rättvisande bild av hur partiet har använt partistödet.

Granskningen av redovisningen utförs av en särskild granskare som utses av mottagaren av partistödet.

Redovisningen ska ske per kalenderår och lämnas till kommunstyrelsen senast den 30 juni året efter det att stödet lämnats.

5 § Årlig utbetalning

Fullmäktige fattar beslut om utbetalning av partistöd i november månad varje år. Partistöd betalas sedan ut i förskott i januari månad året efter.

Har redovisning och granskningsrapport enligt 4 kap. 31 § andra stycket kommunallagen inte lämnats in till kommunstyrelsen inom föreskriven tid, det vill säga inom sex månader efter redovisningsperiodens utgång, tillika sista juni utbetalas inget stöd för nästkommande år.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30