- Startsida
- Kommun och politik
- Styrande dokument
- Policys
- Arbetsmiljöpolicy
Arbetsmiljöpolicy
- Beslutande instans:
- Kommunfullmäktige
- Beslutsdatum:
- 2024-10-28
- Dokumentansvarig:
- HR-chef
- Diarienummer:
- KS 2024/318
Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.
Innehållsförteckning
Bakgrund och syfte
Kommunen har ett demokratiskt lagstyrt uppdrag och ska förverkliga de mål och ambitioner som de förtroendevalda har beslutat om. Medarbetarna är kommunens främsta resurs för att utföra välfärdsuppdraget och samhällsutveckling. Enligt kommunens vision 2035 ska kommunen vara en attraktiv arbetsgivare som tar tillvara alla medarbetares kompetens och där alla går till jobbet för att göra det bästa för invånarna – varje dag, året om. Tillsammans ska vi skapa en innovativ välfärd på en plats där människor kan utvecklas och må bra.
Arbetsmiljö är allt som påverkar medarbetarna på arbetet utifrån fysiska, psykiska, sociala och organisatoriska faktorer. Att främja en hållbar arbetsmiljö och hälsa innebär att skapa miljöer som stärker och bevarar det friska i organisationen samt hos medarbetarna. God kommunikation skapar trygga relationer som bygger på tillit, vilket i sin tur bidrar till utveckling, teamkänsla och en frisk arbetsplats.
I Skara kommun värnas den goda arbetsmiljön och det systematiska arbetsmiljöarbetet ska vara en naturlig del i det dagliga arbetet. Genom att aktivt arbeta förebyggande, hälsofrämjande och rehabiliterande främjas ett hållbart yrkesliv för alla medarbetare i kommunen.
Arbetsmiljöpolicyn i Skara kommun vänder sig till alla medarbetare och syftar till att sätta riktning för arbetsmiljöarbetet i kommunen.
Övergripande mål
Skara kommuns övergripande arbetsmiljömål är:
- En tydlig fördelning av arbetsmiljöuppgifterna i organisationen och ett väl inarbetat systematiskt arbetsmiljöarbete som bygger på goda kunskaper, resurser och befogenheter. Det övergripande ansvaret för arbetsmiljön ligger dock alltid kvar på arbetsgivaren, det vill säga den högsta politiska ledningen.
- Arbetsmiljöarbetet görs i god dialog och samverkan mellan arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud
- Minskad sjukfrånvaro i kommunen
- Medarbetarna upplever att de har ett hållbart yrkesliv på och utifrån arbetsplatsen i kommunen
Arbetsmiljöarbetets olika områden
Arbetsmiljö är ett brett område med flera delar som tillsammans skapar en helhet. För att skapa god arbetsmiljö, ha ett väl fungerande arbetsmiljöarbete och nå Skara kommuns övergripande arbetsmiljömål finns ett antal områden som skapar en tydlig grund till arbetsmiljöarbetet. Dessa områden är en uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter, ett systematiskt arbetsmiljöarbete, en fungerande samverkansprocess, organisatorisk och social arbetsmiljö, ett hälsofrämjande arbete och friskvård, introduktion av nya medarbetare samt rehabilitering och arbetsanpassning.
Ansvar- och uppgiftsfördelning
De politiskt förtroendevalda är arbetsgivare och därmed även huvudansvariga för en god arbetsmiljö. Arbetsmiljöansvaret kan inte delegeras. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, men medarbetare och arbetsgivare har ett gemensamt ansvar att vara med och bidra till en god arbetsmiljö. I kommunen finns en tydlig uppgiftsfördelning för vem som gör vad i arbetsmiljöarbetet. Uppgifterna ska vara tydliga och fördelas så långt ut i verksamheten som möjligt.
Uppgifter inom arbetsmiljö ska utföras på den nivå där det blir mest effektivt. Förutsättningen är att de som tilldelas uppgifter inom arbetsmiljöområdet ges kunskaper, befogenheter, ekonomiska och personella resurser samt övriga förutsättningar för att klara uppgifterna.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) innebär att undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp risker i arbetsmiljön löpande och vid förändring på arbetsplatsen, oavsett om det är fråga om skyddsrond, medarbetarundersökning, medarbetarsamtal, APT eller sådant som identifieras vid andra tillfällen i verksamheten. Alla på arbetsplatsen ska vara delaktiga och medverka till en god arbetsmiljö. Det innebär att det systematiska arbetsmiljöarbetet ska ingå som en naturlig del i det dagliga arbetet och genomföras i samverkan. Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete som är väl integrerat i det dagliga arbetet är en friskfaktor i en verksamhet.
Det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) följs upp årligen på varje arbetsplats och i kommunen som helhet i samverkan mellan medarbetare, skyddsombud och arbetsgivare.
Samverkan
För att kunna bedriva ett väl fungerande arbetsmiljö- och hälsoarbete i kommunen krävs en tillitsbaserad dialog, engagemang och ett gott samarbete mellan medarbetare, skyddsombud, fackliga organisationer och arbetsgivare. Arbetsmiljöfrågorna bedrivs i samverkan på alla nivåer i kommunen och startar på arbetsplatsen. En verksamhetsnära samverkan är nyckeln till framgång i arbetsmiljöfrågorna.
Organisatorisk och social arbetsmiljö
Skara kommun strävar efter att ständigt förbättra arbetsmiljön – såväl den organisatoriska och sociala som den fysiska. Grundläggande i detta arbete är att både medarbetare och arbetsgivare fokuserar på arbetsbelastning och arbetstidsförläggning genom att verka för balans mellan krav och resurser och se till att tid finns för återhämtning. I Skara kommun har vi nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. Alla verksamheter arbetar fortlöpande med dessa frågor utifrån gällande rutiner.
Hälsofrämjande arbete och friskvård
En god hälsa och att må bra innefattar både ett fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. En medarbetare som mår bra och trivs gör ett bättre arbete och blir mer engagerad vilket i sin tur leder till en bättre arbetsmiljö. Genom ett aktivt hälsofrämjande arbete som finns med som en naturlig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet kan ohälsa förebyggas och friskfaktorer tas tillvara.
I Skara kommun uppmuntras samtliga medarbetare att ta ansvar för sin fysiska och psykiska hälsa och värna balans i livet. För att stimulera till egna hälsofrämjande insatser erbjuder kommunen sina medarbetare aktiviteter på individ-, grupp- och organisationsnivå. De aktiviteter som erbjuds har en tydlig inriktning på en hälsosam livsstil och utbudet ska anpassas efter verksamhetens och medarbetarnas förutsättningar och behov.
Introduktion av nya medarbetare
En god introduktion skapar trygghet och därigenom bättre förutsättningar för medarbetaren att sätta sig in i sitt nya arbete. Alla nyanställda, tillsvidare- och tidsbegränsat anställda samt personer som byter arbete/arbetsplats ska introduceras. Arbetsmiljö ingår som en självklar del i Skara kommuns introduktion av nya medarbetare.
Rehabilitering och arbetsanpassning
Skara kommun arbetar fortlöpande med att förhindra arbetsrelaterad ohälsa. Arbetsgivaren har en skyldighet att ha en organiserad verksamhet för anpassning och rehabilitering. I arbetsmiljöansvaret ingår att tidigt och aktivt arbeta med rehabilitering och arbetsanpassning för att förebygga sjukfrånvaro och underlätta återgång i arbete för sjukskrivna medarbetare.
Uppföljning
Arbetsmiljöpolicyn gäller från och med 2024-10-28 och revideras vart fjärde år om inget annat beslut fattas.
Arbetsmiljöpolicyn följs upp på kommunövergripande nivå och utvärderas i samband med att den kommunövergripande sammanställningen av den årliga uppföljningen presenteras och dialogiserats i kommunstyrelsen. Utifrån denna ska Skara kommun ta fram åtgärder för att uppnå arbetsmiljöpolicyns mål.
Kontaktcenter
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.