Tillsyn, olovligt byggande och ovårdade tomter

Om du utför en åtgärd som kräver bygglov, marklov, rivningslov eller anmälan, utan att ha sökt lov eller gjort en anmälan, räknas det som olovligt byggande eller svartbygge.

Det är heller inte tillåtet att starta ett bygge som kräver bygglov eller är anmälningspliktigt utan startbesked eller att ta en åtgärd i bruk innan du fått slutbesked.

Tillsyn

Byggnadsnämnden är en tillsynsmyndighet. Byggnadsnämnden är skyldig att pröva frågan om ingipande och påföljd när det finns anledning att anta att någon inte följer reglerna i Plan- och bygglagsstiftningen.

När någon brutit mot reglerna kan det bli aktuellt med ett föreläggande eller förbud.

Tillsyn (boverket.se)

Byggsanktionsavgifter

För vissa överträdelser av Plan- och bygglagen ska byggsanktionsavgifter tas ut. Byggsanktionsavgift är ett penningbelopp som ska betalas i samband med att något uppförts olovligen eller att en åtgärd påbörjats innan startbesked eller tagits i bruk innan slutbesked.

Vite

Vissa förelägganden och förbud förenas med vite. Vite är ett penningbelopp som ska betalas om ett föreläggande eller förbud inte följs.

Ovårdade tomter

Byggnader och tomter ska hållas i vårdat skick. De ska skötas så att det inte sker olycksfall och att omgivning och trafik inte störs. Häckar och buskar får inte skymma sikten i gatukorsningar eller vid cykelvägar.

Huvudansvaret ligger i första hand på fastighetsägaren att sköta sin tomt. Kommunens byggenhet har tillsyn över detta.

Om du har synpunkter på någon annans tomt kan du höra av dig till kommunen. Du har rätt att vara anonym.

Klipp häcken (skr.se)

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30