Kulturhistoriska byggnader, kulturmiljöer

Enligt Plan- och bygglagen och Plan- och byggförordningen finns ett antal byggnadsåtgärder som är bygglovsbefriade inom detaljplan. Åtgärderna är dock inte lovbefriade på byggnader eller i bebyggelseområden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Det är byggnadens eller bebyggelseområdets värden som avgör om ett visst objekt är särskilt värdefullt. Det behövs alltså inget utpekande i förväg för att bestämmelserna ska gälla.

Lagen är formulerad så att det är bebyggelsemiljöns värden som är styrande och inte huruvida den tilltänkta åtgärden innebär en förvanskning av den kulturhistoriska bebyggelsemiljön.

Detaljplaner och områdesbestämmelser

Bebyggelse med kulturhistoriska värden kan genom detaljplaner och områdesbestämmelser skyddas genom rivningsförbud samt skydds- och varsamhetsbestämmelser (q-märkning och k-märkning)

Kulturhistorisk inventering

En kulturhistoriskinventering pekar ut kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer.

Fornlämningar

Om ett fornminne påträffas under grävning eller annat arbete ska arbetet genast avbrytas och länsstyrelsen kontaktas. Den som avser att uppföra en byggnad eller en anläggning eller genomföra ett annat arbetsföretag bör i god tid ta reda på om någon fornlämning kan beröras av företaget genom att inhämta information från Länsstyrelsen och vid behov snarast samråda med Länsstyrelsen. Den som på något sätt vill ändra eller ta bort en fornlämning måste ha Länsstyrelsens tillstånd.

Byggnadsminnen

En byggnad som har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde eller som ingår i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde får förklaras för byggnadsminne av Länsstyrelsen (KML 3 kap). När en byggnad förklaras för byggnadsminne, ska Länsstyrelsen genom skyddsbestämmelse ange på vilket sätt byggnaden ska vårdas och underhållas samt i vilka avseenden den inte får ändras.

Kyrkliga kulturminnen

Samtliga kyrkobyggnader som uppförts innan 1940 och sådana kyrkobyggnader som tillkommit efter 1939 och som Riksantikvarieämbetet beslutat har högt kulturhistoriskt värde, får enligt 4 kap KML inte på något väsentligt sätt ändras utan tillstånd från Länsstyrelsen.

Värdefulla odlingslandskap

Odlingslandskapet har ett högt kunskapsvärde och upplevelsevärde. Det småskaliga och mångformiga odlingslandskapet hotas dock både genom igenväxning och rationaliseringar i jordbruket.

Kulturhistoriska områden i Skara

  1. Område som omfattas av Riksintresse för kulturmiljövården (enligt Miljöbalken) och innehåller flera byggnadsminnen (enligt kulturmiljölagen). Området har ett obestridligt kulturhistoriskt värde, så väl ur lokal, regional som nationell synpunkt. Inom detta område är det mycket hög sannolikhet att en bygglovsbefriad åtgärd kräver lov.

  2. Särskilt värdefullt område i anslutning till riksintresseområdet. Området utgörs av hela respektive delar av stadsdelarna Brinkagärdet, Oxbacken, Västermalm och Kämpagården. I dessa delar av staden är bebyggelse äldre än 1930-talet påtaglig och karaktärsskapande. Inom området finns också byggnadsminnen och enskilda miljöer med högt kulturhistoriskt värde, varav flera är skyddade i detaljplan Inom detta område är det hög sannolikhet att en bygglovsbefriad åtgärd kräver lov.

  3. Värdefull miljö i anslutning till särskilt värdefullt område och riksintresseområdet. I området finns byggnader och bebyggelsemiljöer som är särskilt värdefulla. Inom detta område finns viss sannolikhet att lovbefriade åtgärder kräver lov.

  4. I övriga delar av kommunen finns vissa särskilt värdefulla områden och byggnader. Att en byggnad eller miljö är särskilt värdefull kan framgå av bestämmelser i detaljplan eller områdesbestämmelser eller, i enlighet med PBL, bedömas i samband med prövning av ett ärende. Inom detta område är det låg sannolikhet att en bygglovsbefriad åtgärd kräver lov.
Förklaring av kulturhistoriska områden i Skara. Siffror visar var de finns.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30