- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Lantbruk
- Lantbruk med endast växtodling
Lantbruk med endast växtodling
Lantbruk hanterar flera saker som kan ha negativ påverkan på miljön och människors hälsa om de inte hanteras på rätt sätt, till exempel växtskyddsmedel, diesel, plast och annat avfall.
Informera kommunens miljöenhet
Lantbruk utan djurhållning klassas som en U-verksamhet. Det innebär att du inte behöver anmäla eller söka tillstånd för verksamheten. Det är dock bra att lämna en information till miljöenheten om att verksamheten finns. Ange fastighetsbeteckning, namn, adress, telefonnummer, total areal åkermark och om den är konventionell eller ekologisk. Informationen skickas till miljöenhetens e-post miljo@skara.se
Samma grundläggande regler gäller för alla lantbruksföretag. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har tagit fram en hjälp som heter Miljöhusesyn. I den får du hjälp med alla delar som du behöver ha koll på i din verksamhet. Förutom miljölagstiftningen täcker den också in övriga lagstiftningar som lantbruksverksamheter kan beröras av till exempel livsmedel och foder samt arbetsmiljö.
Här hittar du LRF:s: Miljöhusesyn Länk till annan webbplats.
Viktiga delar som ingår i tillsynen
I Skara kommun sker regelbunden miljötillsyn på B- och C-verksamheter, det vill säga de som är anmälnings- eller tillståndspliktiga. Vid en tillsyn kontrollerar en inspektör att du som verksamhetsutövare följer aktuella miljöregler. Även många U-verksamheter får regelbundet miljötillsyn.
Lagring och spridning gödsel
Hela Skara kommun är klassat som nitratkänsligt område. Nitratkänsliga områden kräver särskild hänsyn vid lagring och spridning gödsel, inte bara stallgödsel utan också mineralgödsel. Köper du in stallgödsel behöver du även följa reglerna för lagring och spridning av stallgödsel. Du kan få mer information på hemsidorna nedan.
Lagra gödsel (jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats.
Sprida gödsel (jordbruksverket. se) Länk till annan webbplats.
Räkna ut lagringsbehov och spridningsareal (jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats.
Bekämpningsmedel
Bekämpningsmedel är kemiska produkter som är avsedda att döda eller förhindra tillväxt av oönskade växter, svampar, insekter eller djur. Bekämpningsmedel som används fel kan påverka hälsa och miljö på allvarligt sätt.
Växtskyddsmedel (Jordbruksverket.se) Länk till annan webbplats.
Bekämpningsmedel
Kemikalier
Alla företag och verksamheter i Sverige som använder kemikalier ska ha kunskap om produkterna samt förvara och hantera dem på ett säkert sätt så att de inte kommer ut i mark eller vatten. Information om hantering finns på produkternas säkerhetsdatablad.
Slutanvändare av kemikalier (kemi.se)) Länk till annan webbplats.
Avfall
Beroende på om ett avfall kan skada människors hälsa eller miljön, bedöms det som icke farligt avfall eller farligt avfall. Avfall ska lämnas till återvinningscentraler som är behöriga att hantera avfall. Det är verksamhetens ansvar att kontrollera att avfallet hamnar hos en mottagare som har tillstånd att ta emot det. För att få själv få köra farligt avfall krävs tillstånd hos länsstyrelsen.
Verksamhetens avfall
Cisterner
För att undvika läckage från cisterner som rymmer mer än 1 kubikmeter brandfarliga vätskor, till exempel diesel eller spilloljor, ska de vara besiktade.
Cisterner för brandfarliga vätskor
Så här mycket gödsel får du sprida
Det finns gränsvärden för hur mycket fosfor och kväve du får tillföra den odlade marken via stallgödsel, andra organiska gödselmedel och även mineralgödsel. Använder du Jordbruksverkets verktyg för att räkna ut lagringsbehov och spridningsareal får du även reda på hur mycket areal du behöver ha för att klara gränserna för fosfor och kväve.
- Du får sprida högst 22 kg fosfor per hektar spridningsareal och femårsperiod. Det betyder att du kan sprida mer än 22 kg fosfor per hektar ett enskilt år, men då behöver du sprida mindre andra år. Femårsperioden räknas löpande.
- När du sprider stallgödsel får du sprida högst 170 kg kväve per hektar spridningsareal per år.
Vid höstsådd finns det regler för hur mycket lättillgängligt kväve du får sprida. Här räknas all gödsel in både stallgödsel, annan organisk gödsel och mineralgödsel.
- I oljeväxter max 60 kg kväve per hektar
- I annan höstsådd max 30 kg kväve per hektar
Planera gödslingen
Vid all gödsling behövs en god planering. Den gör du enklast genom att ta fram en växtodlingsplan. Ett verktyg för att veta hur mycket lagrad näring det finns i marken är att göra en markkartering.
Egenkontroll – rutiner för att minska miljöpåverkan
Alla som driver en verksamhet oavsett storlek, ska regelbundet kontrollera och planera åtgärder för att förebygga att verksamheten råkar ska miljön. Det kallas att genomföra egenkontroll.
En egenkontroll innebär att du ska gå igenom din verksamhet för att ta reda på vilka delar som kan påverka miljön negativt och ta fram rutiner som gör att riskerna kan minimeras.
Du ska också följa upp hur rutinerna fungerar och fundera över hur de kan förbättras. Vid en tillsyn ska du kunna redogöra för vilka rutiner du har och hur din plan för förbättringsåtgärder ser ut.
LRF:s Miljöhusesyn är ett bra hjälpmedel för att ta fram en bra egenkontroll, se länk högst upp på sidan.
Djurskyddskontroller utförs av Länsstyrelsen
Djurskyddskontroller utförs sedan 2009 av länsstyrelsen och ingår därför inte i kommunens miljötillsyn.
Kontakta oss om du har frågor
Om du har frågor eller behöver vägledning är du välkommen att kontakta oss på miljöenheten.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.