Avgifter för livsmedelsverksamhet

Livsmedelskontrollen finansieras med avgifter, vilket innebär att du som verksamhetsutövare betalar för miljöenhetens arbete med kontrollen. Avgifterna kan komma att ändras varje år genom indexuppräkning. Taxan är beslutad av kommunfullmäktige.

Avgifter för livsmedelsverksamhet

  • Registrering 1169 kronor
  • Planerad kontroll 1223 kronor per timme
  • Uppföljande kontroll 1169 kronor per timme
  • Befogade klagomål 1169 kronor per timme

Vad betalar jag för?

Den offentliga livsmedelskontrollen är 100 % avgiftsfinansierad och ska betalas av den som är livsmedelsföretagare. Utöver tiden för själva kontrollen räknas även tiden för förberedelser och efterarbete. En normal kontroll tar oftast 3-4 timmar.

Registrering

När du registrerar din livsmedelsverksamhet betalar du en engångsavgift i samband med att du skickar in din anmälan om registrering.

Avgift efter genomförd kontroll

Avgiften tas ut efter att vi genomfört livsmedelskontrollen. Detta kallas efterhandsdebitering. Du får betala för tiden som kontrollen tagit med förberedelser, kontroll på plats och efterarbete.

Uppföljande kontroll och klagomål

Om vi upptäcker brister vid en planerad kontroll kan vi behöva göra en uppföljande kontroll. En avgift tas ut för den uppföljande kontrollen. Samma gäller om vi på grund av klagomål behöver utföra kontroll i din verksamhet. Om klagomålet på din verksamhet visar sig vara obefogat, behöver du inte betala någon avgift.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30