Företagspolicy

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2015-06-15
Dokumentansvarig:
Chefsjurist
Diarienummer:
KS 2015/195

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Denna företagspolicy, som antagits av kommunfullmäktige i Skara kommun den 15 juni 2015, gäller för relationen mellan kommunen och dess företag.

1 Kommunfullmäktige och företagen

Kommunfullmäktige har det yttersta ägaransvaret för kommunens företag. Fullmäktige har p.g.a. bestämmelserna i 3 kap 16 - 18 § kommunallagen särskilda åligganden avseende företagen.

All kommunens styrfunktion över företagen utgår från kommunfullmäktige antingen genom direkta direktiv eller över det förvaltningsuppdrag Skara kommun Förvaltnings AB erhållit som återfinns i denna företagspolicy och ägardirektiv eller över det förvaltningsuppdrag med delegation kommunstyrelsen erhållit och som återfinns i kommunstyrelsens reglemente och delegationsordning.

Direktiv återfinns i bolagsordning och som särskilt utfärdade ägardirektiv.

2 Syfte med bolagen

Kommunens syfte med bolagen anges under rubriken ”Ändamål” i respektive bolags ägardirektiv.

3 Kommunstyrelsen och företagen

Kommunstyrelsen ska enligt 6 kap 1 § kommunallagen och kommunstyrelsereglementet utöva fortlöpande uppsikt över kommunens företag. Kommunstyrelsen ska därför ha rätt till den information från företagen kommunstyrelsen anser erforderlig för att fullgöra detta åliggande. För Skara kommun Förvaltnings AB:s dotter- och dotterdotterbolag ansvarar Skara kommun Förvaltnings AB för denna informationsskyldighet. Sekretessfrågorna måste härvid uppmärksammas.

Kommunstyrelsen utövar styrningen över Skara kommun Förvaltnings AB. Skara kommun Förvaltnings AB utövar styrningen över sina dotter- och dotterdotterbolag.

4 Skara kommun Förvaltnings AB

Skara kommun Förvaltnings AB samordnar och styr resurserna och produktionen av samhällsnyttiga tjänster så att detta gynnar kommunen sett ur ett helhetsperspektiv. Kommunstyrelsen utnyttjar Skara kommun Förvaltnings AB som ett redskap för att verkställa detta. Vidare utgör Skara kommun Förvaltnings AB en legal plattform i syfte att föra resurser mellan företagen inom koncernen. I övrigt fungerar Skara kommun Förvaltnings AB som fullmäktiges och kommunstyrelsens formella styrinstrument för dotterbolags verksamhet. Styrningsfunktionen kvarligger i kommunen med den fördelning mellan fullmäktige och kommunstyrelse som framgår av kommunstyrelsereglementet.

Skara kommun Förvaltnings AB ska genom ägardirektiv tillse att det erhåller den information rörande dotterbolagen som kommunstyrelsen bestämmer samt förmedla den till kommunstyrelsen på sätt och vid tidpunkter denna bestämmer.

Skara kommun Förvaltnings AB har vidare att gentemot dotterbolagen genom egna ägardirektiv förmedla de ägardirektiv som utgår från fullmäktige och kommunstyrelsen inom ramen för dess delegation.

Skara kommun Förvaltnings AB ska följa Skara kommuns tidplan vad gäller budget. Budget ska innehålla redovisning i de avseenden kommunstyrelsen bestämmer.

Efter beredning av Förvaltnings AB ska budget, tillsammans med dotterbolagens budgetar, tillställas kommunstyrelsen för information.

5 Samordnad revision

Kommunens revisorer granskar hur kommunstyrelsen fullgör sina åligganden såvitt avser de kommunala företagen.

Kommunens revision ska enligt kommunallagen 9 kap. 9 § och 3 kap. 17 § samt vara samordnad med företagens. Detta ska tillgå så att en av kommunens revisorer också väljs till lekmannarevisorer i företagen.

6 Kommunnyttan

Verksamheterna inom Skara kommuns totala organisation ska bedrivas på ett sådant sätt att kommunens intressen tillgodoses och gagnar dess helhet. Alla parter bör därför så långt som möjligt och med hänsyn till ledamöternas ansvar enligt aktiebolagslagen verka för att i samförstånd söka undvika alla former av suboptimeringar.

7 Samförstånd och acceptans

Kommunens styrfunktion över företagen ska i första hand bygga på samförstånd och acceptans.

8 Särskilda frågor

I förhållandet mellan kommunen och företagen ska i övrigt följande gälla:

a) Kommunens ombud vid bolagsstämmor utses av kommunfullmäktige, med undantag för Skara kommun Förvaltnings AB:s dotterdotterbolag, och förses med vederbörlig fullmakt. I Skara kommun Förvaltnings AB:s dotterdotterbolag utses ombuden av Skara kommun Förvaltnings AB.

b) Kommunstyrelsen beslutar om instruktion för de ombud som fullmäktige utser om inte fullmäktige utfärdar sådan. Instruktionen får endast avse ställningstaganden i ärenden varom fullmäktige fattat beslut eller som omfattas av kommunstyrelsens uppdrag/delegation enligt kommunstyrelsereglementet. Instruktionen ska även innehålla direktiv om hur kommunens ombud ska rösta vid bolagsstämman.

c) Företagens årsredovisningar ska tillsammans med revisionsberättelserna och granskningsrapporterna överlämnas till kommunfullmäktige så snart de föreligger. Skara kommun Förvaltnings AB:s dotter- och dotterdotterbolags årsredovisningar, revisionsberättelser och granskningsrapporter överlämnas till Skara kommun Förvaltnings AB för vidarebefordran till kommunstyrelsen.

d) Samtliga bolag ska sedan årsredovisningar, revisionsberättelser och granskningsrapporter överlämnats till fullmäktige anordna informationssammanträde för ledamöterna och ersättarna i fullmäktige på sätt som närmare beskrivs i direktiv för bolagen.

e) Sedan val till kommunfullmäktige ägt rum ska styrelsen i företagen utses av fullmäktige att tillträda vid den ordinarie bolagsstämma som följer närmast efter det val till kommunfullmäktige förrättats intill slutet av den bolagsstämma som följer efter nästa val till kommunfullmäktige.

f) Kommunfullmäktige tar ställning till om suppleanter i bolagens styrelser ska ha närvarorätt och om de i så fall också ska ha rätt att delta i överläggningarna.

g) Kommunfullmäktige tar ställning till i vilken ordning suppleanter i företagens styrelser ska inträda vid förfall för ordinarie ledamot.

h) Företagen ska tillhandahålla kommunstyrelsen det underlag och den information som erfordras för att kommunstyrelsen ska kunna upprätta den sammanställda redovisningen enligt lagen om kommunal redovisning.

i) Kommunfullmäktige fastställer grunderna för arvode och andra ersättningar som ska utgå till styrelseledamöter och suppleanter samt lekmannarevisorer med suppleanter.

9. Affärsmässig inriktning

De direktiv som fastställs i denna företagspolicy, bolagsordningar, ägardirektiv och särskilda direktiv syftar till att utgöra tillräckligt underlag för att företagens förvaltning ska kunna ges en affärsmässig inriktning inom ramen för rådande kommunalrättsliga begränsningar.

10. Samordning av kommungemensamma funktioner

Följande kommungemensamma funktioner ska samordnas och de regler som antagits för tillämpning i kommunen ska tillämpas i hela koncernen

a) Personal- och ledarutveckling

b) Personal- och lönepolitik, samordnas så långt som det är möjligt med tanke på att bolagen inte tillhör samma arbetsgivareorganisation som kommunen

c) IS/IT (Informationssystem/Informationsteknik)

d) Upphandling

e) Miljöprogram

f) Jämställdhet

g) Marknadsföring samordnas så långt som det är möjligt med tanke på att resp. bolag också marknadsför sig med egen profil

h) Finanssamverkan

i) Ekonomisystem

j) Arvoden och ersättningar

k) Krisberedskap, krisledningsnämnden har med hänsyn till den extraordinära händelsens art och omfattning rätt att tillämpliga delar överta hela eller delar av bolagets verksamhetsområden.

l) Representation, av kommunfullmäktige antagna regler för representation gäller för bolagen.

m) Internkontroll och riskhantering, bolaget ska ta hänsyn till kommunens reglemente/tillämpnings-anvisningar för intern styrning och kontroll. Bolaget ska arbeta med att identifiera, analysera och i möjligaste mån nedbringa riskerna i sin verksamhet genom systematisk intern kontroll.

n) Eventuella nya funktioner som beslutas av kommunfullmäktige

11. Företagspolicyn som ägardirektiv

Ägardirektiv för respektive bolag ska årligen, i samband med budgetbeslutet, föreslås av kommunfullmäktige i enlighet med intentionerna i denna policy.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30