Tobak och e-cigaretter

Om du vill börja sälja tobak, e-cigaretter, påfyllnadsbehållare och tobaksfria nikotinprodukter till konsumenter måste ansöka om tillstånd innan försäljningen börjar.

Skara kommun har avtal med Lidköpings kommun genom Tillståndsenheten i Samverkan (TiS). TiS behandlar handläggning och tillsyn av ärenden som rör tobak och e-cigaretter. Har du frågor eller behöver komma i kontakt med tillståndsenheten kan du skicka e-post till tillstandsenheten@lidkoping.se

Du ansöker om tillstånden via e-tjänster som administreras av Lidköping kommun.

Tobak

Krav på tillstånd för tobaksförsäljning gäller för alla. Både för dig som säljer till konsument och för dig som säljer till butiker, oavsett om försäljningen sker i en fysisk butik eller via internet.

E-cigaretter, påfyllnadsbehållare och tobaksfria nikotinprodukter

Om du vill sälja e-cigaretter och/eller tobaksfria nikotinprodukter måste du anmäla det till TiS innan du börjar försäljningen. Du måste även ta fram ett program för egenkontroll som ska vara tillgängligt på försäljningsstället.

När du företräder ditt företag så kan du använda din egen e-legitimation för att logga in i
e-tjänsten. Anmälan om försäljning är kostnadsfri men kommunen tar ut en årlig tillsynsavgift.

18-årsgräns

  • Tobaksvaror och folköl får inte säljas till någon som inte fyllt 18 år.
  • Man får heller inte sälja till någon annan om man misstänker att varan ska lämnas till en person som inte har fyllt 18 år.
  • Det är den som säljer som ska förvissa sig om att mottagaren uppnått rätt ålder. Vid tveksamma fall ska man begära legitimation.
  • Det är viktigt att veta att lagen inte ger utrymme för undantag även om förälder eller annan vårdnadshavare lämnat sitt godkännande.

Ansvar

Ägaren ansvarar för att försäljningsreglerna följs i butiken och information till all personal. Det ska skapas rutiner för ålderskontroll. Kassapersonalen har personligt straffansvar och kan dömas till böter eller i värsta fall fängelse om tobak säljs till en person som inte fyllt 18 år.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 18 sep kl 08.00