Kemikalier

Kemikalier kan orsaka stora skador på människor, djur och växter. De omfattas därför av gemensamma regler inom hela EU för att de ska användas på korrekt och säkert vis. Två lagstiftningar styr detta, Reach-förordningen och CLP-förordningen. Du som företagare behöver veta vad som gäller din verksamhet.

Företag som hanterar kemikalier

Alla företag som tillverkar, importerar, distribuerar eller använder ett ämne eller en blandning berörs av reglerna i Reach-förordningen. Som företagare kan du ha flera olika roller, till exempel kan du räknas både som tillverkare och som användare av kemiska ämnen. Mer information om kemikaliehantering hittar du på Kemikalieinspektionen.

Reach förordningen (Kemi.se) Länk till annan webbplats.

Regler för märkning av kemikalier

Alla kemiska produkter med några få undantag ska vara klassificerade, märkta och förpackade enligt kraven i CLP-förordningen när de släpps ut på marknaden. Att släppa ut en kemisk produkt på marknaden betyder att man, mot betalning eller kostnadsfritt, levererar eller tillhandahåller produkten till någon annan (och även till annan juridisk enhet inom samma företagskoncern).

Import av en kemisk produkt från ett land utanför EU/EES, räknas också som utsläppande på marknaden och gäller även om produkten importeras för användning i egen verksamhet.

Förordningen innehåller också regler om att anmäla uppgifter för farliga ämnen och blandningar till ett gemensamt register. Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida.

CLP förordningen (Kemi.se) Länk till annan webbplats.

Bekämpningsmedel

Bekämpningsmedel hanteras separat i lagstiftningen. Läs mer under bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedel

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30