- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Livsmedelsverksamhet
- Mobila anläggningar / Food truck
Mobila anläggningar / Food truck
Mobila anläggningar som säljer livsmedel, exempelvis korvvagnar, food truck och tält, ska registreras hos miljöenheten i den kommun där den huvudsakliga verksamheten bedrivs.
Registrering
Anmälan ska göras till kommunen senast två veckor innan verksamheten startar.
Anmälan görs via vår e-tjänst
Miljöenheten är skyldiga att ta ut sanktionsavgift av alla verksamheter som startar utan att vara registrerade. Sanktionsavgiftens storlek varierar från 2 500 kronor upp till 75 000 kronor.
Användande av offentlig plats
För att få använda din mobila anläggning på offentlig plats behöver du ansöka om tillstånd hos polisen.
Söka tillstånd (polismyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
Kontakta kommunen via kontaktcenter på telefon 0511-320 00 om du vill använda kommunal mark för din mobila anläggning.
Tänk även på följande
Vatten för handtvätt
Det ska finnas tillgång till rinnande varmt och kallt vatten av dricksvattenkvalitet, flytande tvål och pappershanddukar i anslutning till anläggningen. Handskar eller desinfektionsmedel fungerar inte som ersättning för handtvätt. Rinnande vatten kan ordnas på olika sätt, exempelvis genom vattendunkar.
Personaltoalett
Tillgång till en separat personaltoalett ska finnas inom rimligt gångavstånd. Om du använder en annan livsmedelsanläggnings personaltoalett bör det finnas en skriftlig överenskommelse.
Temperaturkontroll
Det är viktigt att regelbundet kontrollera temperaturen av till exempel varmhållning och kyl/frys. Upptäcker du brister måste du åtgärda det omedelbart och flytta eller kasta mat som kan ha blivit dålig.
Varuskydd
Livsmedel ska skyddas så att de inte förorenas. Det kan exempelvis ordnas genom att ha lock över kärl eller att en skiva sätts i framkant av vagnen. Tänk på hur anläggningen placeras och på att bygga upp ditt matställe så att det skyddas från sol, regn, fåglar och andra föroreningar.
Skyddskläder
Du som arbetar med livsmedel ska använda skyddskläder, till exempel förkläde och keps, för att förhindra att livsmedlen förorenas. För att förhindra förorening bör du bara använda dessa arbetskläder i den mobila anläggningen.
Rutiner
Det ska finnas rutiner för arbetet i den mobila anläggningen och du som verksamhetsutövare ska kunna uppge dem vid en kontroll. Rutinerna ska gälla bland annat rengöring, spårbarhet, hantering av avfall och åtgärder vid brister.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.