Avgifter och tillämpningsanvisningar inom omsorg om äldre och funktionshindrade

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2019-02-25
Dokumentansvarig:
Chef biståndsenheten
Diarienummer:
KS 2018/609

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Syftet med riktlinjer

I detta dokument redovisas tillämpning av lagstiftning, som gäller kommunens rätt att ta ut avgifter för vård, omsorg och socialt stöd enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen samt avgifter för beviljade insatser inom äldreomsorg och funktionshinder. Enligt 8 kap 2 § SoL får kommunen bestämma om avgift för t ex hemtjänst.

Allmänt om avgifter inom sektor vård och omsorg, Skara kommun

Vid avgiftssättning gäller följande förutsättningar:

  • Avgiften skall vara skälig och anpassas utifrån den enskildes ekonomiska förhållanden
  • Avgiften får inte överstiga kommunens självkostnad
  • Vid avgiftssättning måste hänsyn tas till likställighetsprincipen i Kommunallagen som innebär att alla kommuninvånare skall behandlas lika

Kommunen får i sitt taxebeslut bestämma att avgift ska beräknas på ett sätt som är mer fördelaktigt för den enskilde än vad som regleras i lagstiftningen – dock under förutsättning att likställighetsprincipen följs.

Kostnaden för hyra regleras i hyreslagstiftningen.

Socialtjänstlagen och andra lagar

Kommunens avgiftssystem och dess tillämpningsregler för avgifter inom omsorgen styrs av flera olika lagar och förordningar, till exempel:

  • Socialtjänstlagen, SoL
  • Hälso- och sjukvårdslagen, HSL
  • Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS
  • Inkomstskattelagen, IL
  • Kommunallagen, KL
  • Förvaltningslagen, FL

Allmänt om handläggning

Nedanstående föreskrifter ligger som grund vid beräkning av avgifter inom äldreomsorgen. I varje enskilt ärende görs en individuell beräkning av avgift. Utgångspunkten är att avgifter för vård- och omsorg inte får uppgå till så höga kostnader att den enskilde inte förbehålls tillräckligt med medel för sina personliga behov och normala levnadskostnader (förbehållsbelopp). Enskild person har själv skyldighet att söka ekonomiskt bistånd vid ett eventuellt underskott.

Prisbasbelopp

Prisbasbeloppet räknas fram enligt socialförsäkringsbalken Länk till annan webbplats., 2 kap. 6 och 7 §§. Prisbasbeloppet räknas ut av Statistiska Centralbyrån Länk till annan webbplats. (SCB) och fastställs av regeringen.

Prisbasbelopp 2018= 45 500 kr

Sekretess

Uppgifter som behövs för handläggning registreras, bearbetas och dokumenteras. Uppgifterna är sekretessbelagda utifrån gällande lagstiftning.

Myndighetsutövning

Vid biståndsbeslut avseende vård- och omsorgsinsatser enligt SoL och HSL handläggs och utreds avgiftsbeslut av handläggare vid Omsorgsförvaltningen. Avgiftstillämpning enligt dessa tillämpningsföreskrifter gäller även då vården ges av annan vårdgivare på uppdrag av kommunen enligt LOV (Lagen om valfrihet).

Myndigheternas serviceskyldighet

Omsorgsnämnden är skyldig att informera den enskilde om gällande avgiftssystem och tillämpningsföreskrifter.

Fullmakt

I det fall den enskilde saknar förmåga att föra sin egen talan skall fullmakt alternativt legal företrädare finnas. Om brukaren själv väljer att anhörig eller någon närstående skall kunna agera för dennes räkning fylls detta på blanketten Inkomstförfrågan.

Avgiftsbeslut

Avgiftsbeslut fattas av avgiftshandläggaren enligt delegation och ska innehålla uppgift om avgiftsunderlag, förbehållsbelopp och beslutad avgift. Avgiftsbeslutet ska delges och förses med besvärshänvisning enligt bestämmelserna i förvaltningslagen. Avgiftsbeslutet kan överklagas genom förvaltningsbesvär.

Vid förändring som avser insats eller förändring som påverkar avgiften skall nytt avgiftsbeslut skickas ut till brukaren.

Årlig omprövning

Omräkning av avgifterna sker årligen med anledning av ändrade prisbasbelopp, inkomstuppgifter samt skattebestämmelser.

Angivna belopp i tillämpningsanvisningar och för avgifter är baserade på prisbasbeloppet 2018 och Konsumentverkets årliga beräkning av skäliga levnadsomkostnader. Omräkning sker utan att taxan tas upp på nytt för beslut i Kommunfullmäktige. Omräkningen tillämpas tidigast vid debitering i februari. Avgift för tid innan omräkning sker debiteras enligt föregående års avgiftsbeslut.

Avgiftsunderlag

Med avgiftsunderlag avses den inkomst som den enskilde kan antas komma att få under de närmaste tolv månaderna, fördelad med lika belopp per månad.

Uppgifter om inkomster, privata pensioner, bostadskostnader med mera lämnas av brukaren eller ombudet på blanketten Inkomstförfrågan. Brukaren har skyldighet att omgående lämna nya uppgifter vid förändringar som påverkar avgiften.

Om brukaren inte lämnar inkomstuppgift skall denne debiteras högsta avgift för de insatser som denne är beviljad.

Avgiftsberäkning för olika hushållstyper

Ensamboende

Brukarens samtliga inkomster och utgifter som är avgiftsgrundande ligger till grund för avgiftsberäkningen.

Makar och registrerade partner

Makar och registrerade partners samtliga inkomster och utgifter som är avgiftsgrundande skall slås samman och delas på två. Underhållsavtal mellan makar saknar betydelse för avgiftsberäkningen.

Sammanboende

För sammanboende beräknas inkomster och utgifter som är avgiftsgrundande var för sig då det inte finns någon lagstadgad underhållskyldighet dem emellan. Däremot räknas bostadskostnad som en gemensam kostnad och delas därför på dem båda. Då de har hushållsgemensamma utgifter har de samma förbehållsbelopp som makar och registrerade partners.

Inkomster/utgifter som är avgiftsgrundande

Som inkomst räknas bland annat:

  • Inkomst av tjänst
  • Garantipension
  • Tjänstepension
  • Privata pensionsförsäkringar
  • Utlandspension
  • Livränta
  • Studiebidrag
  • Bostadsbidrag/tillägg
  • Sjukpenning
  • Inkomst av kapital

Som inkomst av kapital medräknas endast överskott. Beräkning av överskottet i inkomstslaget kapital grundas på den faktiska inkomsten enligt deklarationsvärden per den 31/12 året innan avgiftsperioden. Alla kapitalinkomster ingår.

Som utgift räknas bland annat:

  • Bostadskostnad
  • Kostnad för god man
  • Fördyrade resekostnader

Inkomster/utgifter som inte är avgiftsgrundande

Skattefria ersättningar som inte skall tas med vid inkomstberäkningen och avgiftsunderlaget är barnbidrag, barns inkomster eller barns avkastning på förmögenhet, bistånd enligt SoL, introduktionsersättningar för flyktingar, handikappersättning, assistansersättning och den del av vårdbidraget som utgör ersättning för merutgifter.

Insamling av inkomstuppgifter

En gång per år får samtliga en Inkomstförfrågan. Den enskilde är skyldig att själv informera om ändrade förhållanden som inträffar under året och som kan påverka beräkningen av avgiften. Ändringar görs på blanketten inkomstförfrågan.

Avgiften kan förändras till exempel när:

  • Inkomsten förändras
  • Familjeförhållandena förändras
  • Insatserna förändras
  • Bostadskostnaden förändras

Inkomstuppgifter inhämtas via inkomstförfrågan från den enskilde och/eller via datamedier. Uppgifter om pension och bostadstillägg överförs via datafil från Försäkringskassan. Uppgifter om förmåner hämtas även från Skatteverket (SKV). Vissa uppgifter kan endast erhållas från den enskilde, exempelvis privata pensioner och tjänstepensioner.

För att kunna fastställa avgift, krävs att kommunen har tillgång till nödvändiga inkomstuppgifter. Om begärda inkomstuppgifter inte lämnas, skickas ett avgiftsbeslut med högsta avgift för de insatser som brukaren är beviljad. Om den enskilde inte lämnar inkomstuppgifter, vägrar eller avstår från att lämna uppgifter fastställs den högsta avgiften enligt gällande taxa utan inkomstprövning.

Ny avgift gäller från och med den månad inkomstuppgifter lämnats till kommunen.

Automatisk inkomsthämtning

I de fall brukaren medger att inkomst hämtas per automatik, sker hämtning från Försäkringskassan och Skatteverket via filöverföring. Uppgift om bostadskostnad hämtas samtidigt från Försäkringskassan datasystem för person som har bostadstillägg och bostadsbidrag. Övriga lämnar själva uppgift om hyra i samband med inkomstförfrågan.

Förbehållsbelopp – minimibelopp

Förbehållsbelopp avser det belopp som den enskilde har rätt att avräkna från sina egna medel innan avgift får tas ut för hemtjänst, trygghetslarm och kommunal hälso- och sjukvård. Hänsyn ska tas till yngre personer med funktionsnedsättning och dennes behov av medel för bosättning och familjebildning. Individuell prövning beräknas till en nivå som överstiger minimibeloppet med upp till 10 %.

Minimibeloppet består av två delar, en schablondel och en individuell del, som innebär följande:

Minimibeloppets schablondel

Minimibeloppets schablondel

Belopp per månad

Belopp 2018

– Ensamstående

1/12-del av 135,46% av prisbasbeloppet för avgiftsåret

 

5 136 kr

– Sammanlevande makar och sambor

1/12-del av 114,46% av prisbasbeloppet för avgiftsåret

 

4 340 kr

Minimibeloppets individuella del

Minimibeloppets individuella del

 

– Höjning av minimibelopp

 

Kommunen skall höja minimibeloppet i skälig omfattning om den enskilde på grund av särskilda omständigheter varaktigt har behov av ett inte oväsentligt högre belopp t ex:

· Kostnad för mat utöver livsmedelskostnad som omfattas av förbehållsbeloppets schablondel

· Underhållsskyldighet för barn

  • Kostnad för god man
  • Fördyrade resekostnader

 

– Sänkning av minimibelopp

Kommunen får minska minimibeloppet i skälig omfattning om:

· Kostnaden ingår i avgiften för hemtjänst och dagverksamhet.

· Kostnaden ingår i avgiften eller hyran för bostad i särskilt boende

· Tjänst som tillhandahålls kostnadsfritt

 

Minibeloppets schablondel skall täcka normalkostnader för:

  • Livsmedel
  • Kläder och skor
  • Fritid
  • Hygien och andra förbrukningsvaror
  • Dagstidning, telefon och TV-avgift
  • Möbler och husgeråd
  • Hemförsäkring och hushållsel
  • Resor
  • Hälso- och sjukvård, läkemedel och tandvård

För personer, som bor i kommunens särskilda boenden, kan vissa utgiftsposter ingå i hyreskostnaden eller ges kostnadsfritt. Minimibeloppet kan då sänkas med motsvarande belopp.

Höjning av förbehållsbelopp

Höjning av den enskildes förbehållsbelopp sker med skillnaden mellan kostnaden för färdiglagad mat och den del av förbehållsbeloppet som avser livsmedelskostnad.

För 2018 gäller följande fasta höjningar av förbehållsbeloppet per månad:

  • Hemvård/matdistribution
    • Under 10 portioner per månad: ingen höjning av förbehållsbelopp
    • Mellan 11 – 20 portioner per månad: 470 kr
    • Över 21 portioner per månad: 940 kr
  • Lunch i matsalar (Stöd i måltid)
    • Under 10 portioner per månad: ingen höjning av förbehållsbelopp
    • Mellan 11 – 20 portioner per månad: 320 kr
    • Över 21 portioner per månad: 640 kr
  • Särskilt boende och korttid med beslut om särskilt boende: 1 600 kr
  • Vistelse på växelvård varannan vecka: 800 kr

Hyresavgift

Om hyreslagens regler inte är tillämpliga på upplåten bostad kan kommunen i stället ta ut hyresavgift. Avgiftstaket för sådan avgift regleras i högkostnadsskyddet

Boendekostnad

För den som inte lämnar uppgift om bostadskostnad, beräknas bostadskostnaden till 0 kronor. Uppgift om bostadskostnad lämnas på blanketten inkomstförfrågan.

Endast bostadskostnad för en bostad per hushåll får läggas till förbehållsbeloppet – den bostad där man rätteligen ska vara folkbokförd.

Vid boende i särskilt boende får endast bostaden i särskilt boende läggas till förbehållsbeloppet.

Beräkning av boendekostnad

Uppvärmning, vattenförbrukning, sophämtning samt kostnader för varmvatten beräknas schablonmässigt enligt Pensionsmyndighetens föreskrifter. Kostnad för hushållsel räknas inte som boendekostnad.

Hyreslägenhet

Bostadskostnad för en hyrd bostad är den avtalade hyran inklusive tillägg för avgifter som uppvärmning, vattenförbrukning, sophämtning samt kostnader för varmvatten.

Bostadsrätt

Bostadskostnad för en bostadsrätt är den fastställda årsavgiften inklusive uppvärmningskostnader och med tillägg för avgifter, som obligatoriskt ingår i den avtalade årsavgiften. Kostnader för uppvärmning av bostaden, vattenförbrukning i bostaden, sophämtning samt kostnader för varmvatten kan tillkomma.

Den som har en bostadsrätt får som bostadskostnad också räkna med 70 % av räntor på lån som avser bostaden. Detta gäller under förutsättning att bostadsrätten vid tidpunkten av köpet har satts i pant.

Egen fastighet

Beräkning av bostadskostnad för eget småhus, en- eller tvåfamiljshus, följer Pensionsmyndighetens föreskrifter. Som bostadskostnad räknas:

  • 70 % av räntekostnader på lån i fastigheten
  • 70 % av tomträttsavgäld.
  • Taxeringsvärde/fastighetsavgift.
  • Övriga driftskostnader enligt Pensionsmyndighetens schablon, t ex vatten, sotning, renhållning.

För boende i eget tvåfamiljshus beräknas kostnaden enligt ovanstående och därefter fördelas bostadskostnaden på respektive lägenhet.

Som bostadskostnad för eget småhus på jordbruksfastighet, som är inrättat som bostad för en eller två familjer, får kostnader räknas som hör till bostadsfastigheten. Som taxeringsvärde räknas enbart bostadshuset med kringliggande tomt.

Från kostnaderna dras eventuella hyresintäkter av.

För flerfamiljshus, d v s mer än två lägenheter, tillämpas Skatteverkets bestämmelser.

Avgiftsutrymme

Avgiftsutrymmet är det belopp som kvarstår av inkomsten när förbehållsbeloppet är fråndraget.

För att beräkna avgiftsutrymmet ska skatt, bostadskostnad, minimibelopp och eventuellt individuellt belopp räknas bort från den totala bruttoinkomsten. Beräkningen utger hur stort ekonomiskt utrymme brukaren har att betala avgift, ett så kallat avgiftsutrymme.

Beskrivning av uträkning för avgiftsutrymme

+

Inkomst

-

Bostadskostnad

-

Minimibelopp

=

Avgiftsutrymme

Avgiftsutrymme saknas

Den enskilde som inte har tillräckligt med medel till sin försörjning ska hänvisas till att söka bostadstillägg och försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen.

Då avgiftsutrymmet är noll kan avgift för vård och omsorg inte tas ut. Detta innebär inte ett allmänt försörjningsstöd. Kommunen har inte skyldighet att med automatik betala ut medel till brukaren för att denne ska nå upp till förbehållsbeloppets minimibelopp.

Debitering

Debitering sker en gång per månad.

  • Hemtjänst, trygghetslarm och hemsjukvård debiteras i efterskott.
  • Hyreskostnad, matkostnad och vårdavgift för särskilt boende debiteras innevarande månad.
  • Hyra för LSS boende debiteras innevarande månad eller i förskott. Övriga hyror debiteras i förskott.
  • Kostnader för matportioner debiteras i efterskott.
  • Vårdavgift och matkostnad för vistelse på korttid/växelvård debiteras i efterskott.

Högkostnadsskydd för avgifter

Riksdagen har beslutat om ett högkostnadsskydd, en maxtaxa, för vad kommunen får som mest ta ut i avgift för vård och omsorg. Maxtaxan är densamma i hela landet. Högkostnadsskyddet ändras, vanligen en gång årligen, detta i takt med att prisbasbeloppet ändras.

Den enskilde betalar avgift för de insatser som är beviljade av biståndshandläggare enligt SoL samt HSL. Avgift debiteras efter fastställt avgiftsutrymme och får uppgå till högst en tolftedel av 0,5392 gånger prisbasbeloppet.

Avgifter i ordinärt boende

Hemtjänst

Hemtjänsttaxan är knutet till nivåer baserat på antal besök i veckan

Hemtjänst

Nivå

Antal hjälptillfällen

Högsta avgift/månad

Högsta avgift/månad 2018

Nivå 1

1-6 tillfällen/vecka

1/12-del av 25,3 % av prisbasbeloppet för avgiftsåret

959 kr

Nivå 2

7-14 tillfällen/vecka

1/12-del av 36,03 % av prisbasbeloppet för avgiftsåret

1 366 kr

Nivå 3

Mer än 14 tillfällen/vecka

1/12-del av 53,92 % av prisbasbeloppet för avgiftsåret

2 044 kr

Trygghetslarm

Trygghetslarm

Avgift

Högsta avgift 2018

1/12-del av 8,13 % av prisbasbeloppet för avgiftsåret

308 kr/månad

Hemsjukvård - HSL

Hemsjukvård - HSL

Avgift

Högsta avgift 2018

Om brukare även har andra insatser är avgiften 1/12-del av 8,44 % av prisbasbeloppet för avgiftsåret.

320 kr/månad

 

Om brukare enbart har HSL är avgiften 1/12-del av 14,5 % av prisbasbeloppet för avgiftsåret.

550 kr/månad

Korttid/Växelvård

In- och utskrivningsdag räknas som en dag vad gäller matkostnad samt vårdavgift.

Har man beslut om särskilt boende och vistas på korttiden i väntan på inflyttning till särskilt boende skall förbehållsbeloppet för matkostnaden höjas. Höjningen sker med samma belopp som vid särskilt boende. Då man har ett beslut om växelvård så har man också ökade kostnader för tillagning av mat, detta medför en höjning av förbehållsbeloppet. Kontroll och av detta sker en gång per kvartal. Avgiftshandläggare kontrollerar utfallet av senaste kvartalet. Eventuell korrigering av förbehållsbelopp görs och nytt avgiftsbeslut skickas ut, ingen korrigering görs bakåt i tiden.

Vistas man tillfälligt på korttiden höjs inte förbehållsbeloppet eftersom den ökade kostnaden inte är varaktig.

Vårdavgift

En korttidsplats/växelvård kostar 1/30-del av hemtjänstavgift i nivå 3. För den period som korttidsplats/växelvård nyttjas betalas ingen hemtjänstavgift.

Matkostnad

Kostnad för mat tillkommer. Kostnaden beräknas som 1/30-del av matkostnad på särskilt boende. Matkostnaden är inte uppdelad per måltid. Hela dygnet består av frukost, lunch, middag, kvällfika och fika/mellanmål under dagen. Kostnaden är en sammanslagning över hela dagens måltider. Ingen avräkning sker om någon måltid under dygnet inte intas.

Trädgårdstjänst

Omsorgsförvaltningen erbjuder personer över 67 år, boende i Skara kommun, hjälp med sina trädgårdar. Du skall vara folkbokförd på fastigheten och det vara din permanenta bostad. Gräsklippning och snöskottning är kostnadsfri för de som har hemvård i nivå 1-3. Övriga debiteras ett timpris.

Avgift trädgårdstjänst

Avgift

Högsta avgift 2018

1/12-del av 7,91 % av prisbasbeloppet för avgiftsåret

300 kr/timma

Avgiftsfria insatser

För dagvård och dagverksamhet tas ingen avgift ut. Avlösning upp till 15 timmar i månaden är avgiftsfritt.

Äldre funktionshindrade som har utökade behov och som får insatser enligt Socialtjänstlagen, men skulle fått motsvarande insatser enligt LSS om de var yngre än 65 år är avgiftsbefriade. Diarienummer: 2017-000302.

Inflytt till särskilt boende

Vid inflyttning till särskilt boende där maka/make bor kvar i det ordinära boende så räknas de båda som ensamstående ur avgiftssynpunkt. Det innebär att man bär sin egen inkomst och får samma förbehållsbelopp som för ensamstående. Medlemsavgift 100 kr inom Skara Äldrehem, detta debiteras i samband med första hyran och återbetalas med sluthyran.

Avgift särskilt boende

I särskilt boende betalar man utefter framräknat avgiftsutrymme enligt taxa för hemtjänst nivå tre. Kostnad för hyra och mat tillkommer oavsett avgiftsutrymme. Undantag kan komma att prövas.

Parboendebeslut

Då parboendebeslut blir aktuellt betalas avgift enligt gällande nivåtaxa utifrån beslutade insatser.

Kostnad för färdiglagad mat

Kostnaden för färdiglagad mat beräknas enligt självkostnadsprincipen. Socialtjänstlagen reglerar inte kommunens pris för färdiglagad mat. Självkostnadsprincipen gäller. Nedan redovisas de priser som gäller för år 2018.

Särskilt boende

Matkostnad särskilt boende 3 650 kr/månad

Matdistribution

Kostnaden för leverans av matportioner beräknas efter vad ett besök per vecka nivå 1 kostar. Portionspris betalas utöver kostnad för insatsen.

Avgift matdistribution

Avgift

Högsta avgift 2018

1/6 av nivå 1 per vecka (959/6/4,33)

37 kr/leverans

Portionspris distribuerad mat

58 kr/portion

Måltider i restaurang

Nedanstående priser gäller för de som har biståndsbeslut för år 2018:

Frukost 29 kr per portion

Middag 48 kr per portion

Kvällsmat 43 kr per portion

 

Nedanstående priser gäller för gäster som saknar biståndsbeslut för år 2018:

Middag 60 kr per portion

Jämkning dubbla bostadskostnader – vid inflyttning särskilt boende

Den som fått beslut om särskilt boende kan ansöka om jämkning och då få hyran jämkad i max tre månader. Ansökan om jämkning ska ha inkommit till avgiftshandläggare senast två månader efter inflyttning till särskilt boende. I de fall där det finns fastigheter och bostadsrätter som skall säljas och beräknas ge ett överskott kan uppskov av hyran för särskilt boende beviljas upp till 6 månader. Hänsyn ska tas till kvarboende. Prövning sker från fall till fall.

  • Vid ansökan om jämkning kontrolleras förmögenheten vid årsskiftet. Om förmögenheten överstiger ett prisbasbelopp prövas inte rätten till jämkning.
  • Den som ansöker om jämkning måste söka bostadstillägg, prövning av jämkning görs inte förrän besked kommit från pensionsmyndigheten om eventuellt bostadstillägg.
  • Bostadsrätter och fastigheter ska vara ute till försäljning innan prövning av jämkning kan ske.
  • Med ansökan bifogas: årsbesked från bank, kopia på senaste självdeklarationen, kvitto/kontoutdrag på inbetald hyra samt kopia på uppsägning av lägenhet.

Retroaktiv rättelse av avgift

Om Försäkringskassan utbetalar retroaktivt bostadstillägg eller retroaktiv pension kan avgiften rättas retroaktivt för samma tidsperiod.

Rättelse avseende för låg avgift kan debiteras för tre månader tillbaka.

Om för hög avgift debiterats och felet beror på kommunens handläggning återbetalas avgift för tid upp till tio år.

Inträde eller utträde under pågående månad

Vårdavgift, trygghetslarm och HSL

Vid inträde eller utträde i hemtjänst eller särskilt boende samt trygghetslarm och HSL under pågående månad beräknas avgiften för motsvarande del av månaden med 1/30-del per dag.

Matkostnad

Vid inträde eller utträde på särskilt boende under pågående månad beräknas matkostnaden för motsvarande del av månaden med 1/30-del per dag.

Hyra

Hyreslagens bestämmelser tillämpas. Vid dödsfall debiteras hyra till och med månaden efter dödsfallet. Om ny brukare flyttar in inom ovan nämnda tid, skall återbetalning göras till dödsboet.

Frånvaro

Reducering av avgift sker i samband med avgiftsdebitering månaden efter den månad då frånvaron inträffat.

Frånvaro ordinärt boende

Avgiftsbefrielse medges om den enskilde minst 14 dagar i förväg avsäger sig hemtjänstinsatser under en perioder om minst 4 kalenderdagar i följd. Avgiften minskas med 1/30-del av aktuell månadsavgift från och med 5: e frånvarodagen till och med dagen före återkomst.

Vid sjukhusvistelse sker avdrag från dag 1. In- och utskrivnings dag räknas som en dag.

Avser avgiften trygghetslarm görs inget avdrag vid frånvaro.

Avser avgiften hemsjukvård görs inget avdrag vid frånvaro kortare än hel kalendermånad.

Frånvaro särskilt boende

Reducering av avgift görs vid sjukhusvistelse genom att avgiften minskas med sjukhuskostnaden. In- och utskrivnings dag räknas som en dag. Vid planerad frånvaro reduceras vårdavgift och ersättning för mat med 1/30-del per dag från och med 5:e dag Hyra/hyresavgift reduceras inte vid frånvaro.

Överklagan

En besvärshandling som inkommit i rätt tid ska utredas och omprövas. Överklagandet ska adresseras till förvaltningsrätten och skickas/inlämnas till kommunen inom tid som anges i lag.

Besvärsskrivelsen skall adresseras till Förvaltningsrätten, men lämnas till:

Skara Kommun

Omsorgsförvaltningen

532 88 SKARA

Nämnden får enligt 27 § förvaltningslagen ändra sitt beslut. Om delegerad beslutsfattare gör bedömningen att beslutet inte ska ändras, ska denne sända skrivelsen och övriga handlingar samt eventuellt eget yttrande till Förvaltningsrätten.

Kostnad för mat och hyra kan inte överklagas genom förvaltningsbesvär. Hyran kan prövas av hyresnämnden.

Överklagande av kommunens avgiftssystem

Beslut om kommunens avgiftssystem för vård och omsorg fattas av kommunfullmäktige. Kommunens taxebeslut kan överklagas (inom tre veckor) av alla kommunmedlemmar och bli föremål för så kallade laglighetsprövning enligt kommunallagen, 10 kap. Prövningen kan utmynna i att beslutet upphävs, men inte att beslutet ersätts med ett annat. Prop. 2000/01:149 sid. 50 och 61.

Överklagande av enskilt avgiftsbeslut

Omsorgsnämndens individuella avgiftsbeslut får överklagas (inom tre veckor) hos allmän förvaltningsdomstol genom så kallat förvaltningsbesvär. Det gäller beslut om avgift och avgiftsförändring samt beräkning av avgiftsunderlag, bostadskostnad och förbehållsbelopp. Överklagandet ska ske inom tre veckor från det att beslutet tillkännagivits. Beslutet kan endast överklagas av den som berörs av beslutet. Vid bifall till den klagande kan ett nytt beslut ersätta det överklagade beslutet. SoL, 16 kap 3§. Prop. 2000/01:149 sid. 50-51 och 61.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 23 dec kl 08.00