- Startsida
- Kommun och politik
- Styrande dokument
- Taxor och avgifter
- Avfallstaxa 2025
Avfallstaxa 2025
- Beslutande instans:
- Kommunfullmäktige
- Beslutsdatum:
- 2024-11-25
- Dokumentansvarig:
- Avfall & återvinning Skaraborg
- Diarienummer:
- KS 2024/262
Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.
Innehållsförteckning
Allmänna bestämmelser
Kommunalförbundet Avfall & Återvinning Skaraborg ansvarar för avfall som kommer från hushåll samt sådant avfall från andra källor som till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll enligt 15 kap. 3 § och 20 § miljöbalken. I detta dokument benämns detta som hushållsavfall.
Kommunen får meddela föreskrifter om att avgift ska betalas enligt Miljöbalken 27 kap 4 §. Insamling av förpackningar ska enligt 6 kap. 1-3 §§ förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar samlas in via kommunens försorg från och med 1 januari 2024. Avfall & Återvinning Skaraborgs ansvar och denna avfallstaxa omfattar till följd av detta, därmed även abonnemang för insamling av förpackningar från hushåll.
Bestämmelser för hanteringen av avfallet finns i avfallsföreskrifter för Avfall & Återvinning Skaraborg.
När ny medlem tillkommer i förbundet sker samordning av den nya kommunens taxa med förbundets taxa. Arbetet med samordningen genomförs successivt och Avfall & Återvinning Skaraborgs direktion föreslår nödvändiga avgifts- och abonnemangsförändringar för att taxorna ska kunna samordnas.
Denna taxa träder i kraft den 1 januari 2025. Avfallstaxan beslutas av kommunfullmäktige.
Principer
Avfallstaxan ska bidra till att styra mot målen i avfallsplanen och vara utformad så att incitament ges till ökat kundengagemang med förbättrad arbetsmiljö och miljöriktigt beteende som följd (Miljöbalken 27 kap 4-6 §§).
Avfallstaxan ska finansiera genomförandet av det kommunala renhållningsansvaret.
Avfallstaxan ska följa likställighetsprincipen så att lika avgifter tas ut för lika abonnemang i samtliga medlemskommuner (Kommunallagen 2 kap. 3 §).
Taxans utformning
I denna taxa regleras avgifter för sophämtning, tömning av enskilda avloppsanläggningar, hämtning av latrin, returpapper samt övriga avgifter. Exempel på övriga avgifter är tillägg för gångavstånd, byte av kärl och hämtning av grovavfall med mera. Den totala avgiften består av en grundavgift och en hämtningsavgift. Tilläggsavgifter debiteras vid gångavstånd till behållare, vid försvårad hämtning eller vid andra omständigheter som anses försvårande.
Utöver ovanstående reglerar denna taxa även normalabonnemang, i form av kärltyper och hämtningsintervall, för insamling av förpackningar. Kostnaden för denna insamling ska täckas av den förpackningsavgift som producenterna betalar. Efter kommunalförbundets införande av insamling av förpackningar vid en fastighet betalar därmed fastighetsägarna ingen avgift för insamling av förpackningar för sådana normalabonnemang.
För eventuella överenskommelse utanför vad som framgår som normalabonnemang i avsnitt om förpackningar faktureras fastighetsinnehavaren i enlighet med ”speciella avgifter” nedan.
Grundavgift
Grundavgiften syftar till att finansiera drift av kommunalförbundets återvinningscentraler samt övergripande kostnader såsom information, planering, fakturering och annan administration.
Grundavgiften debiteras fastigheter där hushållsavfall kan uppstå. Grundavgift debiteras enligt fastighetens taxering i fastighetsregistret.
Grundavgiften faktureras även i de fall uppehåll eller befrielse från sophämtning beviljats. Grundavgift delas in i följande kategorier:
- Småhus. En grundavgift tas ut per 1-2 familjshus, del i par-, rad- eller kedjehus samt per småhusbyggnad på exempelvis lantbruksenhet.
- Småhus med sommarabonnemang. En grundavgift tas ut per småhus med Som småhus med sommarabonnemang räknas småhus som nyttjas och har sophämtning under perioden maj-september samt där ingen är folkbokförd alternativt småhus med uppehåll.
- Flerbostadshus. En grundavgift tas ut per lägenhet i flerbostadshus med minst tre lägenheter. Detta innebär förutom vanliga lägenheter även seniorboenden och studentlägenheter men inte sjukhus, hotell, vandrarhem och liknande
- Verksamhet. En grundavgift tas ut per anläggning, det vill säga den fysiska anläggning där behållaren töms. Verksamhetstaxan är tillämplig för alla verksamheter som har lokaler utformade med några slags personalutrymmen, samlingslokaler eller har återkommande behov av sophämtning. Med personalutrymmen avses kontor, fikarum eller dylikt.
Hämtningsavgift
Hämtningsavgiften syftar till att finansiera kommunalförbundets kostnader för insamling och behandling av hushållsavfallet. Hämtningsavgiftens storlek bestäms av behållarstorlek, hämtningsintervall och behandlingskostnad.
Speciella avgifter
För tjänster som inte är avgiftssatta eller där speciella förhållanden råder beslutar Avfall & Återvinning Skaraborg om avgift från fall till fall med bland annat ledning av tim- och behandlingskostnader etc.
Om hämtning sker i egen regi används följande timpriser:
Hämtning vid fastighet (egen regi) | Avgift per timme |
---|---|
Komprimerande sopbil med chaufför | 2 200 kr |
Paketbil med chaufför | 1 500 kr |
Extra medföljande personal | 650 kr |
Återvinningscentraler (ÅVC)
Hushållens avlämning vid ÅVC finansieras av grundavgiften. I huvudsak tas enbart avfall från icke-yrkesmässig verksamhet emot vid ÅVC. Mottagning av avfall från yrkesmässig verksamhet sker enbart vid ÅVC där möjlighet att teckna återvinningskort tillhandahålls. Detta gäller oavsett om det är kommunalt avfall som uppkommit yrkesmässigt eller ej.
För avfall som uppkommer i yrkesmässig verksamhet tas avgift. Mottagning och mottagningsavgift regleras i separat dokument.
Fastighetsinnehavarens ansvar
Begreppet fastighetsinnehavare definieras i bilaga 1 i avfallsföreskrifter för Avfall & Återvinning Skaraborg.
Fastighetsinnehavaren är ytterst ansvarig för allt avfall som uppkommer på fastigheten och är den som är ansvarig för att teckna abonnemang med Avfall & Återvinning Skaraborg för den del av avfallet som utgörs av hushållsavfall.
Förbundet kan godkänna att samfällighet, vägförening eller liknande får teckna abonnemang i fastighetsinnehavares ställe.
Fastighetsinnehavaren ska snarast anmäla förändringar och felaktigheter avseende:
- ägarförhållanden
- abonnemangets omfattning
- placering av behållare
- utebliven hämtning
- etc.
Anmälan sker antingen till Avfall & Återvinning Skaraborg, dess entreprenörer eller till av förbundet anlitat faktureringsföretag. Har fastighetsinnehavaren inte anmält förändring som medför högre avgift, kan denna påföras retroaktivt.
Betalning
Fastighetsinnehavaren ska betala avgifter till Avfall & Återvinning Skaraborg eller till av förbundet anlitat faktureringsföretag enligt betalningsuppgift på fakturan. Avgifter kan debiteras i förskott. Debiterade avgifter ska betalas vid de tidpunkter som anges på fakturan. Betalas inte avgiften inom tid som anges på fakturan kan påminnelseavgift samt dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635) från den dag betalning skulle ha skett tillkomma. Om betalning ändå inte sker, går ärendet vidare till inkasso.
Avgifter inklusive mervärdesskatt (moms)
Alla avgifter anges inklusive mervärdesskatt (moms).
För att beräkna totalavgiften för abonnemanget adderas grundavgift, hämtningsavgift och eventuella tillägg (till exempel gångavstånd eller avgift för försvårad hämtning).
Grundavgifter
Småhus | 1 200 kr per år |
---|---|
Småhus med sommarabonnemang, lägenhet i flerbostadshus samt verksamheter | 600 kr per år |
Normalt uppkommet avfall från ett hushåll (bohagsavfall) ingår i grundavgiften. Skillnaden i nivå mellan småhus och verksamhet hör samman med att för småhusen ingår även skötsel från fastigheten, inklusive avfall från trädgården, vilket det inte gör för flerbostadshus.
Hämtningsavgifter
Abonnemang för småhus
Hämtningsavgift för småhus där varje fastighetsinnehavare ansvarar för sin avfallshantering och får egen faktura. (jfr samfälligheter under Abonnemang för flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering och verksamheter)
Inom förbundet används olika insamlingsmetoder för småhus. Inom alla insamlingsmetoder gäller samma taxa för hushåll med matavfallskärl som för hushåll med godkänd varmkompost.
A. Tvåfackskärl, vilket innebär att varje kärl används för två fraktioner som skiljs åt med en innervägg. I områden med tvåfackskärl är det obligatorisk sortering och fastighetsnära insamling av matavfall samt förpackningar.
B. Enfackskärl, det vill säga ett kärl per fraktion. I områden med enfackskärl finns abonnemang för
- Hushåll som sorterar ut matavfall, både i områden där det är obligatoriskt och i områden där det är frivilligt utifrån dispens från Naturvårdsverket.
- Hushåll utan matavfallssortering, utifrån dispens från Naturvårdsverket.
C. Gemensam hämtningsplats, för områden där närboende fastighetsinnehavare delar behållare för att till exempel undvika att trafikera ett bostadsområde med sopbil eller tillmötesgå arbetsmiljökrav.
I områden med tvåfackskärl eller enfackskärl finns möjlighet till:
D. Miniabonnemang, för hushåll som fått beviljat ansökan om förlängt tömningsintervall och har godkänd varmkompost.
Förbundet bestämmer inom vilka områden respektive insamlingsmetod används. Dessa framgår av bilaga 1 Insamlingsmetod och standardabonnemang för småhus.
Tidsplan för införande av obligatorisk och fastighetsnära insamling av matavfall samt förpackningar finns i bilaga 2. Tidsplanen beslutas av förbundsdirektionen.
Delade kärl
Fastighetsinnehavare med bostäder på närliggande tomter kan ansöka om att dela kärl. Upp till 4 fastighetsinnehavare kan dela efter gemensam ansökan som signeras digitalt.
Fastigheter som beviljats delat kärl betalar var sin grundavgift för småhus. Hämtningsavgiften delas mellan deltagande fastigheter när det är kärl med restavfall alternativt kärl med mat- och restavfall som delas.
Om 5 eller fler fastighetsinnehavare önskar dela kärl krävs samfällighet eller motsvarande.
Vid delade kärl kan abonnemang tecknas enligt hämtningstaxa för småhus eller flerbostadshus.
Fastighetsinnehavare som äger och nyttjar maximalt två småhus inom förbundets område kan ansöka om att dela kärl mellan fastigheterna. Det förutsätter att ett småhus är för året- runt-boende och ett småhus med sommarabonnemang. Enbart året-runt-abonnemanget kan delas.
Avgifter för småhus i områden med tvåfackskärl
Avgifterna avser mat- och restavfall. Taxan gäller även hushåll med godkänd varmkompost och enfackskärl för restavfall inom områden där övriga har tvåfackskärl.
Insamling av förpackningar görs utan avgift från hushållen då A&ÅS erhåller sin ersättning från den förpackningsavgift som producenterna betalar till Naturvårdsverket.
Kärlstorlek Tömningsfrekvens | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
240 liter tvåfackskärl mat- och restavfall varannan vecka | 1 200 kr | 1 200 kr | 2 400 kr |
Tilläggskärl på grund av särskilda skäl |
|
|
|
140 liter enfackskärl restavfall varannan vecka |
| 400 kr | 400 kr |
190 liter enfackskärl restavfall varannan vecka |
| 600 kr | 600 kr |
240 liter enfackskärl restavfall varannan vecka |
| 800 kr | 800 kr |
Varmkompost, godkänd |
|
|
|
140-240 liter enfackskärl restavfall med godkänd varmkompost varannan vecka | 1 200 kr | 1 200 kr | 2 400 kr |
Avgifter för småhus i områden med enfackskärl
Hushåll i småhus som sorterar matavfall
Avgifter avser mat- och restavfall, både i områden där det är obligatoriskt att sortera matavfall och i områden där det är frivilligt utifrån dispens från Naturvårdsverket. Matavfallskärlet töms varannan vecka. Tömningsfrekvens för restavfall framgår av tabell. Taxan gäller även hushåll med godkänd varmkompost.
Kärlstorlek för restavfallskärl Tömningsfrekvens för restavfallskärl | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
140 liter restavfall var fjärde vecka | 1 200 kr | 800 kr | 2 000 kr |
190 liter restavfall var fjärde vecka | 1 200 kr | 1 300 kr | 2 500 kr |
240 liter restavfall var fjärde vecka | 1 200 kr | 1 800 kr | 3 000 kr |
Tätare tömning på grund av särskilda skäl Övriga: kan ej nytecknas |
|
|
|
140 liter restavfall varannan vecka | 1 200 kr | 1 200 kr | 2 400 kr |
190 liter restavfall varannan vecka | 1 200 kr | 1 700 kr | 2 900 kr |
240 liter restavfall varannan vecka | 1 200 kr | 2 200 kr | 3 400 kr |
Hushåll i småhus utan sortering av matavfall
Avgifter avser restavfall, för hushåll utan sortering av matavfall. Endast möjligt i områden där det är frivilligt med matavfallssortering.
Kärlstorlek för restavfallskärl Tömningsfrekvens | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
140 liter restavfall varannan vecka | 1 200 kr | 1 370 kr | 2 570 kr |
190 liter restavfall varannan vecka | 1 200 kr | 1 870 kr | 3 070 kr |
240 liter restavfall varannan vecka | 1 200 kr | 2 370 kr | 3 570 kr |
370 liter restavfall (kan ej nytecknas) varannan vecka | 1 200 kr | 3 370 kr | 4 570 kr |
Avgifter för småhus med gemensam behållare med enskild fakturering
Avgifter för områden där närboende fastighetsinnehavare delar behållare för att till exempel undvika att trafikera ett bostadsområde med sopbil eller tillmötesgå arbetsmiljökrav. Detta abonnemang kan endast tecknas i samråd med Avfall & Återvinning Skaraborg (A&ÅS).
Behållartyp och placering fastställs i samråd med A&ÅS. Behållarna töms varannan vecka eller av A&ÅS beslutat lämpligt intervall. Hushållen får var sin faktura och betalar var sin grundavgift samt en särskild hämtningsavgift för gemensam hämtning.
Avfall & Återvinning Skaraborg bestämmer storlek på behållare som beräknas efter 140 liter per kund. Avgifterna anges i kronor per kund och gäller både för områden där det är obligatoriskt att sortera matavfall och i övriga områden.
Gemensamma behållare | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
Hämtning varannan vecka året om | 1 200 kr | 1 200 kr | 2 400 kr |
Extrakärl
Särskilda skäl
Kärlstorlek Tömningsfrekvens | Hämtningsavgift kr/år |
---|---|
140 liter restavfall varannan vecka | 400 kr |
190 liter restavfall varannan vecka | 600 kr |
240 liter restavfall varannan vecka | 800 kr |
Avgifter för miniabonnemang för småhus
Miniabonnemang förutsätter beviljad ansökan om förlängt tömningsintervall och godkänd varmkompost. Kärlet ska endast ställas fram då hämtning beställts.
Miniabonnemang och liknande, restavfall | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
Miniabonnemang, Kärl 140 liter Tömning 4 gånger per år | 1 200 kr | 220 kr | 1 420 kr |
Årshämtning Tömning 2 gånger per år kan ej nytecknas | 1 200 kr | 110 kr | 1 310 kr |
Miniservice Kärl 140 liter Tömning 6 gånger per år kan ej nytecknas | 1 200 kr | 330 kr | 1 530 kr |
Abonnemang för småhus med sommarabonnemang
Hämtningsavgift för småhus med sommarabonnemang där varje fastighetsinnehavare ansvarar för sin avfallshantering och får egen faktura. (jfr samfälligheter under Abonnemang för flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering och verksamheter)
Avgifterna avser sophämtning under perioden maj-september. Inom förbundet används olika insamlingsmetoder för småhus med sommarabonnemang. Inom alla insamlingsmetoder gäller samma taxa för hushåll med matavfallskärl som för hushåll med godkänd varmkompost.
A. Tvåfackskärl, vilket innebär att varje kärl används för två fraktioner som skiljs åt med en innervägg. I områden med tvåfackskärl är det obligatorisk sortering och fastighetsnära insamling av matavfall samt förpackningar.
B. Enfackskärl, det vill säga ett kärl per fraktion. I områden med enfackskärl finns abonnemang för
- Hushåll som sorterar ut matavfall, både i områden där det är obligatoriskt och i områden där det är frivilligt utifrån dispens från Naturvårdsverket
- Hushåll utan matavfallssortering, utifrån dispens från Naturvårdsverket
C. Gemensam hämtningsplats, för områden där närboende fastighetsinnehavare delar behållare för att till exempel undvika att trafikera ett bostadsområde med sopbil eller tillmötesgå arbetsmiljökrav.
I områden med tvåfackskärl eller enfackskärl finns möjlighet till:
D.Miniabonnemang, för hushåll som fått beviljat ansökan om förlängt tömningsintervall och har godkänd varmkompost.
Förbundet bestämmer inom vilka områden respektive insamlingsmetod används. Dessa framgår av bilaga 1 Insamlingsmetod och standardabonnemang för småhus.
Tidsplan för införande av obligatorisk och fastighetsnära insamling av matavfall samt förpackningar finns i bilaga 2. Tidsplanen beslutas av kommunalförbundets direktion.
Delade kärl
Fastighetsinnehavare med bostäder på närliggande tomter kan ansöka om att dela kärl. Upp till 4 fastighetsinnehavare kan dela efter gemensam ansökan som signeras digitalt.
Fastigheter som beviljats delat kärl betalar var sin grundavgift för småhus med sommarabonnemang. Hämtningsavgiften delas mellan deltagande fastigheter när det är kärl med restavfall alternativt kärl med mat- och restavfall som delas.
Om 5 eller fler fastighetsinnehavare önskar dela kärl krävs samfällighet eller motsvarande.
Vid delade kärl kan abonnemang tecknas enligt hämtningstaxa för småhus med sommarabonnemang eller flerbostadshus.
Fastighetsinnehavare som äger och nyttjar maximalt två småhus inom förbundets område kan ansöka om att dela kärl mellan fastigheterna. Det förutsätter att ett småhus är för året-runt-boende och ett småhus med sommarabonnemang. Enbart året-runt-abonnemanget kan delas.
Avgifter för småhus med sommarabonnemang i områden med tvåfackskärl
Avgifterna avser mat- och restavfall. Taxan gäller även hushåll med godkänd varmkompost och enfackskärl för restavfall inom områden där övriga har tvåfackskärl.
Insamling av förpackningar görs utan avgift från hushållen då A&ÅS erhåller sin ersättning från den förpackningsavgift som producenterna betalar till Naturvårdsverket.
Kärlstorlek Tömningsfrekvens | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
240 liter tvåfackskärl mat- och restavfall varannan vecka | 600 kr | 840 kr | 1 440 kr |
Tilläggskärl på grund av särskilda skäl |
|
|
|
140 liter enfackskärl restavfall varannan vecka |
| 240 kr | 240 kr |
190 liter enfackskärl restavfall varannan vecka |
| 360 kr | 360 kr |
Varmkompost, godkänd |
|
|
|
140-190 liter enfackskärl restavfall med godkänd varmkompost varannan vecka | 600 kr | 840 kr | 1 440 kr |
Avgifter för småhus med sommarabonnemang i områden med enfackskärl
Hushåll i småhus med sommarabonnemang som sorterar matavfall
Avgifter avser mat- och restavfall, både i områden där det är obligatoriskt att sortera matavfall och i områden där det är frivilligt utifrån dispens från Naturvårdsverket. Matavfallskärlet töms varannan vecka. Tömningsfrekvens för restavfall framgår av tabell. Taxan gäller även hushåll med godkänd varmkompost.
Kärlstorlek för restavfallskärl Tömningsfrekvens för restavfallskärl | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
140 liter restavfall var fjärde vecka | 600 kr | 600 kr | 1 200 kr |
190 liter restavfall var fjärde vecka | 600 kr | 900 kr | 1 500 kr |
240 liter restavfall var fjärde vecka | 600 kr | 1 200 kr | 1 800 kr |
Tätare tömning på grund av särskilda skäl Övriga: kan ej nytecknas |
|
|
|
140 liter restavfall varannan vecka | 600 kr | 840 kr | 1 440 kr |
190 liter restavfall varannan vecka | 600 kr | 1 140 kr | 1 740 kr |
240 liter restavfall varannan vecka | 600 kr | 1 440 kr | 2 040 kr |
Hushåll i småhus med sommarabonnemang utan sortering av matavfall
Avgifter avser restavfall, för hushåll utan sortering av matavfall. Taxan gäller enbart i områden där det är frivilligt att sortera matavfall.
Avgift för Hushåll i småhus med sommarabonnemang utan sortering av matavfall
Kärlstorlek för restavfallskärl Tömningsfrekvens för restavfallskärl | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
140 liter restavfall varannan vecka | 600 kr | 600 kr | 1 200 kr |
190 liter restavfall varannan vecka | 600 kr | 900 kr | 1 500 kr |
240 liter restavfall varannan vecka | 600 kr | 1 200 kr | 1 800 kr |
Avgifter för småhus med sommarabonnemang med gemensam behållare med enskild fakturering
Avgifter för områden där närboende fastighetsinnehavare delar behållare för att till exempel undvika att trafikera ett bostadsområde med sopbil eller tillmötesgå arbetsmiljökrav. Detta abonnemang kan endast tecknas i samråd med Avfall & Återvinning Skaraborg (A&ÅS).
Behållartyp och placering fastställs i samråd med A&ÅS. Behållarna töms varannan vecka eller av A&ÅS beslutat lämpligt intervall. Hushållen får var sin faktura och betalar var sin grundavgift samt en särskild hämtningsavgift för gemensam hämtning.
A&ÅS bestämmer storlek på behållare som beräknas efter 140 liter per kund. Avgifterna anges i kronor per kund och gäller både för områden där det är obligatoriskt att sortera matavfall och i övriga områden.
Gemensamma behållare Sommarboende, abonnemang i gemensam behållare | Grundavgift | Hämtnings- avgift | Summa avgift, kr/år |
---|---|---|---|
Hämtning varannan vecka under perioden maj- september | 600 kr | 840 kr | 1 440 kr |
Abonnemang för flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering och verksamheter
Hämtningsavgifter för flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering och verksamheter. Samfälligheter med gemensam avfallshantering innebär att innehavarna till fastigheter ingår i en samfällighet, exempelvis bostadsrättsförening, som ansvarar för avfallshantering likt avfallshantering i flerbostadshus.
Senast 1 januari 2026 ska enligt gällande lagstiftning obligatorisk insamling av matavfall vara infört vid samtliga hushåll. Tidsplan för införande av obligatorisk och fastighetsnära insamling av matavfall samt förpackningar finns i bilaga 2. Tidsplanen beslutas av kommunalförbundets direktion.
För fastigheter där fastighetsnära insamling av förpackningar ännu inte införts gäller fortsatt miljöstyrande avgifter i områden med frivillig utsortering av matavfall. Förbundet har endast ansvar att samla in förpackningar från hushåll och samlokaliserade verksamheter. Samlokaliserade verksamheter kan exempelvis vara företag som frisörer eller restauranger som bedriver verksamhet i nära anslutning till hushållen i flerbostadshus och som delar avfallsbehållare och andra avfallsanordningar med hushållen i fastigheten.
Hämtning av matavfall ska kombineras med abonnemang för restavfall. Avfall & Återvinning Skaraborg avgör minsta antalet kärl.
Miljöavgift för flerbostadshus utan matavfallsortering
Miljöavgift tas ut per lägenhet i flerbostadshus eller per bostadsenhet (en grundavgift per bostadsenhet, se beskrivning under Taxans utformning/Grundavgift) i samfällighet utan sortering av matavfall. Detta gäller i områden med frivillig utsortering av matavfall.
Miljöavgift | Avgift per lägenhet och år i flerbostadshus/samfällighet |
---|---|
Gäller flerbostadshus som inte sorterar matavfall | 570 kr |
Avgifter för mat- och restavfall vid flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering och verksamheter
Hämtning av matavfall ska kombineras med abonnemang för restavfall. Avfall & Återvinning Skaraborg avgör minsta antalet kärl.
Innan krantömmande behållare installeras ska Avfall & Återvinning Skaraborg kontaktas. Abonnemang för krantömmande behållare ersätter tidigare abonnemang för underjordsbehållare. Krantömmande behållare kan vara markstående, nedgrävda eller seminedgrävda. Markstående krantömmande behållare tillhandahålls av A&ÅS.
Observera att särskilt regelverk för krantömmande behållare ska följas.
Matavfall
Tömning av matavfall ska kombineras med abonnemang för restavfall nedan.
Kunder som har behov av andra påshållare och påsar än de som tillhandahålls för hushållen anskaffar och bekostar själv erforderliga hållare, påsar eller säckar helt i papper. Pappret ska vara godkänt för kontakt med livsmedel och ska kunna styrkas (exempelvis genom certifikat EN 13432).
Hämtningsavgift för matavfall per behållare och år vid flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering samt verksamheter.
Matavfall Storlek i kubikmeter (kbm) | 1 gång / 2 veckor | 1 gång / vecka | 2 gång / vecka |
---|---|---|---|
Kärl 140 liter | 1 000 kr | 2 100 kr | 4 410 kr (kan ej nytecknas) |
Krantömmande behållare 0–3 kbm | 18 240 kr | 38 300 kr |
|
Restavfall
Hämtningsavgift för restavfall per behållare och år vid flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering samt verksamheter.
Restavfall Hämtningsintervall |
1 gång / 2 veckor |
1 gång / vecka |
2 gånger / vecka |
3 gånger / vecka |
---|---|---|---|---|
Kärl 140 liter | 1 100 kr | - | - | - |
Kärl 190 liter | 1 600 kr | 3 360 kr | - | - |
Kärl 240 liter | 2 100 kr | 4 410 kr | 9 260 kr kan ej nytecknas | - |
Kärl 370 liter | 3 400 kr | 7 140 kr kan ej nytecknas | 14 990 kr kan ej nytecknas | - |
Kärl 660 liter | 4 800 kr | 10 080 kr | 21 170 kr | 44 460 kr kan ej nytecknas |
Säck 160-240 liter | 1 500 kr kan ej nytecknas | 3 150 kr kan ej nytecknas | - | - |
Container 3-4 kbm | 28 000 kr kan ej nytecknas | - | - | - |
Container 5-6 kbm | 30 000 kr | 63 000 kr | - | - |
Container 8 kbm | 34 000 kr | 71 400 kr | 149 940 kr | - |
Container 10 kbm | 38 000 kr | 79 800 kr | 167 580 kr | 351 920 kr |
Krantömmande behållare 0-3 kbm | 19 600 kr | 41 160 kr |
|
|
Krantömmande behållare 3,1-5 kbm | 23 200 kr | 48 720 kr |
|
|
Hämtning av returpapper (tidningar etc) vid flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering
Fastighetsnära insamling av returpapper är frivillig. Hämtningsavgift returpapper per behållare och år.
Returpapper Hämtningsintervall | 1 gång / 4 veckor | 1 gång / 2 veckor | 1 gång / vecka (kan ej nytecknas) |
---|---|---|---|
Kärl 140 liter | 450 kr | 945 kr | 2 000 kr |
Krantömmande behållare 0–3 kbm | 4 000 kr | 8 400 kr |
|
Krantömmande behållare 3,1–5 kbm (kan ej nytecknas) | 4 500 kr |
|
|
Hämtning av förpackningar vid flerbostadshus, samfälligheter med gemensam avfallshantering samt samlokaliserade verksamheter
Från och med 1 januari 2024 är det endast Avfall & Återvinning Skaraborg (A&ÅS) eller av A&ÅS anvisade entreprenörer som får hämta och transportera förpackningsavfall från hushåll. Senast 1 januari 2027 ska fastighetsnära förpackningsinsamling av de vanligast förekommande förpackningstyperna finnas på plats för hushåll och samlokaliserade verksamheter. Verksamheter som har samlokaliserad avfallshantering använder behållare och andra anordningar tillsammans med hushållen för avfallshantering. A&ÅS hämtar inte förpackningar från andra än från hushåll och samlokaliserade verksamheter.
De verksamheter som inte har avfallshantering samlokaliserad med hushåll har förpackningsproducenterna fortsatt ansvar för att insamlingsansvar. För att uppfylla kräver gällande lagstiftning att det senast utgången av 2026 ska finnas minst en mottagningspunkt per kommun där verksamheter utan avgift ska kunna lämna sina förpackningar.
För nedanstående abonnemangstyper (normalabonnemang) för hämtning från hushåll faktureras ingen avgift. A&ÅS erhåller sin ersättning från den förpackningsavgift som producenterna betalar till Naturvårdsverket. Andra regler gäller för förpackningar från andra verksamheter.
Hämtning från kärl | Behållartyper | Hämtningsintervall |
---|---|---|
Förpackningar av plast | Kärl av storlek: 140 liter, 190 liter, 240 liter, 370 liter | Varannan vecka alternativt var 4:e vecka Vid platsbrist: varje vecka |
Förpackningar av kartong | Kärl av storlek: 140 liter, 190 liter, 240 liter, 370 liter, 660 liter | Varannan vecka alternativt var 4:e vecka Vid platsbrist: varje vecka |
Förpackningar av metall | Kärl av storlek: 140 liter, 190 liter, 240 liter, 370 liter | Var 4:e vecka Vid platsbrist: varannan vecka |
Förpackningar av ofärgat glas | Kärl av storlek: 140 liter | Var 4:e vecka Vid platsbrist: varannan vecka |
Förpackningar av färgat glas | Kärl av storlek: 140 liter | Var 4:e vecka Vid platsbrist: varannan vecka |
Hämtning av förpackningar från krantömmande behållare (Innan krantömmande behållare installeras ska Avfall & Återvinning Skaraborg kontaktas. Observera att särskilt anvisningar för krantömmande behållare ska följas.) | Storlek på krantömmande behållare | Hämtningsintervall |
---|---|---|
Förpackningar av papper/kartong | 1 - 5 kbm | Varannan vecka alternativt varje vecka |
Förpackningar av plast | 1 - 5 kbm | Varannan vecka alternativt varje vecka |
Förpackningar av metall | 1 - 5 kbm | Var 4:e vecka alternativt varannan vecka |
Förpackningar av ofärgat glas | 1 - 3 kbm | Var 4:e vecka alternativt varannan vecka |
Förpackningar av färgat glas | 1 - 3 kbm | Var 4:e vecka alternativt varannan vecka |
Avgifter för hämtning utöver normalabonnemang
Hämtningsavgift för förpackningar per behållare och år.
Hämtning från kärl | 1 gång / 2 veckor | 1 gång / vecka | 2 gånger / vecka (kan ej nytecknas) |
---|---|---|---|
Förpackningar av papper/kartong | - | 1 000 kr* | 3 600 kr |
Förpackningar av plast | - | 1 000 kr* | 3 600 kr |
Förpackningar av metall | 500 kr* | 1 800 kr | - |
Förpackningar av ofärgat glas | 500 kr* | 1 800 kr | - |
Förpackningar av färgat glas | 500 kr* | 1 800 kr | - |
*Faktureras ej om A&ÅS godkänt hämtning för normalabonnemang utifrån platsbrist
För eventuella överenskommelse utöver ovanstående avseende t ex behållare, intervall, insamlingslösningar, extra tömning, annan placering eller utformning än den som anges i gällande avfallsföreskrifter och anvisningar faktureras fastighetsinnehavaren i enlighet med ”speciella avgifter” respektive ”försvårad hämtning”.
Korttidsabonnemang för hämtning av matavfall, brännbart avfall, returpapper och latrin vid festivaler, evenemang etc.
Tecknas efter överenskommelse med Avfall & Återvinning Skaraborg.
Storlek | Hämtningsavgift (kr/st. och hämtningstillfälle) |
---|---|
Kärl 140-240 liter | 615 kr |
Kärl 660 liter | 775 kr |
Container 6 kbm | 2 150 kr |
Container 8 kbm | 2 685 kr |
Container 10 kbm | 3 220 kr |
Latrinkärl | 420 kr |
Insamling av matavfall och returpapper tillhandahålls enbart i kärl med storlek 140 liter.
Utöver hämtningsavgift ovan tillkommer avgift för utställning, hemtagning och rengöring enligt nedan.
Kärl (kr/st.) 385 kr (maximalt faktureras avgift för 5 kärl)
Container (kr/st.) 1 800 kr
Tömning av mobila toalettlösningar faktureras i enlighet med ”speciella avgifter”.
Insamlingsansvaret för förpackningar från festivaler, evenemang etc (avfall från verksamhet/inte från hushåll) ligger enligt 5 kp 2§ 2 punkten i förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar fortsatt kvar på producenterna. Förpackningar från denna typ av verksamhet ska därmed hanteras i enlighet med ansvarig producentorganisations upplägg och riktlinjer.
Abonnemang för hämtning av latrin
Latrinabonnemang | Hämtningsavgift |
---|---|
Helårsabonnemang (26 latrinkärl ingår i abonnemanget) | 4 920 kr |
Sommarabonnemang under perioden maj – september (6 latrinkärl ingår i abonnemanget) | 3 560 kr |
Information om hämtningstillfällen meddelas direkt till kund.
Försäljning av extra latrinkärl
Extra latrinkärl kan beställas hos Avfall & Återvinning Skaraborg mot avgift enligt nedan. Försäljning av latrinkärl medges endast till kund med latrinabonnemang.
Försäljning extra latrinkärl | Pris/kärl |
---|---|
Extra latrinkärl (kr/st.) | 300 kr |
Enskilda avloppsanläggningar
Avfall & Återvinning har insamlingsansvar till avloppsanläggningar dimensionerade upp till 25 personekvivalenter, det vill säga till 5 hushåll. För större anläggningar äger fastighetsinnehavaren själv det fulla ansvaret för tömning och omhändertagande av avfallet från avloppsanläggningen. Se även avsnitt Övriga avgifter för exempelvis försvårad tömning samt akut tömning.
Tömning av minireningsverk/slamavskiljare/sluten tank/behållare | Avgift per tillfälle |
---|---|
Storlek upp till 3,0 kbm | 1 370 kr |
Storlek 3,1 – 5,0 kbm | 1 740 kr |
Storlek 5,1 – 8,0 kbm | 2 510 kr |
För slamavskiljare/sluten tank större än 8 kbm tillkommer för varje ytterligare kbm | 290 kr |
Avgift för beställd tömning som ej kan utföras på grund av hinder | 560 kr |
Tömning av kompletterande slamavskiljare (t.ex. BDT-brunn) i samband med tömning av fastighetens ordinarie slamavskiljare/sluten tank | Avgift per tillfälle |
---|---|
Storlek upp till 1 kbm | 520 kr |
Storlek 1,1 – 3,0 kbm | 1 060 kr |
Tömning av fettavskiljare | Avgift per tillfälle |
---|---|
Storlek upp till 1 kbm | 1 670 kr |
Storlek 1,1 – 2,0 kbm | 3 050 kr |
Storlek 2,1 – 3,0 kbm | 4 480 kr |
Avgifter för hämtning och behandling av fosforfällor
Beställning av hämtning av filtermaterial ska göras minst 5 vardagar innan hämtning. Utbytt fosforfälla ska på hämtningsdagen vara placerad i enlighet med gällande avfallsföreskrifter med tillhörande anvisningarna.
Kunder med avloppsanläggning med fosforfälla/filtermaterial och som tecknat serviceavtal med avloppsleverantör kan i stället låta avloppsleverantören ta hand om utbytt fosforfälla/filtermaterial. Kund ska på begäran redovisa aktuellt serviceavtal för A&ÅS.
Hämtning och behandling av fosforfällor | Pris per tömning |
---|---|
Hämtning av filtermaterial i säck upp till 500 kg* med kranbil | 3 700 kr |
Hämtning av filtermaterial i säck över 500 kg med kranbil | 4 600 kr |
Hämtning av filtermaterial upp till 500 kg med sugbil | 3 700 kr |
Hämtning av filtermaterial över 500 kg med sugbil | 4 600 kr |
*Vikten avser fosforfällans vikt i torrt skick, dvs dess vikt innan den installerats.
Övriga avgifter
Övriga avgifter gäller för alla avfallsslag, om inte annat framgår.
Akut tömning
Avgifter för akut tömning
Avgift för akut tömning av kärl, container eller krantömmande behållare. Gäller när tömning utförs annan dag än ordinarie tömningsdag och utförs vid vardag inom 24 timmar.
Behållare | kr/behållare och tömning |
---|---|
Kärl 140 - 660 liter | 600 kr |
Container 3-10 kbm | 3 230 kr |
Krantömmande behållare 0-5 kbm | 3 500 kr |
Avgifter för akut tömning av enskilt avlopp
Vid beställning av akut tömning för slam, som ska utföras inom 24 timmar från beställning, tillkommer avgifter utöver ordinarie tömningsavgift enligt nedanstående tabell.
Tilläggsavgifter akut tömning | Avgift per tillfälle |
---|---|
Vardag kl. 07-16 | 990 kr |
Vardag kl. 16-07 | 1 780 kr |
Helg | 2 130 kr |
Storhelg | 3 140 kr |
Extra hämtningar och tömningar
Medges endast till kund med abonnemang hos Avfall & Återvinning Skaraborg.
Extra säck på ordinarie hämtningsdag
Hämtningsavgift för extra säck/säckar på ordinarie hämtningsdag. Avgiften är per säck och tillfälle.
Avgift för extra säckar på ordinarie hämtningsdag | kr/st och hämtning |
---|---|
Säck 160-240 liter | 100 kr |
Planerad extra tömning
Tömningsdag fastställs av Avfall & Återvinning Skaraborg eller dess entreprenörer.
Kärlstorlek | kr/behållare och tömning |
Kärl 140 – 240 liter | 100 kr |
Kärl 370 – 660 liter | 115 kr |
Container | 650 kr |
Krantömmande behållare | 650 kr |
Tillägg för gångavstånd
Avfall & Återvinning arbetar fortlöpande med att minska gångavstånd. Eventuella gångavstånd ska godkännas av kommunalförbundet. Nya gångavstånd medges endast i undantagsfall och endast vid särskilda skäl.
| Längd | kr/behållare och tömning |
---|---|---|
Kärl | 6-15 meter | 50 kr |
Kärl | 16-25 meter | 150 kr |
Kärl Enskilda avlopp | Över 26 meter | 300 kr |
Gångavstånd kan i undantagsfall medges upp till maximalt 45 meter.
Tillägg för försvårad tömning
Kärl, säck, container, krantömmande behållare och enskilda avlopp | Avgift/hämtställe och gång |
---|---|
Avser utrymmen med trösklar, trånga utrymmen etc. som ej uppfyller ”Anvisningar till avfallsföreskrifter” eller på annat sätt är försvårande. | 500 kr |
Avser tömning av container som behöver dras fram innan de kan tömmas, dvs står placerade under tak eller dylikt. (Kan ej nytecknas) | 250 kr |
Krantömmande behållare, byte av fäste | 500 kr |
Byte och hemtagning av kärl och containrar
Innan byte tas kontakt med Avfall & Återvinning Skaraborg som ombesörjer bytet.
Vid byte av fastighetsinnehavare som önskar annat abonnemang än tidigare fastighetsinnehavare faktureras ingen avgift i samband med abonnemangsbyte.
Byte av behållarstorlek, hemtagning och rengöring av behållare | Avgift per behållare |
---|---|
Kärl | 345 kr |
Container | 1 540 kr |
Hemtagning av container | 1 540 kr |
Felsorteringsavgift
Felsorteringsavgift per behållare med felsorterat avfall. I felsorteringsavgift för kärl ingår planerad extra tömning av behållaren. Tömningen utförs efter korrigering av innehåll. Vid behov av akut extra tömning tillkommer 500 kronor per kärl.
Behållare | kr/behållare och tillfälle |
---|---|
Kärl 140 – 660 liter | 200 kr |
Krantömmande 0 – 5 kbm | 1 750 kr |
Container 3-10 kbm | 1 750 kr |
Avgift för plockanalys (kvalitetskontroll)
A&ÅS utför vid behov plockanalyser hos dem med återkommande kraftiga felsorteringar. Resultatet av plockanalysen återkopplas till fastighetsägaren.
Behållarstorlek | Avgift per behållare (kr/behållare och tillfälle) |
---|---|
140 liter - 660 liter | 730 kr |
3 kbm - 6 kbm | 4 400 kr |
8 kbm - 10 kbm | 8 800 kr |
Avfall insamlat i komprimator, sopsugsanläggning, matavfallstankar etc
Insamling av komprimerat avfall, avfall från sopsugsanläggningar, matavfallstankar etc kan godkännas av kommunalförbundet vid platsbrist eller liknade skäl som godkänts av kommunalförbundet. Anläggningarna ägs av fastighetsägarna och ska vara godkända av kommunalförbundet innan de installeras.
I det fall kommunalförbundets ordinarie avfallsbehållare inte kan användas vid sopsugsanläggningar eller liknade står fastighetsägarna för inköp och skötsel av behållarna. Skötseln ska säkra att miljö- och arbetsmiljösäker tömning kan fortgå.
Vid hämtning av restavfall i sådana anläggningar ska det vara kombinerade med separat utsortering av matavfall och förpackningar.
Hämtning och omhändertagande av avfallet i komprimator respektive sopsugsanläggning
faktureras i enlighet med ”speciella avgifter”.
Avgift för matavfallstank
| kr/behållare och tömning |
---|---|
Matavfallstank, framkörningsavgift | 3 320 kr |
Matavfallstank, avgift per kbm behållare | 1 000 kr |
Annan hämtning av sorterat hushållsavfall
Hämtning kan beställas av A&ÅS utsedda entreprenörer för avfall från hushåll som annars skulle lämnas vid ÅVC. Hämtning sker endast av sorterat avfall. Hämtning sker enbart av avfall som uppstått i ett hushåll.
Hämtning sker endast i markplan och på den plats som överenskommits A&ÅS insamlingsentreprenör.
Fastighetsinnehavaren ansvarar att sortering, placering och emballering av avfallet sker i enlighet med gällande lagstiftning och avfallsföreskrifter med tillhörande anvisningar. De sorteringsavisningar som gäller vid ÅVC gäller även för storsäck. Detta innebär att utsortering bland annat ska ske för olika typer av farligt avfall, elavfall, förpackningar, metall, trä och mineraliskt material/konstruktionsmaterial såsom till exempel porslin, keramik och liknade.
Observera att mindre elavfall (tex ljuskällor, bildskärmar, mobiltelefoner, datorer mm) och farligt avfall (tex färgrester, olja, bekämpningsmedel, hushållskemikalier, sprayflaskor och andra tryckkärl) inte ingår i det som kan hämtas nedan. Dessa avfallsslag ska lämnas till en ÅVC. Förpackningar hämtas inte heller i storsäck, dessa lämnas i den fastighetsnära insamlingen, på insamlingsplatserna eller på ÅVC.
Sorterat bohagsavfall, vid större städningar (t ex vindstädning, städning av dödsbon etc)
Kostnad för hämtning |
|
---|---|
Framkörningsavgift | 1 500 kr/hämtning |
Möbler och liknade grovavfall | 250 kr/enhet |
Större elavfall (vitvaror, tvättmaskin, diskmaskin etc) | 250 kr/enhet |
- |
|
Hämtning sorterat avfall i storsäck* | |
0,5 km | 1 000 kr/säck |
1 kbm | 1 000 kr/säck |
*inkluderar storsäck som hämtas på ÅVC under bemannade tider.
För porslin, keramik, kakel och liknande (konstruktionsmaterial) tillhandahållas endast storsäck av storlek 0,5 kbm.
Observera även att det är vanligt om du skänker dina produkter till någon annan att de du skänker till hämtar dess på plats hos dig samt att de som du köpt vitvaror av vanligen tar med den uttjänta varan i samband med att den nya installeras.
Mottagning av avfall från hushåll, vid ÅVC
Avser avfall som uppkommer vid ett hushåll. Se mer under Återvinningscentral i taxans inledande del.
Avgift för mottagning av avfall från hushåll, vid ÅVC
| Avgift per styck |
---|---|
Hushållens sorterade avfall | 0 kr |
Blandade säck- och kärlsopor (endast vid Falevi ÅVC) Gäller enbart vid gällande undantag från sophämtning med hänvisning i beslutet att avfallet ska lämnas på ÅVC (kan ej nyteckas) |
200 kr |
Beslutad av
Efter beslut kompletteras uppgiften med beslutsdatum Kommunfullmäktige Essunga kommun Kommunfullmäktige Falköpings kommun Kommunfullmäktige Grästorps kommun Kommunfullmäktige Gullspångs kommun Kommunfullmäktige Götene kommun Kommunfullmäktige Hjo kommun Kommunfullmäktige Karlsborgs kommun Kommunfullmäktige Mariestads kommun Kommunfullmäktige Skara kommun Kommunfullmäktige Skövde kommun Kommunfullmäktige Tibro kommun Kommunfullmäktige Töreboda kommun Kommunfullmäktige Vara kommun
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.