Regler för skolskjuts i Skara kommun

Beslutande instans:
Barn- och utbildningsnämnden
Beslutsdatum:
2021-04-22
Dokumentansvarig:
Förvaltningschef barn och utbildning
Diarienummer:
BUN 2019/482

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Inledning

Rätten till skolskjuts regleras i Skollagen (2010:800). Skolskjutsreglerna är beslutade av barn- och utbildningsnämnden.

Elever i grundskolans årskurs 1 - 9, anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola med offentlig huvudman kan ha rätt till kostnadsfri skolskjuts, mellan hemmet och skolan, om skolskjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållande, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet.

Skara kommun erbjuder även elever i förskoleklass skolskjuts förutsatt att de kriterier som finns för skolskjuts uppfylls.

Kommunen upprättar en skolskjutsorganisation med transporter utifrån ekonomiska och rationella utgångspunkter. Utifrån vilket upptagningsområde man bor inom erbjuds skolskjuts till Ardalaskolan, Gällkvistskolan, Valleskolan, Varnhemsskolan och Viktoriaskolan.

Kommunen har ingen generell skyldighet att tillhandahålla eller bekosta skolskjuts till någon annan skola än den anvisade utifrån de beslutade skolskjutsområden som finns.

Skolskjuts avser resor på ordinarie skoldagar (inte studie- och lovdagar), mellan anvisad på- och avstigningsplats vid hemmets/bostadens närhet och av kommunen anvisad skola.

Kommunen har ingen skyldighet att ordna eller bekosta skjuts till eller från förskola eller fritidshem. En elev som vistas på fritidshem i anslutning till skoldagen är alltså inte berättigad till skolskjuts mellan fritidshemmet och bostaden.

Enligt beslut av skolskjutsutskottet den 1 sept 2016 3§ kan kommunen inte sälja subventionerade skolkort till elever som inte är skolskjutsberättigade.

Skolskjutsberättigade elever får skolkort utan någon kostnad.

Om en elev väljer att gå i grundskola/anpassad grundskola i annan kommun, eller i friskola i egen eller annan kommun, har eleven inte rätt till skolskjuts. Vid frågor gällande skolenhet i relation till upptagningsområde, kontaktas kommunens trafikplanerare.

Ansvar

Vårdnadshavare förutsätts ansvara för att barnet förbereds och tränas på att klara sin skolväg på ett så säkert sätt som möjligt. Detta kan innebära att vårdnadshavaren måste följa sitt barn till skolan eller hållplatsen under en längre tid tills barnet klarar av att gå till skolan/hållplatsen på egen hand.

Vårdnadshavare ansvarar för sitt barn tills barnet stiger på skolskjutsen. Efter skoldagen övertar vårdnadshavare ansvaret då elev stiger av skolskjutsen. Detta gäller även i de fall som eleven vid hemfärden väljer att stiga ur fordonet på annan plats än den överenskomna. Om så är fallet ska chauffören skriftligt meddelas om detta så att ansvarsfrågan är tydlig.

Om en elev kommer försent till skolskjutsen är det vårdnadshavarens ansvar att eleven kommer till skolan. Som vårdnadshavare har du alltid ansvar för att ditt barn kommer till skolan.

I mån av plats tillåts kompisåkning, vilket helt är vårdnadshavarnas ansvar. För att få möjlighet att kompisåka ska skriftlig information från vårdnadshavare, om att barnet ska åka med bussen och var barnet ska gå av, lämnas till chauffören.

Föraren av ett skolskjutsfordon har rätt att ställa in en transport om hen bedömer att transporten inte kan genomföras på ett trafiksäkert sätt på grund av till exempel väderlek eller vägens skick. Vårdnadshavare ansvarar då själv för transport vid utebliven skolskjuts.

Chauffören ansvarar för en trygg och säker transport, rektor/skolan tar över ansvaret när eleven kommer till skolan.

Självskjutsersättning innebär att en vårdnadshavare tar över ansvaret för skolskjuts. En sådan överenskommelse kan skrivas när någon skolskjuts inte är möjlig. Ersättningen vid självskjuts följer den skattefria delen av de normer som gäller för bilersättning enligt Skatteverket. För rätt till självskjutsersättning ska det finnas en skriftlig överenskommelse. Kommunens trafikplanerare hanterar självskjutsersättning.

Om det skulle bli aktuellt med bussbyte ansvarar chauffören för att detta sker på ett säkert sätt.

Skolans personal åker inte med i skolskjutsen.

Färdvägens längd

Färdvägens längd för eleven innebär den kortaste vägen från hemmet (elevens folkbokföringsadress) till den skolenhet som skolskjutsområdet anvisar.

Skolskjuts utifrån färdvägens längd beslutas av trafikplanerare på delegation av barn- och utbildningsnämnden efter ansökan från vårdnadshavare. Ansökan görs via e-tjänst eller avsedd blankett.

För att en elev ska vara berättigad till skolskjuts ska skolvägen, mätt efter kortaste användbara väg (gång-, cykel eller bilväg) från hemmet till av kommunen anvisad skola/hållplats, överstiga nedanstående gränsvärden.

Avståndet mellan elevens bostad och skola ska överstiga:

  • 3 km, för elever i förskoleklass – årskurs 6
  • 5 km, för elever i årskurs 7 - 9

Avståndet mellan elevens bostad och påstigningsplatsen ska överstiga:

  • 2 km, för elever i förskoleklass – år 6
  • 4 km, för elever i år 7 - 9

Trafikförhållanden

Eleverna ska kunna färdas till skolan på ett trafiksäkert sätt. Vid beslut om skolskjuts tas hänsyn till trafikförhållandena med avseende på vägens utformning, siktförhållanden, antal fordon som trafikerar vägen, andel tyngre fordon, hastighetsbegränsning, förekomst av vägren eller gångbana samt vägens belysning. Barnets ålder vägs in vid bedömning av skolvägens säkerhet.

Bedömningen görs också med utgångspunkt att barn som inte är trafikmoget färdas på vägen i sällskap av vårdnadshavare. Eleven bör inte gå någon längre sträcka utmed en väg som klassats som trafikintensiv.

Inga elever i förskoleklass – årskurs 6 bör gå längs med eller korsa väg 49 och/eller väg 184. Elever i årskurs 7 – 9 bör inte gå någon längre sträcka utmed väg 49 och/eller väg184.

Skolskjuts utifrån trafikförhållanden beslutas av trafikplaneraren på delegation av barn- och utbildningsnämnden efter ansökan från vårdnadshavare. Ansökan görs via e-tjänst eller avsedd blankett.

Funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet

Om du som vårdnadshavare bedömer att ditt barns funktionsnedsättning, eller någon annan särskild omständighet, gör att ditt barn behöver skolskjuts kan detta prövas och beslutas individuellt av chef för elevhälsa på delegation av barn- och utbildningsnämnden. Ansökan görs av vårdnadshavare via e-tjänst eller avsedd blankett.

Funktionsnedsättningen ska ha en beräknad varaktighet på minst 12 veckor.

Behovet av skolskjuts på grund av funktionsnedsättning ska styrkas med intyg från läkare. Ett intyg i sig berättigar i allmänhet inte till skolskjuts utan utgör endast en del av beslutsunderlaget. Behovet av skolskjuts och vilken form av skolskjuts som är nödvändig ska bedömas årligen med hänsyn till elevens funktionsnedsättning, ålder och utveckling.

Vid kortvariga funktionshinder, till exempel sådana som är orsakade av olycksfall, kan eleven i vissa fall få tillfällig skolskjuts via kommunens försäkringsbolag. Tillfällig skolskjuts som ersätts av försäkringsbolag ingår inte i kommunens skolskjutsverksamhet. Det är vårdnadshavaren som tar kontakt med försäkringsbolaget och rektor.

Rese- och väntetider

Väntetider kan uppstå i anslutning till skolans start- och sluttider. Skolskjutsarna fastställs med utgångspunkt från skolans schemaramar och bör ankomma till skolan 40 - 10 minuter innan skolstart och avgå 10 - 40 minuter efter skolslut samt att eleverna får rimliga restider (med restid avses tid i skolskjutsfordonet).

Den totala restiden bör inte överstiga:

  • 2 timmar/dag för elever i förskoleklass till år 6 15 timmar/vecka för elever i år 7 – 9

Elev som flyttar

Om det återstår mindre än en termin av pågående läsår, har elev som flyttar inom kommunen möjlighet till skolskjuts för att kunna gå kvar på den ”gamla” skolan under pågående läsår.

När en elev i årskurs 6 eller årskurs 9 flyttar utanför kommunen och det återstår mindre än en termin av pågående läsår har eleven möjlighet till skolskjuts för att kunna gå kvar i grundskolan/anpassade grundskolan i Skara under pågående läsår.

Växelvis boende

En elev som bor växelvis hos vårdnadshavare kan vara berättigad till skolskjuts från båda adresserna. Förutsättningar är att båda vårdnadshavarna bor inom Skara kommun, minst en av adresserna ingår i den anvisade skolans upptagningsområde, eleven bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna, samt att övriga villkor för skolskjuts är uppfyllda. Ett växelvis boende måste vara ett fast arrangemang förankrat i lagstiftningen. Bor eleven en tredjedel av tiden eller varannan helg hos en vårdnadshavare bedöms det vara en fråga om umgänge, eleven har då inte rätt till skolskjuts från den vårdnadshavarens adress. Ansökan om skolskjuts vid växelvis boende ska göras inför varje läsår.

Busskort med Västtrafik

För Västtrafiks busskort gäller särskilda regler. Kortet är personligt och ska behandlas som en värdehandling. Eleven kan åka på sitt busskort klockan 04.00-

19.00 på helgfria vardagar samt lov- och studiedagar. Skolkortet gäller inte under jul- och sommarlov. Kortet gäller under ett läsår i taget samt de första veckorna läsåret efter. Om eleven tappar bort sitt busskort ska detta anmälas till skolan så busskortet kan spärras. Nytt busskort fås mot en administrativ kostnad. Om en elev som fått ett busskort flyttar utanför det skolskjutsberättigade området gäller inte busskortet längre och ska återlämnas till skolan. Samma gäller om eleven slutar under läsårets gång.

Ordningsregler

De ordningsregler som gäller i skolan för ordning och uppförande gäller även vid skolskjuts och vid på- och avstigningsplatser. Förarens anvisningar ska följas för trafiksäkerhetens skull. Elever som är ohörsamma och/eller störande ska rapporteras till respektive klasslärare och rektor för vidare kontakt med hemmet.

Avsiktlig skadegörelse ersätts av elev och/eller vårdnadshavare, entreprenören ska kontakta rektor.

Överklagan

Skara kommuns beslut om skolskjutsar kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol enligt anvisningar som bifogas med beslutet om skolskjuts.

Kontakt

Du når vår trafikplanerare via e-post skolskjuts@skara.se eller telefon 0511- 386802

Tidtabeller finns att tillgå på www.skara.se/skolskjuts

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 jan kl 08.00