Tillfällig livsmedelsförsäljning

Du som privatperson behöver inte anmäla om du förbereder eller förvarar livsmedel för en privat tillställning. En privat tillställning kan till exempel vara en klassfest eller bröllop. Du behöver inte heller registrera någon verksamhet för enstaka loppmarknader och idrottsevenemang.

Detta räknas som livsmedelsverksamhet

Det är kontinuitet och organisation som avgör när en livsmedelsverksamhet är så omfattande att den ska registreras. Kontakta miljöenheten för att höra om du behöver registrera din verksamhet eller inte.

Verksamheten räknas som kontinuerlig om:

  • den bedrivs i mer än tre dagar i sträck
  • två eller fler dagar varje månad

Om din livsmedelsförsäljning är tillfällig eller bara sker ett fåtal gånger per år är registrering inte alltid nödvändig. Om du däremot ska sälja eller skänka livsmedel vid mer än något enstaka tillfälle så kan du behöva anmäla det till miljöenheten.

Enklare hantering, som tunnbrödsbakning eller försäljning av kaffebröd vid enstaka tillfällen behöver inte anmälas.

En förening eller liknande behöver inte anmäla enklare livsmedelsförsäljning som sker vid högst ett tillfälle i månaden, till exempel som att sälja hamburgare, korv eller fika.

Befintliga livsmedelsverksamheter som ska sälja eller hantera mat utöver sin normala verksamhet måste alltid anmäla ändringen till miljöenheten. Detta gäller till exempel vid försäljning i en annan lokal eller på ett evenemang som en festival eller marknad.

Anmälan görs via vår e-tjänst.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.00