Ägardirektiv för Fastbit AB

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2022-10-24
Dokumentansvarig:
Chefsjurist
Diarienummer:
KS 2020/386

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Detta ägardirektiv avser Fastbit AB (org.nr), nedan kallat bolaget, och har fastställts på bolagsstämma 2022-12-01.

I den mån tidigare ägardirektiv finns utfärdade inom samma område som regleras här ersätts de av detta direktiv.

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen

Bolaget ägs av Skara Energi AB. Skara Energi är ett kommunalt bolag som ägs av Skara kommun. Detta innebär att Fastbit AB är en del av kommunens verksamhet. Bolaget ska i sin verksamhet beakta detta. Bolagets verksamhet regleras, utöver lag och bolagsordningen, av direktiv utfärdade av kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen, fastställda av bolagsstämma.

2. Kommunernas direktivrätt

Bolagets styrelse och verkställande direktör har att följa utfärdade direktiv, såvida dessa inte strider mot bolagsordningen, mot tvingande bestämmelser i lag eller annan författning, exempelvis aktiebolagslagen (2005:551) och offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), eller strider mot bolagets intresse.

Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen.

3. Kommunernas ledningsfunktion

Bolaget står enligt 6 kap. 1 § kommunallagen (2017:725) under uppsikt av kommunstyrelsen i Skara kommun. Kommunstyrelsen utövar kommunens tillsynsfunktion, och även ledningsfunktion, över bolaget i enlighet med vad som anges i kommunstyrelsernas reglementen.

Kommunstyrelsen har rätt att ta del av bolagets handlingar och räkenskaper samt i övrigt inspektera bolaget och dess verksamhet. Bolaget ska lämna den information om verksamheten som kommunstyrelsen begär.

Bolaget erinras om att kommunstyrelsen enligt 6 kap. 9 § kommunallagen har att fatta årliga beslut huruvida verksamheten varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna.

4. Bolagets verksamhet

Föremålet för bolagets verksamhet anges i bolagsordningen för bolaget. Bolaget får ej bedriva verksamhet som inte är förenlig med bolagsordningen.

Bolaget får ej heller bedriva verksamhet som inte är förenlig med den kommunala kompetensen.

Bolaget har till uppgift att ge förutsättningar för en ökad samhällsnytta genom att etablera och vidmakthålla ett välfungerande data- och telekommunikationsnät – ett stadsnät – som är öppet och konkurrensneutralt för användare och leverantörer.

Verksamheten ska i första hand rikta sig till medborgare, näringsliv och offentliga verksamheter inom Skara kommun.

Verksamhetens grundläggande syfte är att erbjuda en hög kommunikationskapacitet till en låg kostnad, ge valfrihet för användare och ge användarna tillgång till ett utökat tjänsteutbud.

Bolagets verksamhetsområde är inom Skara kommun. Bolaget ska dock ha möjlighet att låta sin verksamhet omfatta även direkt angränsande områden i intilliggande kommuner i fall det kan anses försvarligt samhällsekonomiskt och lagligt. I dessa fall ska utbyggnaden ge tydliga effektivitetsvinster som medför en klar ekonomisk fördel för respektive kommun och bolaget.

Stadsnätet ska utvecklas till att vara en lika självklar del av infrastrukturen i kommunen som försörjningssystem för el, vatten och värme och ska, om Skara kommun så önskar, ingå i kommunens krisledning.

5. Bolagets ändamål

Syftet och målsättningen för bolagets verksamhet är, utöver vad som anges i bolagsordningen:

Ett öppet stadsnät innebär att alla leverantörer ska kunna använda nätet för distribution av sina tjänster och operatörer ska kunna hyra transporttjänster. Slutkunderna får fritt välja vilken leverantör/vilka leverantörer av de olika tjänsterna som de vill ha. Alla tjänsteleverantörer ska behandlas lika och ges samma möjligheter.

Bolagets delaktighet i utbyggnaden av stadsnätet ska ske i en takt som säkerställer en stabil ekonomisk utveckling för bolaget och ägaren.

Detta kan påverka utbyggnadstakten i glest bebyggda områden. I dessa fall ska bolaget aktivt arbeta för att stimulera lösningar som för både kunder och bolaget är långsiktigt attraktiva.

Bolaget ska inom sin verksamhet verka för en hållbar utveckling. Bolaget ska stimulera till och underlätta för intressenter i området och besökare att minska sin påverkan och bidra till en bättre region.

6. Styrdokument

Där det är tillämpligt ska bolaget medverka till uppfyllandet av kommunens beslutade övergripande mål och visioner.

7. Fullmäktiges ställningstagande

Bolaget ansvarar för att kommunfullmäktige i Skara kommun får ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt fattas.

Av bolagsordningen framgår att vissa beslut i bolaget fattas av bolagsstämman. En fråga som faller utanför uppräkningen i bolagsordningen kan trots detta vara en sådan fråga som kräver ställningstagande enligt denna punkt. Uppstår tveksamhet huruvida ställningstagande krävs, ska bolaget samråda med kommunstyrelsens presidium

8. Förvaltningsberättelsen

Bolagets styrelse ska årligen i förvaltningsberättelsen redovisa hur verksamheten har bedrivits och utvecklats mot bakgrund av det i bolagsordningen och i dessa direktiv angivna syftet med bolaget.

Redovisningen ska vara så utformat att det kan läggas till grund för lekmannarevisorernas granskning, liksom för kommunstyrelsens uppsikt och beslut enligt 6 kap. 1 och 9 §§ kommunallagen.

9. Granskningsrapporten

Det åligger bolagets lekmannarevisorer att årligen i sin granskningsrapport särskilt yttra sig om huruvida bolaget bedrivits på ett ändamålsenligt sätt utifrån det syfte som angivits i bolagsordningen och i detta ägardirektiv, liksom de kommunala befogenheter som utgör ram för verksamheten.

Lekmannarevisorerna ska snarast uppmärksamma kommunstyrelsen på om bolaget brister i de avseenden som omnämns i första stycket.

10. Ekonomiska mål

Bolagets verksamhet ska bedrivas utifrån självkostnadsprincipen i tillämpliga delar och av ägaren satta avkastningskrav. Detta innebär inget hinder mot ett resultat som ger utrymme för både ny- och reinvesteringar samt en rimlig avkastning på det kapital som satts in i bolaget.

Bolaget ska eftersträva att vid varje tillfälle ha en soliditet på lägst 25 %.

Bolaget ska ha som mål att nå ett resultat i verksamheten som medger avkastning på ägarens insatta kapital motsvarande 5 % av totalt kapital.

Bolaget ska aktivt arbeta för att vara konkurrenskraftiga, ha en effektiv organisation och ett affärsmässigt förhållningssätt till leverantörer och partners. Bolaget ska, i syfte att uppnå synergieffekter och effektivitetsvinster, om möjligt nyttja de stödfunktioner som respektive ägare kan erbjuda. Vid bedömningen av om det är möjligt ska bolaget beakta både affärsmässigheten i erbjudandena och de lagar bolaget har att följa.

11. Finansiering

Bolaget ska bedriva sin verksamhet enligt affärsmässiga principer, vara ekonomiskt självbärande och drivas på ett sådant sätt så att bolaget ej behöver tillskott från kommunen.

Vid investeringsbehov, som förutsätter lån, ska bolaget överväga säkerhet i form av borgen från Skara kommun som alternativ till annan säkerhet.

12. Information och ägardialog

Kommunen och ägaren ska fortlöpande hållas informerad av bolaget om dess verksamhet. Bolaget ska initiera möten med ägaren och kommunen om omständigheterna så påkallar. Bolaget ska till kommunstyrelsen redovisa bolagets ställning och resultat per den 30/4, 31/8 och 31/12. Bolaget ska därvid uppmärksamma kommunen på viktigare omständigheter och förändringar som kan inverka på bolagets verksamhet.

Kommunstyrelsen ska utan dröjsmål få del av:

  • protokoll från bolagsstämma,
  • protokoll från styrelsesammanträde,
  • bolagets årsredovisning med revisionsberättelse och granskningsrapport från lekmannarevisor.

Bolagets styrelse, VD och andra nyckelpersoner i bolaget ska, om det efterfrågas av kommunen, delta vid möte med företrädare för kommunerna minst en gång per år (ägardialog).

13. Budget och verksamhetsplan

Bolaget ska årligen fastställa en verksamhetsplan med strategiska mål för de närmaste tre räkenskapsåren och en budget för nästkommande räkenskapsår. Fastställd verksamhetsplan och budget ska tillställas kommunen och ägaren senast den 1 december.

14. Kommunal koncernredovisning och budget

Bolaget ska till kommunen och ägaren lämna de uppgifter som av kommunen och ägaren bedöms nödvändiga för upprättande av årsredovisning och delårsrapport enligt lagen (1997:614) om kommunal redovisning.

Bolaget ska till kommunen och ägaren lämna de uppgifter som av kommunen och ägaren bedöms nödvändiga för upprättande av deras budget.

15. Suppleanter

Suppleanterna inträder enligt av kommunfullmäktige fastställd inkallelseordning.

Suppleant ska kallas till styrelsens sammanträden. Icke tjänstgörande suppleant har närvaro- och yttranderätt vid styrelsens sammanträden.

Suppleant som ej tjänstgör ska åläggas att iaktta samma tystnads- och lojalitetsplikt som ledamot.

16. Allmänna handlingar

Bolaget påminns om att det omfattas av reglerna om allmänna handlingars offentlighet enligt tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen, och ska tillämpa dessa regler på samma sätt som kommunen.

Frågan om utlämnande av handling avgörs av verkställande direktören eller efter dennes bestämmande. Vägran att utlämna handling ska på sökandens begäran prövas av styrelsen.

Bolaget ska tillämpa den för Skara kommun vid var tid gällande taxan för utlämnande av allmänna handlingar.

17. Arkivreglemente

Skara kommuns arkivreglemente ska tillämpas av bolaget.

Arkivmyndighet är kommunstyrelsen i Skara kommun.

18. Bolagsstämma

Bolaget ska årligen senast före utgången av maj månad hålla bolagsstämma/årsstämma. Av bolagsordningen framgår hur kallelse till bolagsstämma ska ske.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30