Oxbacken
Stadsdelen Oxbacken är 1860-talets by på landet, fast inne i stan, med rester av en livlig hantverksverksamhet. Men också tvåfamiljshus från 1920-talet i skuggan av Scan.
Staden såg Oxbacken som en enskild angelägenhet ända fram till slutet på 1800-talet och det dröjde med gatubelysning, vatten och avlopp. Det började bli fullt inne i staden, men förstås attraktivt att bo intill. Slapp man dessutom stadsplanens krav på hur husen skulle uppföras och frihet att hålla djur och bedriva hantverk, då var mycket vunnet för dem som på 1860-talet började flytta in i den norra delen av Oxbacken. Bostadshusen var ursprungligen små stugor och på gårdarna byggdes gårdshus med fähus, vedbod, utedass och brygghus.
Stadsdelen Oxbacken består av åtminstone tre olika delar:
- Bebyggelsen i den nordvästra delen, omkring Oxbacksgatan och norra delen av Organistgatan, är småskalig, tillbyggd och varierad. Oxbacksgatan och en del av Organistgatan har förblivit grusvägar.
- Vid västra delen av Folkungagatan, Döbelnsgatan och södra delen av Organistgatan, är karaktären mer storskalig.
- Invid och öster om Härlundagatan. Här är bebyggelsen varierad med bland annat kvartersbebyggelse som gamla Skara bryggeri (Vallborgen) och flerbostadshus.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.