Taxa för tillsyn över handel med vissa receptfria läkemedel

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2019-04-29
Dokumentansvarig:
Miljöchef
Diarienummer:
KS 2019/133

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Inledande bestämmelser

1 § Avgift enligt denna taxa tas ut för Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730).

Avgiftsskyldig

2 § Avgiftsskyldig är den som bedriver anmälningspliktig detaljhandel enligt lagen (2009:730) om handel med vissa receptfria läkemedel.

Avgifter

3 § Avgift enligt denna taxa tas ut för

  1. handläggning av anmälan och andra åtgärder med anledning av anmälan av handel med receptfria läkemedel
  2. handläggning och andra åtgärder vid tillsyn i övrigt.

4 § Avgift enligt denna taxa tas inte ut för

  1. tillsyn som föranleds av klagomål som visat sig obefogat,
  2. handläggning som föranleds av att beslut av nämnden enligt lagen (2009:730) om tillsyn över handel med vissa receptfria läkemedel eller bestämmelser meddelade med stöd av att lagen överklagas.

Timtaxa (timavgift)

5 § Vid tillämpningen av denna taxa, tas en timavgift per hel timma handläggningstid ut enligt timtaxa beslutad av kommunfullmäktige. Timavgift för 2019 är 1100 kronor.

6 § Avgiftsuttag sker i förhållande till den handläggningstid som i taxan bestämts för ärendet (fast avgift) och i förhållande till den faktiskt nedlagda handläggningstiden i det enskilda ärendet eller enligt de andra grunder som anges i taxan.

7 § Med handläggningstid avses den sammanlagda tid som varje tjänsteman vid Miljö- och byggnadsnämnden har använt för inläsning av ärendet, kontakter med parter, samråd med experter och myndigheter, inspektioner, resor, revisioner och kontroller i övrigt, beredning i övrigt i ärendet samt föredragning och beslut. I handläggningstiden ska inte räknas in restid. Timavgift tas ut för varje påbörjad halv timme nedlagd handläggningstid.

För inspektioner, mätningar och andra kontroller som utförs vardagar mellan klockan 19.00 och 07.00, lördagar, söndagar, julafton, nyårsafton, påskafton, midsommarafton eller helgdagar, tas avgift ut med 1,5 gånger ordinarie timavgift.

Avgiften ska erläggas av den som bedriver verksamhet som är anmälningspliktig enligt vad som framgår av 2 § ovan.

8 § Miljö- och byggnadsnämnden får för varje kalenderår (avgiftsår) besluta att höja de i denna taxa antagna fasta avgifterna och timavgifterna med en procentsats som motsvarar de tolv senaste månadernas förändring i konsumentprisindex (totalindex) räknat fram till den 1 oktober året före avgiftsåret. Basmånad för indexuppräkning är oktober månad

Avgiftens erläggande

9 § Betalning av avgift enligt denna taxa ska ske till Skara kommun. Betalning ska ske inom tid som anges i beslutet om avgift eller i räkning.

Avgift för anmälan

10 § Avgift för anmälan tas ut med en fast avgift motsvarande 2 timmars handläggningstid

Nedsättning av avgift

11 § Om det finns särskilda skäl med hänsyn till verksamhetens art och omfattning, tillsynsbehovet, nedlagd handläggningstid och andra omständigheter, får avgift enligt denna taxa sättas ned eller efterskänkas.

Verkställighetsfrågor m.m.

12 § Miljö- och byggnadsnämndens beslut om avgift kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30