Om en fritidshemsplacering

Innehåll på sidan

Om du arbetar eller studerar kan ditt barn vara på skolans fritidshem före och/eller efter skoldagen. Fritidshem, även kallat fritids, är en pedagogisk verksamhet för skolbarn som också bidrar till barnets utveckling och lärande.

Ditt barn kan gå på fritids från förskoleklass till och med sommarlovet det år som barnet fyller 13 år. I Skara finns fritidshem på alla kommunala grundskolor F-6. Det finns också en skola i privat regi med tillhörande fritidshem.

Ansökan till fritidshem

Du som vårdnadshavare behöver ansöka om plats för ditt barn till fritids. Det finns ingen kö utan barnet placeras på det fritidshem som tillhör skolan. För att fritidshemmet ska kunna planera sin verksamhet bör du göra din ansökan senast två veckor före önskad placering.

När ditt barn ska börja förskoleklass och har rätt till fritids kan hen tidigast börja den första måndagen efter sommarens sammanslagning av barnomsorgen.

Du ansöker om en plats på fritids via vår e-tjänst. Här ansöker du även om ditt barn ska gå på friskolan Metis fritidshem och är folkbokförd i Skara kommun.

När vi fått in din ansökan får ditt barn en placering på skolans fritidshem.

När kan mitt barn vara på fritids?

Du kan lämna ditt barn tidigast klockan 06.00 och hämta senast 18.30. Fritidshemmen planerar öppettider utifrån barnens registrerade scheman.

  • Har du semester eller är ledig av någon annan anledning ska barnet också vara ledigt från fritidshemmet.
  • Är du arbetssökande eller föräldraledig för ett syskon får ditt barn inte ha en fritidshemsplacering. Sjukskrivning räknas som arbete. Arbetsintyg som styrker tillsynsbehovet kan komma att begäras in

Ditt barn kan vara ledig från fritids i max två månader i följd. Under denna tid betalar du avgift enligt fastställd taxa. Efter två månader kommer placeringen att avslutas.

Lägg in fritidsschema

Du behöver registrera ditt barns schema på fritids i appen Edlevo minst två veckor innan det ska börja gälla. Du ska bara registrera de tider som barnet är på fritids, alltså före och/eller efter skoltid. Tänk på att tiden för hämtning ska vara den tid när du och ditt barn lämnar fritids.

Stängningsdagar

Fritidshemmen stänger för planering och kompetensutveckling av personalen under fyra dagar varje läsår.

Stängningsdagar förskolor och fritidshem

Registrera inkomst

Du ska registera och uppdatera din månadsinkomst före skatt (din bruttoinkomst) så att barnomsorgsavgiften blir rätt. Tänk på att det är hushållets gemensamma inkomst som ligger till grund för avgiften.

Om det inte finns någon anmäld inkomst på placeringen beräknas avgiften på maxinkomst.

Inkomstuppgift ska lämnas:

  • när barnet ska börja i barnomsorgen
  • när familjens inkomst ändras

Läs mer om avgifter och taxa för fritidshem

Vid arbetslöshet och föräldraledighet

Arbetslöshet

Om du blir arbetslös och ditt barn har en fritidshemsplacering får barnet inte ha kvar sin plats. Du måste säga upp placeringen via Edlevo. Det räcker inte att meddela fritids att ditt barn ska sluta.

Vid arbetslöshet är det ingen uppsägningstid. Det är därför viktigt att du anger att anledningen till uppsägningen är arbetslöshet.

Om du får tillfälligt arbete eller behöver delta i aktivitet som arbetsförmedlingen kräver, kan ditt barn få vara på fritids "enstaka dagar".

Arbetsbefrielse

Skara kommun jämställer arbetsbefrielse med arbetslöshet, vilket innebär att du inte får ha någon fritidshemsplacering när du är arbetsbefriad.

Föräldraledighet

När du är föräldraledig får du inte ha en fritidshemsplacering för ditt andra barn. Om du väntar ett syskon får du lämna barnet som vanligt upp till tre veckor efter beräknad födsel.

Kom ihåg att säga upp placeringen senast två månader innan ditt barns sista dag på fritids. Placeringen sägs upp i appen Edlevo. Det räcker inte att meddela fritids att ditt barn ska sluta.

 

Vid sjukskrivning

Du har rätt att behålla din pågående fritidsplats vid sjukskrivning. Du får lämna ditt barn på fritids enligt ordinarie schema. Om du behöver ändra ditt barns schema, för att du till exempel behöver hjälp med hämtning och lämning under din sjukdomsperiod, kan du göra det i samråd med fritidshemmet.

Vi kan begära in läkarintyg som styrker omfattningen av din sjukskrivning. Du behöver inte visa orsaken till din sjukskrivning.

Om en sjukskrivning pågår över tid kan rektor besluta om minskad omfattning eller upphörande av plats.

Fritids enstaka dagar

Kontakta aktuellt fritidshem om du är i behov av fritids enstaka dagar. Fyll i blanketten "Anmälan om fritids enstaka dagar" och lämna den till personal på fritidshemmet.

Avgiften är 100 kronor per dag och barn men den högsta avgiften per månad och familj följer ordinarie fritidshemstaxa.

För att byta till en ordinarie fritidshemsplacering krävs det att barnet varit placerat enstaka dagar vid mer än åtta tillfällen den senaste månaden.

Separerade vårdnadshavare

Om du som vårdnadshavare separerar från barnets andra vårdnadshavare behöver ni anmäla det till barnomsorgsadministrationen. Ni anmäler förändrade familjeförhållanden och behov av delad placering. Anmälan görs via e-tjänsten nedan.

Delad placering

Om ni som vårdnadshavare separerar och ert barn bor växelvis ska ni ha en delad placering om båda har behov av barnomsorg.

Vid delad placering får ni var sin faktura på avgiften utifrån era respektive hushålls inkomst per månad före skatt. Vid beräkningen tas hänsyn till gemensamma barn och ordinarie maxtaxa.

Om du är sambo eller gift med någon som inte är biologisk förälder till barnet ska det anmälas till oss.

Uppsägning av fritidshemsplats

När du inte längre är i behov av fritids behöver du avsluta ditt barns fritidsplacering. Du avslutar placeringen i Edlevo-appen. Meddela även fritids att ditt barn ska sluta.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden är två månader från den dag uppsägningen kommer in till oss. Är sista närvarodag längre fram än två månader debiteras du fram till och med angivet datum. Sista närvarodag kan vara mitt i en pågående månad.

Vid arbetslöshet är det ingen uppsägningstid. Du debiteras endast innevarande månad.

Registrera din uppsägning i appen Edlevo och kontakta sedan barnomsorgsadministrationen via kommunens kontaktcenter på telefon: 0511-32000 eller via e-post barnomsorg@edu.skara.se

Vårdnadshavare med delad placering

Vårdnadshavare som inte bor tillsammans delar placering, så länge båda har behov av barnomsorg.

  • För att avsluta en del i en delad placering måste den av er som inte längre har behov av barnomsorg kontakta barnomsorgsadministrationen via e-post eller telefon.
  • Om ni båda vill avsluta placeringen med samma slutdatum säger ni upp placeringen via Edlevo. Det räcker inte att meddela fritidshemmet att ditt barn ska sluta.

Ny placering efter uppsägning

När en placering är avslutad kan barnet tidigast få en ny placering fyra månader efter barnets sista placeringsdag (gäller inte vid uppsägning på grund av arbetslöshet).

Barnomsorg under sommaren

Under sommaren är behovet av barnomsorg betydligt lägre. Det gör att vi semesterstänger flera av våra fritidshem under en period på fyra veckor. Vi erbjuder barnomsorg till de familjer som har behov av det under dessa veckor, men det kan då bli på ett annant fritidshem än det ordinarie.

För att möta behov och efterfrågan tar vi in era önskemål inför sommaren och planerar sedan vilka enheter som behöver hålla öppet. Har du behov av barnomsorg under den perioden kan du också få lämna ett arbets-/studieintyg som bekräftar ditt behov.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar kl 08.00