Folköl

Om du ska sälja eller servera folköl måste du anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen. Med folköl menas öl med en alkoholhalt som överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent.

Villkor för försäljning av folköl

  • Du ska bedriva verksamheten i en lokal som är registrerad enligt livsmedelslagen, samt att du bedriver försäljning av matvaror i lokalen.
  • Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år.
  • Den som bedriver detaljhandel eller servering av folköl är skyldig att genomföra tillsyn över försäljningen (egentillsyn) och utarbeta ett lämpligt egenkontrollprogram för detta. I programmet ska det framgå former för identitetskontroll, vem som är ansvarig för verksamheten och hur personalen informeras om försäljningsbestämmelserna.

När du företräder ditt företag så kan du använda din egen e-legitimation för att logga in i
e-tjänsten. Anmälan om försäljning är kostnadsfri men kommunen tar ut en årlig tillsynsavgift.

Skara kommun har avtal med Lidköpings kommun genom Tillståndsenheten i Samverkan (TiS). TiS behandlar handläggning och tillsyn av ärenden som rör folköl. Har du frågor eller behöver komma i kontakt med tillståndsenheten kan du skicka e-post till tillstandsenheten@lidkoping.se

Du ansöker om tillståndet via e-tjänst som administreras av Lidköping kommun.

18-årsgränsen

  • Tobaksvaror och folköl får inte säljas till någon som inte fyllt 18 år.
  • Man får heller inte sälja till någon annan om man misstänker att varan ska lämnas till en person som inte har fyllt 18 år.
  • Det är den som säljer som ska förvissa sig om att mottagaren uppnått rätt ålder. Vid tveksamma fall ska man begära legitimation.
  • Det är viktigt att veta att lagen inte ger utrymme för undantag även om förälder eller annan vårdnadshavare lämnat sitt godkännande.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 18 sep kl 08.00