Strategi för ökad internationalisering

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2017-02-27
Dokumentansvarig:
Tillväxtchef
Diarienummer:
KS 2016/482

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Syfte och bakgrund

Denna strategi uttrycker Skara kommuns ambition och vilja till att aktivt tillvarata de möjligheter som en ökad internationalisering skapar. Den är verksamhetsövergripande och ska vara en integrerad del av hela organisationen, såväl den politiska som den administrativa. Strategin syftar till att ange en inriktning och som ett underlag för prioriteringar. Den ska bidra till att främja utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer. Det i sin tur utvecklar och skapar nytta för Skara kommuns olika verksamheter och invånare.

Strategin ska ses som ett verktyg för att uppnå kommunens övergripande mål och även docka an till gällande strategier. Som komplement till strategin kommer en handlingsplan tas fram. Den beskriver närmare vem som gör vad och ska ligga till grund för den årliga verksamhetsplaneringen för kommunens förvaltningar och bolag.

En värld i förändring kräver en kommun som i sin utveckling önskar och vill delta i den globala integrationsprocess som pågår. Skara kommun utgör en liten del av en större helhet där människor och processer knyts samman och formar en ny verklighet där gränser och kulturskillnader får en ny betydelse. De nya generationerna växer upp i en värld där stor rörlighet inom och mellan länder är en självklarhet. Skolan internationaliseras och dagens elever behöver får en större kunskap och förståelse för sin omvärld. Näringslivet är internationaliserat inte bara vad gäller handel utan också även i ägandet.

Vår omvärld påverkar kommunens arbete på flera sätt. Ett långsiktigt och strategiskt arbete för ökad internationalisering bidrar till Skara kommuns verksamheters utveckling. Det handlar också om att genom ett ökat internationellt arbete höja invånarnas internationella medvetenhet. En ökad internationalisering är viktigt för all verksamhetsutveckling i Skara kommun.

Utgångspunkter

Europa 2020 är EU:s tillväxtstrategi – en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla. Strategin ska hjälpa EU och medlemsländerna att uppnå hög sysselsättning, god produktivitet och stor social sammanhållning. Den europeiska lagstiftningen är överordnad svensk lagstiftning. Riksdagens proposition 2002/03:122 för Global utveckling lyfter fram vikten av partnerskap, ett brett deltagande och deltagande av nya aktörer i Sveriges internationella samarbete. Svenska kommuner, landsting och regioner lyfts fram som viktiga aktörer i det internationella utvecklingsarbetet. Sveriges mål för utvecklingsarbetet är att bidra till en rättvis och hållbar global utveckling. För att hänga med i dagens utvecklingstakt är det viktigt med hög kunskap om EU:s beslutsprocess och Europeiskt tillväxt- och utvecklingsarbete.

Skara kommuns internationella strategi tar sin utgångspunkt i Skara Vision 2025. Skara kommuns uppgift är att skapa goda förutsättningar för sina invånare. Visionens mål är att 2025 ska en välfärd med god kvalitet vara självklar. Visionen fokuserar på fyra områden där Skara har en stor utvecklingspotential:

  • I Skara är vi stolta
  • Livsstilen som konkurrenskraft
  • Vi främjar entreprenörskap
  • Självklart hållbart.

De prioriterade områdena i den internationella strategin bidrar till möjligheten att uppnå uppsatta mål och på så sätt även stärka arbetet mot Skara Vision 2025s fokusområden. Strategin tar också avstamp i EU:s tillväxtstrategi Europa 2020, vidare mot Västra Götalandsregionens strategi VG2020, Skaraborgs kommunalförbunds genomförandeplan och som sagts tidigare kommunens egen vision, varumärke och mål.

Prioriterade områden

Den internationella strategin uttrycker Skara kommuns ambition och vilja till att aktivt ta till vara de möjligheter som en ökad internationalisering skapar. Det gör vi genom att tillsammans satsa på följande tre prioriterade områden. En målgrupp som vi speciellt vill framhålla i strategin är ungdomar och satsningar på ungdomsutbyten.

  1. Internationella nätverk, kontakter och relationer
  2. Omvärlds- och intressebevakning
  3. Transnationella utvecklingsprojekt

1. Internationella nätverk, kontakter och relationer

Internationaliseringen leder till att nya och starkare band knyts mellan människor och att förståelsen ökar. Ett ökat samarbete i Europa och i världen minskar motsättningar och ger nya möjligheter att förbättra den sociala, ekonomiska och ekologiska tryggheten för invånarna i Skara. Med bra internationella kontakter kan Skara kommun tillvarata möjligheter och möta framtidens utmaningar på ett konstruktivt sätt. Genom att knyta nya och aktivt tillvarata internationella kontakter med strategiska partners säkerställs att Skara finns med i ett internationellt sammanhang.

Skara kommun vill aktivt verka för att kommuninvånare ges möjlighet att skapa och underhålla relationer med människor i olika delar av världen. Detta kommer kommunen göra genom att:

  • Utveckla vänortsarbetet för att tydligare erbjuda möjligheter till lärande och utbyte
  • Vidareutveckla arbetet med internationella skolutbyten
  • Tillsammans med näringslivet, kommuner, universitet och högskolor samt regionala aktörer ska internationella kontakter och allianser skapas kring viktiga utvecklingsfrågor för kommunen
  • Knyta nya och aktivt tillvarata internationella kontakter med strategiska partners för att säkerställa att Skara finns med i ett internationellt sammanhang

2. Omvärldsspaning, intressebevakning och kunskapsutbyten

Beroendet av omvärlden har ökat och kommer att fortsätta att öka. Vi påverkas av beslut och händelser som i hög utsträckning sker allt längre från den lokala nivån. En fortlöpande omvärlds- och intressebevakning utifrån ett långsiktigt perspektiv måste ske kontinuerligt vad gäller alla kommunens verksamhetsområden. En viktig framgångsfaktor för lokal utveckling är en aktiv omvärldsbevakning. Internationella kontakter ger kunskap om aktuella frågor för en god kommunal utveckling och insikt i hur dessa kan hanteras.

Skara kommun vill verka för att utveckla en aktiv, informativ och transparent omvärldsbevakning som kommer de kommunala verksamheterna till del såväl som invånarna. Detta kommer kommunen göra genom att:

  • Knyta nya och aktivt bevara internationella kontakter med strategiska partners för att tillvarata internationell kunskap i aktuella frågor för en god kommunal utveckling
  • Skapa förståelse och dra nytta av nya möjligheter som internationaliseringen medför
  • Erbjuda kommuninvånarna information och kunskap för att kunna utgöra världsmedborgare och tillvarata sina medborgerliga rättigheter i ett nytt Europa

3. Transnationella projekt

Transnationella projekt kan bidra och möjliggöra så att Skara kommuns mål och vision uppfylls. Skara kommun som organisation utvecklar kompetens och färdigheter för att kunna kommunicera och agera i europeiska sammanhang vilket skapar förutsättningar för att etablera långsiktiga och mer djupgående transnationella samarbetsrelationer. Dessa samarbeten kan bidra till utveckling och innovationer, kunskap och erfarenheter från andra europeiska länder, från såväl kommuner, akademi som näringslivet. Mötet med andra sätt att tänka och arbeta praktiskt inom ett område kan ge upphov till nya idéer och innovativa lösningar på hemmaplan. På så sätt skapas mervärden för Skara kommun och dess invånare. Därmed tillgängliggörs Skara för Europa.

Skara kommun vill verka för att öka internationella samarbeten och utbyten mellan kommuner i syfte att få idéer och kunskaper som kan bidra till att kommunens verksamheter förbättras och effektiviseras till nytta för kommuninvånaren. Detta kommer kommunen göra genom att:

  • Utveckla kompetens och färdigheter för att kunna kommunicera och agera i europeiska sammanhang vilket skapar förutsättningar för att etablera långsiktiga och mer djupgående transnationella samarbetsrelationer
  • Delta i fler transnationella projekt vilket bidrar till högre kompetens, ökad kvalitet och service och möjlighet till extern finansiering för kommunernas verksamhetsutveckling, vilket i sin tur bidrar till att höja kommunens attraktionskraft

Uppföljning och utvärdering

Skara kommuns förvaltningar ska i sina verksamhetsplaner redogöra för det internationella arbetet i respektive verksamhet. Uppföljning ska ske årligen.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30