Nedgrävning av häst

När din häst avlidit är det tillåtet att gräva ner den hemma om det finns en lämplig plats. Om du inte vill eller kan gräva ner den hemma kan du anlita ett företag som är godkänt för att transportera döda djur. De kör då hästen till en anläggning som har tillstånd att ta hand om djuret.

Generella regler

Du får aldrig gräva ner en häst som har avlivats eller dött på grund av vissa smittsamma sjukdomar. Om du misstänker att hästen kan ha haft en smittsam sjukdom är du skyldig att direkt kontakta veterinär som ger dig instruktioner.

Det är aldrig tillåtet att lägga döda djur i en gödselstack. När gödseln sprids ut kan det innebära att bakterier sprids.

I vattenskyddsområden ska döda djur aldrig grävas ner.

Riktlinjer för nedgrävning av häst

Det krävs inte något tillstånd för att gräva ner en avliden häst. Men, det måste ske så att riskerna minimeras. Den största risken med nedgrävning av döda djur är att bakterier kan spridas till grundvattnet och gå in i dricksvattenbrunnar eller ut i vattendrag och sjöar där till exempel djur dricker vatten. Därför behöver platsen vara väl vald.

  • Avstånd till närmaste dricksvattenbrunn eller annan vattentäkt för dricksvatten bör vara minst 200 meter.

  • Avstånd till sjöar, vattendrag eller dräneringar bör vara minst 30 meter.

  • Om det är högt grundvatten eller fast berggrund nära markytan är det olämpligt att gräva ner ett djur. Om du provgräver en grop och det kommer fram vatten redan på någon meters djup är det ett tecken på högt grundvatten.

  • Djuret behöver grävas ner så djupt att vilda djur inte kan gräva upp det. Vanligen rekommenderas ca 1,5 till 2 meter. Tänk på att marken kan sjunka efter ett tag så lägg gärna en kulle med jord över platsen.

  • Samma plats bör inte användas för nedgrävning av fler djur inom de närmsta åren.

  • Nedgrävningen bör ske så snart som möjligt efter det att djuret avlidit. Vid låga temperaturer kan viss väntetid accepteras om djurkroppen förvaras skyddat.

Kontakta miljöenheten om du är osäker på platsen

Om du är osäker på platsen du valt kan du kontakta kommunens miljöenhet och diskutera den med oss. Kontakta oss också om du har fler än två djur som du vill gräva ner.

Om det inte är möjligt att hitta en lämplig plats för nedgrävning behöver hästen lämnas till en godkänd anläggning för döda djur. Kontakta en godkänd transportör om du inte vill eller kan köra den själv.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.00