Strategi för arbetsmarknadsfrågor

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2021-10-06
Dokumentansvarig:
Tillväxtchef
Diarienummer:
KS 2021/53

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Inledning

Skara kommun ska skapa förutsättningar för invånarna att vara nöjda med att leva och verka i Skara. Genom stolthet, en konkurrenskraftig livsstil, fokus på entreprenörskap samt hållbarhet som en självklar utgångspunkt skapar vi tillsammans det goda livet för invånarna i Skara kommun. Vision 2025 - Skara kommun Länk till annan webbplats. Kommunfullmäktige understryker också att vi ska förvalta varje invånares unika drivkrafter, resurser och potential för en positiv utveckling i samhällets alla delar. Detta görs genom ansvarstagande och egenförsörjning, samhällsutveckling och tillväxt, höjd utbildningsnivå och innovation. En inkluderande, stärkt och hållbar arbetsmarknad ger alla invånare förutsättningar att skapa sin framtid och vara en del av en arbetsmarknad att vara stolt över!

Framtidens arbetsmarknad är här

Allt fler människor står allt längre från arbetsmarknaden, samtidigt som både privat och offentlig sektor står inför stora kompetensförsörjningsutmaningar. Arbetsmarknaden genomgår en omfattande strukturomvandling som påverkas av globalisering, urbanisering och digitalisering. Sannolikt kommer dagens och framtidens invånare att behöva ställa om och byta arbete flera gånger under sitt yrkesverksamma liv. Detta innebär både utmaningar och möjligheter för individen och för samhället.

Syftet med en strategi för arbetsmarknadsfrågor

En inkluderande och hållbar arbetsmarknad är grunden till goda uppväxtvillkor och god folkhälsa. Den är också grunden för ett hållbart yrkesliv och ett socialt hållbart samhälle. Skara kommun ska därför med gemensamma krafter bidra till att alla invånare ges goda förutsättningar att utvecklas och bidra till kompetensförsörjningen utifrån sin fulla potential. Arbetsmarknadsfrågan är komplex. Denna strategi syftar till att förtydliga riktningen i kommunens arbetsmarknadsarbete genom att formulera en gemensam framtidssyn att kraftsamla kring, i linje med fullmäktiges mål och i riktning mot Skaras vision. Skara kommuns arbetsmarknadsarbete ska utgöra en positiv kraft på arbetsmarknaden genom att vidareutvecklas både internt och tillsammans med näringslivet.

Detta grundas de strategiska inriktningarna på

Denna strategi har tagits fram i dialog med, och med underlag från, representanter för kommunens näringslivsarbete, personalstrategiska arbete, folkhälsoarbete, översiktsplanering samt arbetet med barn och ungas uppväxtvillkor. Forskning ligger till grund för antaganden. För vidare läsning om grunden för de strategiska inriktningarna se bilaga 1, för begreppsdefinitioner se bilaga 2, för källförteckning se bilaga 3.

Tre parallella nivåer för arbetsmarknadsarbetet

Samtidigt som utmaningen på arbetsmarknaden kräver omedelbara åtgärder måste långsiktigt arbete löpa parallellt. Lärdomar, erfarenheter och kunskap ska ligga till grund för det kontinuerliga utvecklingsarbete som krävs för att bemöta en arbetsmarknad i ständig förändring. De strategiska inriktningarna ska arbetas med utifrån tre nivåer; främjande, förebyggande och åtgärdande.

Främjande arbetsmarknadsarbete

Kontinuerligt arbete som syftar till att utveckla och stimulera individens drivkrafter, egenansvar och potential.

Förebyggande arbetsmarknadsarbete

Arbete riktat till individen som bedöms riskera hamna utanför arbetsmarknaden.

Åtgärdande arbetsmarknadsarbete

Arbete riktat till individen som befinner sig utanför arbetsmarknaden och saknar egen försörjning.

Strategiska inriktningar

Nedan följer de tre viktigaste strategiska inriktningarna som Skara kommun prioriterar att kraftsamla kring. Respektive inriktning följs av ett antal prioriterade områden. Skara kommun ska:

Bygga framtidens kompetens tillsammans

”Genom dialog, service, systematisk förståelse och stärkt samverkan ger Skara kommun arbetsmarknadens och civilsamhällets representanter förutsättningar att vara aktiva parter i utformandet av kompetensutvecklande sysselsättning.”

  • Skara kommun skapar förståelse för arbetsmarknadens behov och möjligheter.
  • Skara kommun skapar förståelse för invånarens behov och möjligheter.
  • Ovanstående ligger till grund för utformandet av utbildning och annan kompetensutvecklande sysselsättning.

Skapa förutsättningar för livslångt lärande och utveckling

”Genom att tillvarata invånarens unika engagemang, initiativ och potential bidrar Skara kommun till arbetsmarknadens kompetensförsörjning och en hållbar utveckling på arbetsmarknaden.”

  • Skara kommun ger varje invånare kvalitativ vägledning genom att skapa förutsättningar för att identifiera och utveckla individens drivkrafter, kompetens och potential utifrån arbetsmarknadens behov och möjligheter.
  • Skara kommun tillvaratar invånarens mod och initiativ genom att skapa förutsättningar för kompetensutvecklande sysselsättning innan och under hela arbetslivet.
  • Skara kommun strävar efter att inom ramen för socialtjänstlagen erbjuda varje invånare som uppbär försörjningsstöd kvalitativ och värdig kompetensutvecklande sysselsättning motsvarande heltid, i syfte att bidra till arbetsmarknadens kompetensförsörjning, utifrån individens förmåga och möjligheter. Utifrån det etablerade utbudet av sysselsättningar ska individen erbjudas relevanta insatser och ställas inför krav på motprestationer utifrån sina förutsättningar. Verksamma insatser ska tillhandahållas både för att rehabilitera icke arbetsföra personer och för att stärka arbetsföra personers anställningsbarhet och återinträde på arbetsmarknaden. Krav på deltagande i en viss aktivitet ska alltid föregås av en individuell bedömning av den biståndssökandes behov och förmåga.

Verka för en inkluderande, stärkt och hållbar arbetsmarknad

”Genom mod och initiativ är Skara kommun en arbetsgivare i framkant. Genom breddad rekrytering skapas goda exempel, erfarenhet och kunskap som tillgängliggörs för andra delar av arbetsmarknaden.”

  • Skara kommun som arbetsgivare är en föregångare i arbetsmarknadsarbetet med breddad rekrytering och hållbart arbetsliv.
  • Skara kommun bjuder in andra delar av arbetsmarknaden att ta del av kunskap och tillvägagångssätt.
  • Skara kommun tar kontinuerligt del av aktuell forskning och arbetar aktivt med systematisk uppföljning och kvalitetssäkring. På så sätt säkerställs att kompetensutvecklande sysselsättning ger mesta möjliga effekt för både individen och arbetsmarknaden.

Ansvar och genomförande

Alla nämnder och förvaltningar ska beakta arbetsmarknadsstrategin när de planerar hur de ska genomföra sitt grunduppdrag och nå politiskt uppsatta inriktningar och mål. Detta ska konkretiseras i en kommunövergripande handlingsplan som sedan implementeras i respektive verksamhetsplaneringen.

Uppföljning och lärande

Varje förvaltning ska följa upp och rapportera sitt arbetsmarknadsarbete vid ordinarie delårsuppföljning och helårsredovisning. Genom regelbundna lärandeforum ska varje verksamhets erfarenheter delges vilket ligger till grund för lärande och fortsatt utvecklingsarbete. Arbetsmarknadsgruppens utvecklingsledare ansvarar för att samordna uppföljningen.

Detta grundas de strategiska inriktningar på (bilaga 1)

Parter för stärkt arbetsmarknad och ökad sysselsättning

Arbetsförmedlingen är den svenska statliga förvaltningsmyndighet som ansvarar för offentlig arbetsförmedling och arbetsmarknadspolitisk verksamhet. Arbetsförmedlingens uppgift är att förbättra arbetsmarknadens funktion genom att matcha dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft. Arbetsförmedlingen ska också bidra till att öka sysselsättningen på lång sikt. Emellertid finns behov av att kommunen bistår med samverkande och kompletterande insatser för att säkerställa att individen får rätt stöd på väg till en hållbar självförsörjning och etablering på arbetsmarknaden. Det ligger också i kommunens ambition att stötta den lokala arbetsmarknaden utifrån ett kompetensförsörjningsperspektiv. Kommunen är också en stor arbetsgivare varför kommunens roll i arbetsmarknadsarbetet kan ses som tudelat. Oavsett hur kommunens roll i arbetsmarknadsarbetet ser ut behöver kommunens organisation i arbetsmarknadsfrågan vara så pass flexibel att den kan både hantera och nyttja förändringar på det arbetsmarknadspolitiska området.

Socioekonomiska förutsättningar

Historiskt har vissa grupper svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Skara har en socioekonomisk utmaning baserat på invånarnas

arbetsmarknadsanknytning och inkomst, utbildningsnivå och sjuktal med mera.

Enligt den socioekonomiska sorteringsnyckeln som har tagits fram från Statistiska centralbyråns, (SCB) register har Skara kommun år 2021 resultat 6 av 8, där en hög siffra kan indikera en ökad risk för behov av ekonomiskt bistånd.

Utbildning - vägen till arbetsmarknaden

År 2020 tog cirka 60% av Skaras folkbokförda elever sin planerade gymnasieexamen. Samtidigt är just gymnasieexamen en avgörande faktor för en hållbar etablering på arbetsmarknaden. En arbetsmarknad i förändring gör vägen till arbete dessutom otydlig och svår att styra mot, både för individen och samhället. Forskning visar just att övergången mellan studier och arbetsmarknad är svår att förstå för den som ska in på arbetsmarknaden. Att inte se kopplingen mellan pågående studier och en tänkt framtid har en negativ effekt på studiemotivation.

Arbetsmarknadens krav

Forskning visar att de kompetensutvecklande sysselsättningsinsatser som individen erbjuds ofta inte leder till önskvärd kompetenshöjning, enligt arbetsmarknadens krav. Samtidigt har arbetsmarknaden å sin sida svårt att förmedla vilken kompetens individen behöver för att bli anställningsbar. De goda samverkansexempel som finns i Sverige sprids inte i tillräcklig omfattning varför utvecklingsarbetet inte går framåt tillräckligt snabbt.

Tillgänglig arbetsmarknad

Skara har ett geografiskt gynnsamt läge som ökar tillgängligheten till en större arbetsmarknad, både för in- och utpendling. Skara har också ett rikt näringsliv som erbjuder arbetstillfällen och möjligheter för individuell utveckling.

Kommunens dubbla roll

Skara kommun är en utförande samverkanspart i arbetsmarknadspolitiken. Samtidigt är kommunen den största arbetsgivaren som också står inför stora kompetensförsörjningsutmaningar. Härigenom finns goda förutsättningar att genom stärkt samverkan, utveckling och innovation skapa nya strukturer och arbetssätt för en breddad och inkluderande arbetsmarknad som också gynnar det privata näringslivet.

Agenda 2030

Genom att skapa en inkluderande arbetsmarknad ökar också förutsättningarna för att uppnå god hälsa och välbefinnande, jämställdhet, jämlikhet och ett inkluderande samhälle. Agenda 2030 och globala målen - Regeringen.se Länk till annan webbplats.

Regional utvecklingsstrategi

I Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021 – 2030 identifieras fyra långsiktiga prioriteringar för regionens utvecklingsarbete i syfte att bli en hållbar och konkurrenskraftig region. VGR RUSrapport (vgregion.se) Länk till annan webbplats.

Begreppsdefinitioner för denna strategi (bilaga 2)

Arbetsmarknadsfrågan är komplex och innefattar begrepp som kan tolkas olika beroende på vilket perspektiv läsaren har. Därför förtydligas här vad som avses med väsentliga begrepp för denna strategi.

Invånare

Med invånare avses den eller de som tillfälligt eller kontinuerligt bedöms vara i behov av kompetensutvecklande sysselsättning.

Arbetsmarknad

Med arbetsmarknad avses vanligtvis den marknad Länk till annan webbplats. där arbetsgivare Länk till annan webbplats. och arbetstagare Länk till annan webbplats. möts. I denna strategi används arbetsmarknad som ett samlat begrepp för möjligheter för egen försörjning genom egenföretagande eller anställning inom offentlig likväl som privat sektor.

Kompetensutvecklande sysselsättning

I denna strategi avses sysselsättning som kan påvisa hållbar etablering på arbetsmarknaden. I första hand avses formell utbildning men annan sysselsättning kan vara aktuell så länge den genererar önskad effekt. Exempel på detta kan vara samverkansprojekt, olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder med mera.

Vägledning

Studie- och yrkesvägledning i snäv bemärkelse avser traditionellt utbildningssystemets studie- och yrkesvägledningsfunktioner. I Skara kommuns plan för Samverkan Skola Arbetsliv (SSA) tydliggörs emellertid skolans vägledningsuppdrag i bredare bemärkelse genom att innefatta hela skolans vägledningsuppdrag. I denna arbetsmarknadsstrategi avser vägledning även ytterligare insatser som fungerar vägledande för invånaren. Exempel på detta är så PRAO, feriepraktik, studiebesök, arbetsplatsförlagd lärande men också dimensionering av utbildningsinsatser vilket kan ses som en indirekt vägledning.

Hållbar etablering på arbetsmarknaden

Möjlighet till egen försörjning som inte är avhängigt arbetsmarknadspolitiska insatser.

Källförteckning (bilaga 3)

  1. Kolada Länk till annan webbplats.
  2. Statistikmyndigheten SCB Länk till annan webbplats.
  3. Arbetsförmedlingen.se - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se) Länk till annan webbplats.
  4. Olofsson, Jonas & Wikström, Fredrik (red.). Unga inför arbetslivet – om utanförskap, lärande och delaktighet. Lund: Studentlitteratur, 2018.
  5. Dresch, James (red.) Att bana väg mot framtiden: karriärval och vägledning i individuellt och politiskt perspektiv. Lund: Studentlitteratur, 2010.
  6. kompetensanalys.pdf (skaraborg.se) Länk till annan webbplats.
  7. VGR RUSrapport (vgregion.se) Länk till annan webbplats.
  8. Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling - Regeringen.se Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 21 jan kl 08.00