Vatten- och avloppsplan

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2024-06-10
Dokumentansvarig:
Miljöchef
Diarienummer:
KS 2024/182

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Ordlista

Allmän VA-anläggning är en anläggning för vatten eller avlopp som kommunen äger eller har rättsligt bestämmande över och som har anordnats för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV). De samlade VA-anläggningarna (för produktion, distribution och omhändertagande) inom en kommuns gränser, för vilka en kommun är huvudman, benämns ”den allmänna VA-anläggningen”. En allmän VA-anläggning kan även benämnas kommunal VA-anläggning.

Allmän VA-försörjning avser VA-försörjning inom allmänt verksamhetsområde för VA. Allmän VA-försörjning kan även benämnas kommunal VA-försörjning.

Avloppsvatten är samlingsnamn för spillvatten och dagvatten från detaljplanerat område.

Avtalsanslutning innebär att ett eller flera hushåll är anslutna till allmänt vatten och/eller avlopp och har ett avtal som styr nyttjandet av tillhandahållna VA-tjänster. Hushåll med avtalsanslutning ligger inte inom verksamhetsområde för allmänt VA.

Dagvatten är ytligt avrinnande regnvatten och smältvatten.

Detaljplan, i en detaljplan bestämmer kommunen hur mark och vatten ska användas inom ett visst område.

Enskild VA-anläggning är en anläggning eller annan anordning för vatten eller avlopp som kommunen inte äger. Enskilda anläggningar kan finnas för ett hushåll, för flera hushåll tillsammans eller för samfälligheter och föreningar.

Enskild VA-försörjning avser VA-försörjning utanför allmänt verksamhetsområde för VA.

Gemensamhetsanläggning är en enskild VA-anläggning som inrättats för två eller flera hushåll/fastigheter gemensamt.

Huvudman är den som äger en VA-anläggning.

LIS-område är ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen.

Kommunalt VA-område används i vattentjänstplanen som begrepp på ett område i som ligger inom verksamhetsområde för allmän VA-försörjning och där Skara Energi är huvudman för vatten- och avloppsförsörjning.

Recipient är en sjö eller ett vattendrag som får motta dagvatten, bräddvatten och renat avloppsvatten.

Spillvatten är vatten från hushåll (toalett, bad/dusch, disk och tvätt) och andra verksamheter (industrier, biltvättar och dylikt).

Statusklassning av vattenförekomster innebär att tillståndet i vattenförekomsten bedömts utifrån kriterier och gränsvärden som fastlagts i vattendirektivet. För grundvattenförekomster bedöms kemisk och kvantitativ status (vattentillgång) och för ytvattenförekomster bedöms kemisk och ekologisk status. Målet är att vattenförekomsterna ska uppnå ”god status” i samtliga avseenden.

Strategiskt område pekas ut av kommunen i översiktsplanen. Dessa områden är inte aktuella för ombyggnad eller ändrad användning i nuläget, men är med hänsyn till deras läge och relation till omgivningen intressanta för tätorternas framtid och i delar även viktiga för att nå de övergripande mål kommunen har satt.

VA är ett samlingsnamn för vatten och avlopp.

Vattenförekomst är, enligt vattenförvaltningsförordningen för vatten, den minsta enheten för beskrivning och bedömning av vatten. Grundvattenförekomster är grundvattenmagasin där det idag tas ut vatten till fler än 50 personer eller där det bedöms vara möjligt att ta ut mer än 10 m3/d. Ytvattenförekomster är sjöar med en yta större än 0,5 km2 eller vattendrag som har ett tillrinningsområde större än 10 km2. Vattenförekomster presenteras i den nationella databasen VISS, Vatteninformationssystem Sverige (https://viss.lansstyrelsen.se/). I databasen finns uppgifter om bland annat statusklassificeringar, miljökvalitetsnormer, riskbedömningar och bedömningar av vattenmiljöproblem.

Verksamhetsområde är ett av kommunfullmäktige fastställt geografiskt definierat område, inom vilket kommunen är huvudman för vatten- och/eller avloppsförsörjning. Inom verksamhetsområdet gäller kommunal VA-taxa.

VA-planområden används i vattentjänstplanen som gemensamt begrepp för de områden med sammanhållen bebyggelse som identifierats i arbetet med vattentjänstplanen. Ett VA-planområde kan gälla för vatten, spillvatten eller dagvatten. VA-planområden delas in i fyra olika typer av områden enligt nedan:

  • Enskilt VA är ett område som har enskild VA-försörjning med godtagbart omhändertagande av avloppsvatten och godkänt dricksvatten. Området kan lösas genom enskilda VA-anläggningar även i framtiden, utifrån den kunskap kommunen har om området idag.
  • VA-bevakningsområde är ett område som har enskild VA-försörjning och som, utifrån den kunskap kommunen har om området idag, sannolikt inte har behov av en förändrad VA-struktur. Bevakning av området behövs för att följa om behovet av en förändrad VA-struktur förändras över tid.
  • VA-utredningsområde är ett område som har enskild VA-försörjning och som, utifrån den kunskap kommunen har om området idag, kan ha behov av en förändrad VA-struktur. Utredning behöver utföras för att visa vilka behov som finns samt vilka möjligheter som finns för att förbättra VA-situationen i området.
  • VA-utbyggnadsområde är ett område som har enskild VA-försörjning och som har behov av en förändrad VA-struktur. När VA-utbyggnaden är utförd och beslut fattat om verksamhetsområde för allmän VA-försörjning blir området Kommunalt VA-område.

Vattentjänst är en sammanfattande benämning på olika tjänster för vattenförsörjning och avlopp. När sådana tjänster tillhandahålls genom en allmän VA-anläggning är de allmänna vattentjänster. Bara kommunala anläggningar kan enligt vattentjänstlagen vara allmänna VA-anläggningar.

ÖP- Översiktsplan, det övergripande innehållet för en översiktsplan är att kommunen ska redovisa hur mark- och vattenområden bör användas i framtiden och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Innehållet för översiktsplanen är sedan inriktat på vissa områden som har särskild betydelse för den fysiska planeringen.

1 Inledning

Denna kommunala vatten- och avloppsvattenplan (i fortsättningen kallad VA-plan) är en ny plan som har sin grund i den förvaltningsövergripande VA-plan som beslutades av kommunfullmäktige 2016-04-25 § 46.

Utgångpunkten är att utforma en tydligt långsiktigt hållbar plan för VA i Skara kommun.

Planen kan användas som underlag till exempelvis kommunens översiktsplan när den revideras. Planen är inte juridiskt bindande, utan endast styrande och rådgivande på samma sätt som översiktsplaner. Planens politiska ställningstaganden och dess konkreta förslag ska tillämpas av nämnder, förvaltningar och bolag på lämpligt sätt och i överensstämmelse med lagstiftningen på området. Årliga beslut kring VA-planens åtgärder fattas i budget, ägardirektiv och investeringsprocessen.

Denna VA-plan tas fram parallellt med Vattentjänstplan och Beredskapsplan för skyfall, dessa tre dokument kompletterar varandra i arbetet för en hållbar VA-hantering i Skara kommun.

1.1 Arbetssätt

Figur 1 nedan illustrerar de processteg som ingår i arbetet att ta fram/aktualisera en VA-plan. En del av VA-planarbetet är vattentjänstplanen som enligt LAV antas av kommunfullmäktig. En viktig framgångsfaktor är att skapa en rullande process där identifierade åtgärder planeras och genomförs kontinuerligt.

Schematisk illustration över processen med VA-plan.

Figur 1 Schematisk illustration över processen med VA-plan.

1.1.1 Uppdatering och revidering

Kommunfullmäktige ska minst vart fjärde år pröva om vattentjänstplanen är aktuell med hänsyn till behovet av allmänna vattentjänster. VA-plan och Beredskapsplan vid skyfall bör ses över med samma intervall.

Det är viktigt att notera att VA-planen är en levande plan och behöver uppdateras regelbundet för att säkerställa att den är aktuell och att VA-systemet fungerar effektivt och hållbart.

1.2 Befintlig strategisk VA-planering

I VA-planen presenteras kommunens viljeriktning och strategiska vägval. Under arbetet identifierades åtgärder som krävs för att uppnå strategierna.

Skara kommun har sedan tidigare en VA-policy och Policy och riktlinjer för dagvatten beslutad av kommunfullmäktige.

Befintliga styrdokument för vatten och avlopp i Skara kommun:

Vatten- och avloppspolicy (VA-policy). Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14.

  • Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp (ABVA). Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11.
  • Policy och riktlinjer för dagvatten. Antagen av kommunfullmäktige 2021-06-14.

1.3 Mål och regelverk kring VA-planering

De vatten- och avloppssystem, inklusive dagvatten, som byggs och drivs i kommunen, påverkar i hög grad förutsättningarna för att nå en hållbar samhällsutveckling. Det gäller bland annat förvaltning av mark- och vattenresurser, smittskydd, hushållning med växtnäringsämnen samt offentlig och privat ekonomi.

VA-planen är ett led i arbetet med att uppnå de regionala och nationella miljökvalitetsmålen:

  • Ingen övergödning
  • Grundvatten av god kvalitet
  • Levande sjöar och vattendrag
  • God bebyggd miljö.

Utgångspunkten för VA-planen är gällande lagstiftning inom miljöbalken (1998:808) Länk till annan webbplats., Länk till annan webbplats. plan- och bygglagen (2010:900) Länk till annan webbplats.och Lag om allmänna vattentjänster (2006:412) Länk till annan webbplats.. Länk till annan webbplats.

Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (2004:660) Länk till annan webbplats., Länk till annan webbplats. Naturvårdsverkets allmänna råd om små avloppsanordningar (NFS 2006:7), Länk till annan webbplats. Skara kommuns miljöstrategi, den kommunala översiktsplanen och Naturvårdsprogram för Skara kommun är också viktiga styrande dokument.

2 Vattenförekomster i Skara kommun

Det finns totalt 23 ytvattenförekomster i Skara kommun, varav 15 är vattendrag och 8 är sjöar, se Tabell 1 och Tabell 2. En mer utförlig beskrivning av vattenförekomsterna i kommunen och dess status finns i bilaga 1, Vattenförekomster i Skara kommun – status miljökvalitetsnormer.

Tabell 1 Vattenförekomster – vattendrag i Skara kommun. Källa: VISS.

NAMN

STATUSKLASSNING

(ekologisk)

STATUSKLASSNING

(kemisk)

Bäck nedströms Skärvalången

God

Uppnår ej god

Bäck vid Ökull

Måttlig

Uppnår ej god

Dofsan

Måttlig

Uppnår ej god

Flian - från mynningen i Lidan till Torsborg

Måttlig

Uppnår ej god

Flian - från Torsborg till Hornborgasjöns utlopp

Måttlig

Uppnår ej god

Hallavadsbäcken - upp- ströms Ämten

Måttlig

Uppnår ej god

Härlingtorpskanalen

Måttlig

Uppnår ej god

Lannaån - från sammanflö- det med Ljungån till käll- områdena vid Rösjömossen

Måttlig

Uppnår ej god

Munkabäcken

Måttlig

Uppnår ej god

Råmmån (övergår i Marie- dalsån och Dalån)

Måttlig

Uppnår ej god

Silån

Måttlig

Uppnår ej god

Stålkvarnebäcken

Måttlig

Uppnår ej god

Torpabäcken

Måttlig

Uppnår ej god

Västerbroån

Måttlig

Uppnår ej god

Öredalsån (Märskabäcken)

Måttlig

Uppnår ej god


Tabell 2 Vattenförekomster – sjöar i Skara kommun. Källa: VISS.

NAMN

STATUSKLASSNING (ekologisk)

STATUSKLASSNING (kemisk)

Eggbysjön

Måttlig

Uppnår ej god

Flämsjön

Hög

Uppnår ej god

Hornborgasjön

Måttlig

Uppnår ej god

Ormsjön

God

Uppnår ej god

Skärvalången

Måttlig

Uppnår ej god

Tåsjön

Måttlig

Uppnår ej god

Vagnsjön

Måttlig

Uppnår ej god

Ämten

Måttlig

Uppnår ej god

3 Organisation VA Skara kommun

3.1 Ansvarsfördelning VA Skara kommun

Kommunens olika nämnder och verksamheter har ansvar för olika delar inom VA.

Kommunen har det övergripande ansvaret för den fysiska planering och den lokala samhällsutvecklingen. Det överordnade ansvaret inkluderar fastställande av och hur vattentjänster ska utvecklas på ett hållbart sätt.

Som huvudman för allmänna platser och vägar är kommunen skyldig att avsätta och utforma lämpliga ytor för en hållbar dagvattenhantering, både i nya och befintliga miljöer.

Kommunen ansvarar för drift- och underhåll av kommunens gator och allmänna platser.

Skara Energi är huvudmannen för vatten och avlopp som inom verksamhetsområdet ansvarar för utbyggnad och underhåll av de allmänna VA-anläggningarna utifrån lagen om allmänna vattentjänster.

Utanför verksamhetsområde är det istället miljöbalkens regler som gäller och enligt miljöbalkens regler har den enskilde fastighetsägaren ansvar för den verksamhet som denne bedriver inom fastigheten.

Kommunen ansvarar alltid för planläggningen oavsett om planområdet ligger inom ett verksamhetsområde för VA eller inte.

I bilaga 2, Förslag organisation och ansvar vatten och avlopp Skara kommun, finns en beskrivning av den kommunala organisationen och ansvarsområden för förvaltningar, bolag och kommunalförbund.

3.2 Den allmänna VA-anläggningen

Skara Energi är huvudman för den allmänna Va-anläggningen. Verksamhetsområdet för vatten och avlopp i Skara kommun omfattar tätorterna Skara, Ardala, Axvall, Varnhem och Eggby. I Skara finns ett kommunalt reningsverk dit samtliga tätorter är anslutna via överföringsledningar.

Totalt finns ca 3400 abonnenter inom verksamhetsområdet, utöver det finns även ett tjugotal föreningar anslutna till vatten och/eller spillvatten.

Dricksvattnet levereras via Skaraborgsvatten, utöver det finns en reservvattentäkt i kommunen.

Kapaciteten i reservvattentäkten motsvarar ca två tredjedelar av normal förbrukning.

Dricksvattennätet är cirka 150 km långt, spillvattennätet 130 km och dagvattennätet 100 km.

4 VA-utbyggnad

Det är 6 § Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV) som reglerar kommunens skyldighet att förse ett område med allmänna vattentjänster. Lagtexten från § 6 LAV lyder som följer:

6 § Om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse, ska kommunen

  1. bestämma det verksamhetsområde inom vilket vattentjänsten eller vattentjänsterna behöver ordnas, och
  2. se till att behovet snarast, och så länge behovet finns kvar, tillgodoses i verksamhetsområdet genom en allmän va-anläggning.

Vid bedömningen av behovet enligt första stycket ska särskild hänsyn tas till förutsättningarna att tillgodose behovet av en vattentjänst genom en enskild anläggning som kan godtas med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljön.

Enligt 6 § LAV, har kommunen ett ansvar att ordna vattentjänster (dricks- och/eller avloppsvatten) för bebyggelse som tillsammans bildar ett större sammanhang, om risk för människors hälsa eller miljön föreligger. Vid bedömningen av behovet ska särskild hänsyn tas till förutsättningarna att tillgodose behovet av en vattentjänst genom en enskild anläggning som kan godtas med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljön.

Eftersom kommunens samhällsbyggnadsprocess går hand i hand med planering av VA-försörjning är det viktigt att skapa förutsättningar för ett ökat handlingsutrymme genom att i god tid identifiera potentiella § 6-områden och skapa en långsiktig plan för VA- utbyggnaden. Utan en plan för detta riskerar kommunen att ställas inför förelägganden från Länsstyrelsen enligt 51 § LAV om att inrätta allmänna vattentjänster i områden där avsikten inte varit att bygga ut allmänt VA eller där planen har varit att göra det vid ett senare tillfälle. Då minskar kommunens kontroll över VA-taxans utveckling. En god VA-planering är därför kommunens möjlighet att påverka i vilken ordning olika områden ska anslutas till den allmänna VA-försörjningen.

VA-utbyggnaden hanteras i Vattentjänstplanen så i VA-planen beskrivs detta endast översiktligt.

4.1 VA-planområden

I den Vattentjänstplan som tagits fram under 2023 finns en mer utförlig beskrivning av hur VA-planområden tagits fram och hur de kategoriseras. I detta avsnitt finns en sammanfattning av detta.

I figur 3 och tabell 3 redovisas vilka VA-planområden som identifierats genom GIS-analys enligt arbetsgången genom urval med 20 hus med maximalt 150 meter mellan vardera bostadshus. Notera att VA-planområdets utbredning inte är likställt med eventuellt verksamhetsområdes utbredning. Vilka fastigheter som bör ingå fastställs i efterföljande behovsutredning där man går ner på fastighetsnivå.

Karta över potentiella VA-områden.

Figur 2 Potentiella VA-områden framtagna från GIS-analys utifrån kriterierna 20 hushåll med ett avstånd av 150 meter mellan varje bostad. Områdena visas närmare i avsnitt 2.5-2.8.

Tabell 3 Potentiella VA-områden framtagna från GIS-analys utifrån kriterierna 20 hushåll med ett avstånd av 150 meter mellan varje bostad.

Nummer

Namn

Antal bostäder

LIS-område i närheten

Bedömning

1

Broke bro

22

 

VA-bevakningsområde

3

Näs södra

32

Näsbadet, Skärv

VA-utredningsområde

4

Näs norra

24

Näsbadet, Skärv

VA-utredningsområde

5

Lilläng

25

Lilläng, Eggby

VA-utredningsområde

 

6

Öglunda

28

 

VA-utredningsområde

7

Slättäng

22

Boaängen, Öglunda

VA-utredningsområde

8

Myråsen

27

 

VA-bevakningsområde

9

Källemossen

40

 

VA-bevakningsområde

10

Ulunda

21

 

VA-bevakningsområde

11

Sjöbacken

20

Boaängen, Öglunda

VA-utredningsområde

5 Fortsatt arbete

I Skara kommuns VA-policy finns ett antal övergripande ställningstaganden som pekar ut inriktningen för kommunens arbete med vatten och avlopp. Utifrån VA-policyn har förvaltningar och bolag tagit fram en handlingsplan för att nå dessa övergripande ställningstaganden.

5.1 Åtgärder

I bilaga 3, Handlingsplan för VA i Skara kommun, finns en handlingsplan för de åtgärder som förvaltningar, bolag och kommunalförbund ser behov av att genomföra för att jobba för de ställningstaganden som antas i VA-policyn.

Referenser

MSB. (2017). Vägledning för skyfallskartering. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Svenskt vatten. (01 2023). Vägen till hållbara vattentjänster. Hämtat från https://www.svensktvatten.se/om-oss/nyheter-lista/vagar-till-hallbara-vattentjanster--dessa-forandringar-innebar-propositionen/

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30