Finanspolicy för Skara kommun och kommunkoncern

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2024-10-28
Dokumentansvarig:
Ekonomichef
Diarienummer:
KS 2024/316

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

1. Inledning

Kommunfullmäktige har fastställt finanspolicy för finansverksamheten för Skara kommunkoncern. Riktlinjerna för finansverksamheten omfattar kommunen med majoritetsägda bolag samt andra organisationer enligt separat beslut i Kommunfullmäktige, i fortsättningen kallat kommunkoncernen.

Denna finanspolicy anger ramar och riktlinjer för hur finansverksamheten inom kommunkoncernen skall bedrivas. Med finansverksamhet avses likviditetsförvaltning och finansiering.

1.2 Syftet med denna finanspolicy är att ange:

  • Hur kommunkoncernens finansiella risker ska hanteras
  • Riktlinjer för begränsning av de finansiella risker som förekommer i finansverksamheten
  • Riktlinjer för hur finansverksamheten skall organiseras och hur ansvarsfördelningen är fastställd
  • Hur rapportering, uppföljning och kontroll ska ske

1.3 Finansverksamhetens mål

Finansverksamhetens mål anger att det övergripande målet för finansverksamheten i hela kommunkoncernen är att medverka till en god ekonomisk hushållning genom att:

  • Säkerställa kommunens betalningsförmåga på kort och lång sikt
  • Inom finanspolicyns ramar och riktlinjer eftersträva bästa möjliga finansnetto för kommunens ränte­kostna­der
  • Effektivisera och utnyttja stordriftsfördelar inom upplåning, kapitalflöden, likviditetshantering, betalningsrutiner och övriga finansiella tjänster
  • Säkerställa att finansverksamheten bedrivs med en god intern kontroll utan spekulativa inslag

2. Organisation och ansvarsfördelning

Ansvaret för finansverksamheten inom kommunkoncernen fördelas mellan kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, internbanken och bolag, enligt nedan.

Delegering av beslutsrätt från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen framgår av kommunstyrelsens reglemente. Delegering av beslutsrätt från kommunstyrel­sen till delegat framgår av kommunstyrelsens delegationsordning.

2.1 Kommunfullmäktiges ansvar

Beslutar om övergripande frågor och föreskrifter för kommunkoncernen, om finansiella mål samt i samband med budgeten om ramar för budgetårets upplåning för kommunen och respektive bolag. Kommunfullmäktige skall minst en gång årligen fatta beslut om:

  • ­Finanspolicy och eventuella revideringar
  • Beloppsramar för kommunens totala upplåningsram under kommande budgetår
  • Beloppsramar för kommunens nyupplåning under kommande budgetår
  • Beloppsramar för utlåning till kommunens bolag under kommande bud­getår

2.2 Kommunstyrelsens ansvar

Kommunstyrelsen skall:

  • Vid behov, lämna förslag till kommunfullmäktige om revide­ringar av kommunens finanspolicy
  • Fortlöpande utvärdera riktlinjer för finansverksamheten och finansiella regler samt föreslå Kommunfullmäktige att revidera riktlinjer för finansverksamheten vid behov
  • Löpande följa kommunkoncernens finansiella verksamhet genom finansiell rapportering

2.3 Internbanken

Internbankens övergripande uppdrag är att ansvara för kommunkoncernens kapitalförsörjning, tillgodose kommunkoncernens behov av finansiell kompetens, samordna finansverksamheten samt verka för att på bästa sätt uppnå målet med finansverksamheten.

Internbankens ansvar består i att:

  • Säkerställa kommunkoncernens kapitalförsörjning
  • Vid behov föreslå uppdatering av finanspolicyns riktlinjer och anvisningar
  • Verkställa extern upplåning, utlåning, derivat, placeringar och övriga för kommunkoncernen erforderliga finansiella transaktioner
  • Bevaka och hantera finansiella risker
  • Utarbeta arbetsprocesser, rutiner och instruktioner för finansverksamheten samt säkerställa att alla finansiella aktiviteter bedrivs med god intern kontroll
  • Rapportera till kommunstyrelsen enligt anvisningar för uppföljning
  • Samordna kontakter med banker och andra finansiella institutioner
  • Samordna betalningsflöden, likviditetshantering och andra banktjänster
  • Sammankalla och leda Internbanksrådet
  • Bevaka utvecklingen på de finansiella marknaderna och av tjänster som kan vara till nytta för kommunkoncernen
  • Följa upp att bolagen följer fastställd räntebindningsstrategi och tillhörande riskmandat
  • Tillgodose kommunkoncernens hela behov av finansiell kompetens, genom att erbjuda kommunkoncernen intern och extern rådgivning

2.4 Bolagen

Bolagens ansvar består i att:

  • Säkerställa att de finansiella riskerna identifieras i bolagen
  • Implementera och följa finanspolicyns riktlinjer och anvisningar
  • Utföra alla finansiella transaktioner genom internbanken
  • Förse internbanken med efterfrågad information
  • Besluta om räntestrategi för bolaget att förhålla sig till samt vid behov revidera densamma

Bolagen ska i samband med budgetprocessen lämna underlag till kommunen avseende upplåningsbehov och investeringar. Större förväntade in- och utbetalningar ska rapporteras till internbanken.

2.5 Internbanksrådet

Som en del i den finansiella samordningen ska ett internbanksråd finnas. Det ska utgöra en mötesplats för kompetensutveckling, informationsutbyte och främjande av samarbete. Rådet ska bestå av tjänstemän från kommunen och bolagen och ska träffas minst 2 gånger per år. Kommunens ekonomichef är sammankallande.

3. Likviditetshantering

Internbanken svarar för samordning, planering och förvaltning av kommunkoncernens hela likviditet. Likviditetshanteringen ska bedrivas med målet att samordna kapitalströmmarna i kommunkoncernen och att sänka räntekostnaderna genom effektiva betalningsrutiner och god likviditetsplanering. Kommunkoncernens penningströmmar ska samlas i ett koncernkonto så att utgående och ingående betalningsflöden kan kvittas mot varandra.

3.1 Likviditetsplanering

Koncernens likviditetsbehov ska sammanställas av internbanken. Bolagen och förvaltningarna rapporterar likviditetsprognoser enligt anvisningar från internbanken. Likviditetsplaneringen ska vara till grund för bedömning av betalningsberedskapen på kort (1 dag – 12 mån) och medellång sikt (1 – 5 år) samt utgöra underlag för beslut om upplåning och placering av likvida medel.

3.2 Likviditetsreserv

Med likviditetsreserv avses medel som kan användas för att säkra kommunkoncernens kortsiktiga betalningsförmåga. I likviditetsreserven räknas in obundna bankmedel, marknadsvärdet på placeringar som kan frigöras på tre bankdagar, outnyttjade kreditlöften och framtida positiva netton av kassaflöden inom tre dagar. För att hålla en lämplig likviditetsreserv finns möjlighet att använda checkräkningskredit. Likviditetsreserven skall som lägst vara 60 mkr.

3.3 Utlåning till kommunens företag

Utlåning får ske till kommunens majoritetsägda bolag inom de ramar som kommunfullmäktige beslutat. Internbanken kan förmedla intern långfristig utlåning till bolagen genom skuldebrev. Skuldebreven anger den limit, eller begränsning, som utlåningen avser.

Finanspolicyn anger att utlåning eller borgensåtagande till extern part såsom övriga bolag, kommunalförbunden, föreningar eller organisationer inom kommunen ska hanteras restriktivt. Lån eller borgen från kommunen kan prövas i sådana särskilda fall då det bedöms vara av väsentlig betydelse för tillvaratagande av för kommunen angelägna intressen.

3.3.1 Avgifter för utlåning

Internbankens prissättning ska vara transparent och eftersträva marknadsmässiga villkor för att möta lagkrav på konkurrensneutralitet för verksamheter som konkurrerar med privata aktörer. Internbankens villkor ska därmed inte vara bättre eller sämre än de villkor bolaget skulle kunna få på egna meriter. Med marknadsmässiga villkor avses det pris som är resultatet av nedanstående två delar.

  • Internbankens upplåningskostnad
  • Administrativ avgift
  • En bedömd marknadsmässig avgift. Avgiften ska spegla skillnad i kostnad respektive bolag bedöms ha för att finansiera sig på egna meriter jämfört med kommunen. Internbankens kan vid bedömningen ta hjälp av en extern part

För verksamhet som inte är konkurrensutsatt kan prissättningen utgöras av internbankens upplåningskostnad plus administrativ avgift. Internbanken ska följa och löpande dokumentera utvecklingen av sin prissättning, dels för att styrka konkurrenskraftig finansiering gentemot bolagen, dels för att otillbörlig konkurrens inte ska uppstå. Internbankens prissättning ska årligen redovisas till internbanksrådet och till Kommunstyrelsen.

3.3.2 Administration av utlåning

För effektiv administration kommer koncernkontosystemet att utnyttjas som plattform för internbankens utlåning. Koncernkontosystemet loggar aktuellt saldo för respektive bolag och ränteberäknar detta dagligen. Tertialvis debiteras respektive bolag genom att tertialets räntekostnader dras från kontot. Underlag för ränteberäkning skickas till respektive bolag tertialsvis.

3.4 Förvaltning av kortfristig likviditet

Överskottslikviditet ska i första hand användas för att finansiera nyinvesteringar samt lösa räntebärande lån. Kortfristig likviditet ska placeras antingen på koncernkonto eller i följande tillåtna instrument:

  • Statsskuldväxlar
  • Kommunal emittent
  • Certifikat utgivna av svenska banker
  • Inlåning hos svenska banker
  • Certifikat utgivna av svenska hypoteks- och bostadsfinansieringsinstitut

Placerade medel skall kunna omvandlas till likviditet genom försäljning inom tre bankdagar.

4. Finansiering

I syfte att sprida finansieringsrisken och att över tiden säkerställa tillgången till upplåning och uppnå en kostnadseffektiv finansiering ska alternativa finansieringslösningar kontinuerligt utvärderas. Utvecklingen på kreditmarknaden ska följas för att nya möjligheter till effektiv finansiering ska kunna identifieras. Extern upplåning får endast göras av internbanken i Skara kommuns namn.

Godkända motparter för finansiering är:

  • Lån hos kommunen eller företag inom kommunkoncernen
  • Lån hos Kommuninvest i Sverige AB (publ) eller annat kommunalt bolag
  • Lån hos Europeiska Investerings Banken (EIB) eller Nordiska Investerings Banken (NIB)
  • Lån hos Svenska staten, Skandinavisk bank eller svenskt finansinstitut/försäkringsbolag/pensionsbolag

Beslut om att ingå avtal om finansiell leasing ska följa kommunens ekonomiska styrprinciper.

4.1 Målsättning

Den övergripande målsättningen för kommunens skuldförvaltning är att:

  • Säkerställa kommunens betalningsförmåga på kort och lång sikt
  • Inom finanspolicyns ramar och riktlinjer minimera kommunens ränte­kostna­der

4.2 Riskhantering

4.2.1 Refinansieringsrisk

För att minska finansieringsrisken skall kapitalbindningen i låne­portföl­jen spridas över tid enligt nedanstående:

Kapitalbindningens spridning över tid

Intervall

< 1 år

≥ 1 år < 3 år

≥ 3 år < 5 år

> 5 år

Maximal andel %

35

35

35

50

4.2.2 Ränterisk

Den övergripande målsättningen är att begränsa resultateffekterna av kraftiga ränterörelser. Som låntagare medför kortare räntebindning en högre kassaflödeskänslighet vilket ses som ökad risk. En längre räntebindning ökar stabiliteten men kan samtidigt vara en nackdel vid nedgång i marknadsräntan. Ränteriskstrategin ska utgöras av en balanserad kombination av rörlig ränta och fast räntebindning. Ränterisken begränsas genom att räntebindningstiden ska vara fördelad inom ett antal årsintervall. En god spridning av lånen över tiden ska även gälla inom varje intervall.

För att begränsa ränterisken skall räntebindningstiden i kommunens låneportfölj låneportföljen spridas över tid enligt nedanstående normportfölj.

Räntebindnings spridning över tid

Intervall

< 1 år

≥ 1 år < 3 år

≥ 3 år < 5 år

> 5 år

Normportfölj

40

40

20

0

Maximal andel %

50

50

30

20

Minimal andel %

30

30

10

0

4.2.3 Valutarisk

Placering och upplåning i annan valuta än svenska kronor är inte tillåten. Betalningsflöden i utländsk valuta skall valutasäkras om de uppgår till ett motvärde motsvarande minst 1 mkr.

4.3 Derivat

Som ett led i den finansiella riskhanteringen är användningen av derivatinstrument flexibelt och kostnadseffektivt.

Derivatinstrument får användas under förutsättning att:

  • De totala finansiella positionerna alltid kan hållas inom beslutade gränsvärden för finansiella risker.
  • Syftet är att förändra risken i befintliga eller planerade finansiella positioner och transaktioner.
  • Det finns en underliggande finansiell
  • Kostnaden för att förändra risken beaktats.
  • Systemstöd för finansiell kontroll över befintliga positioner och risker finns.

All användning av derivatinstrument förutsätter god förståelse för instrumentets funktion, prissättning, tillhörande risker och administrativa rutiner som kan hantera dessa affärer. Kommunkoncernens derivattransaktioner ska göras av internbanken. Skara kommun ska ha derivatavtal med minst två externa motparter.

4.3.1 Tillåtna motparter vid derivataffärer

  • Skandinavisk bank med rating om minst A- (S&P)
  • Bank som kommunen har flödesavtal med

5. Rapportering

Interbanken skall två gånger per år, vid delårs- och årsbokslut, lämna en rapport till kommunstyrelsen avseende kommunens finansverksamhet. Rapporten skall innehålla föl­jande uppgifter:

  • Aktuell likviditetssituation
  • Eventuella placeringar av överskottslikviditet
  • Skuldportföljens volym, instrument och motparter
  • Skuldportföljens kapitalbindning i förhållande till normportföljen
  • Skuldportföljens räntebindning i förhållande till normportföljen
  • Skuldportföljens genomsnittliga räntesats
  • Skuldportföljens derivat fördelat på instrument och motparter
  • Kommunens borgensåtagande fördelade på respektive motpart
  • Eventuella avvikelser från finanspolicyns regler

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 2 jan kl 08.00