Medarbetarpolicy

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2020-11-30
Dokumentansvarig:
HR-chef
Diarienummer:
KS 2020/299

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Bakgrund och syfte

Ett aktivt medarbetarskap ställer krav på både medarbetare och chefer. Det handlar om att utveckla metoder och förhållningssätt medarbetare emellan, till de arbetsuppgifter som ska genomföras och till arbetsgivaren. En aktiv medarbetare har tydligt kund/medborgarfokus och bidrar till utveckling och värnar friskfaktorer. För att möjliggöra detta behöver medarbetare ges förtroende och uppmuntras till ansvar- och initiativtagande genom dialog, samverkan och tydliga förväntningar från chef/arbetsgivare.

Medarbetarpolicyn vänder sig till alla medarbetare i Skara kommun. Den beskriver förhållningssätt och vilka förväntningar och krav kommunen som arbetsgivare har på medarbetarna oavsett arbetsuppgift, ställning eller placering i organisationen. I policyn framgår också vad medarbetarna kan förvänta sig av kommunen som arbetsgivare.

Utgångspunkt

Kommunen har ett demokratiskt, lagstyrt uppdrag och ska förverkliga de mål och ambitioner som de förtroendevalda har beslutat. Medarbetarna är kommunens främsta resurs för att utföra välfärdsuppdraget och samhällsutveckling.

Vision Skara 2025 är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. Visionen anger riktning och hjälper kommunen i sitt utvecklingsarbete. I visionen pekas fyra utvecklingsområden ut där kommunen har extra stor potential:

  • I Skara är vi stolta
  • Livsstilen som konkurrenskraft
  • Vi främjar entreprenörskapet
  • Självklart hållbart

I Skara kommun ska medarbetare kunna förena privat- och arbetsliv. Det ska finnas plats för samverkan, kreativitet och innovation. Hållbarhet skapas genom att erbjuda bra arbetsmiljöer, utvecklingsmöjligheter och goda anställningsvillkor där heltid är norm. Sammantaget skapar detta ett hållbart yrkesliv, stolta medarbetare och en service med god kvalitet.

Skara kommun har sex ledord som ska prägla och skapa riktning i allt arbete som görs. Ledorden som ska vägleda är; tillsammans och framåt, engagemang och service, mod och initiativ.

Medarbetarskap

Det aktiva medarbetarskapet

Alla medarbetare är ansvariga och delaktiga i att skapa arbetsplatser som genomsyras av medborgarfokus, lyhördhet och innovativ samverkan. Tillsammans motverkar medarbetare diskriminering och trakasserier. Genom en god arbetsmiljö ges alla medarbetare förutsättningar till ett hållbart arbetsliv där heltid är norm och möjlighet till förlängt arbetsliv om så önskas. Medarbetare som tar ansvar för sin och sina kollegors arbetsmiljö skapar trivsel och engagemang. Människor som trivs och mår bra gör ett bättre arbete samt bidrar i större utsträckning med kreativa förbättringsidéer. Detta är nyckelfaktorer till bättre resultat, verksamhetsutveckling och leverans av hög kvalitet till kommunens kunder, brukare och medborgare.

En medarbetare i Skara kommun

  • Tar ansvar för sina arbetsuppgifter och arbetar med vardagsförbättringar genom att bidra med hela sin kompetens, engagemang, medborgarfokus och vilja att utföra välfärdsuppdraget. Skara kommun med många olika arbetsplatser och varierade arbetsuppgifter erbjuder meningsfulla jobb med möjlighet att göra skillnad och utvecklas. Medarbetare som trivs på sitt arbete bidrar med engagemang och kompetens. Skara kommun värnar det hållbara yrkeslivet för sina medarbetare.
  • Uppmuntras att ta ansvar för sin fysiska och psykiska hälsa och värna balans i livet. Skara kommun bedriver ett aktivt och systematiskt arbetsmiljöarbete i syfte att främja hälsa, förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det arbetslivsinriktade rehabiliteringsarbetet sker tidigt. Skara kommun erbjuder medarbetarna ett brett utbud av friskvårdsmöjligheter och hälsofrämjande insatser. Medarbetarna erbjuds andra förmåner som exempelvis försäkringar och genom lokala kollektivavtal, möjlighet till löneväxling och semesterväxling.
  • Erbjuds en organisation som aktivt arbetar med jämställdhet, mångfaldsfrågor och inkludering. En tydlighet i synsätt är att olikheter berikar. Som medarbetare är man en viktig del i arbetet med att ta avstånd från trakasserier och diskriminering.
  • Tar initiativ till att lära, utvecklas och tänka nytt utifrån ett tydligt uppdrag med individuellt uppsatta utvecklingsområden. Varje år genomförs medarbetarsamtal där medarbetaren ges möjlighet till livslångt lärande och utveckling genom en individuell kompetensutvecklingsplan kopplat till verksamhetens uppdrag och prioriterade områden. Uppmärksamhet och premiering av goda arbetsinsatser ges genom individuell lönesättning.
  • Ges möjligheter att påverka och vara delaktig genom en väl fungerande samverkansprocess. Rutiner, arbetssätt samt mötes- och beslutsstrukturer utformas för att ta tillvara på alla medarbetares idéer och kompetenser. Skara kommun arbetar fokuserat och långsiktigt för att främja god dialog och hållbar samverkan. Varje medarbetare har ett uppdrag att medverka i verksamhetsförbättring i syfte att höja kvaliteten på kommunens tjänster.

Ledarskap

Modiga och innovativa ledare

I Skara är alla chefer nyckelpersoner och förebilder i arbetet med att organisera och utveckla verksamhet samt i att skapa förutsättningar för medarbetarnas utveckling. Ledare och medarbetare arbetar tillsammans för att uppnå goda resultat. Medarbetare motiveras av ett tydligt, närvarande och hälsofrämjande ledarskap.

Som chef behöver man ha tillit och vetskap om medarbetarnas kompetenser och förmågor för att lösa uppdraget. Genom god dialog och samverkan skapas trygga relationer och ger medarbetarna möjlighet till delaktighet. Detta utvecklar robusta och hållbara verksamheter som vågar testa nya metoder, arbeta innovativt och fatta modiga beslut tillsammans.

En chef i Skara kommun

  • Är arbetsgivarföreträdare med ansvar för verksamhet, personal och ekonomi. Chefen har i uppgift att omsätta beslutade politiska mål till verksamhet med fokus på kvalitet, utveckling och effektfullhet för medborgarna. En chef i Skara kommun är förtrogen med de politiskt tagna besluten, kommunens styrdokument och de beslut som påverkar den specifika arbetsplatsen.
  • Skapar på ett tydligt och engagerande sätt förståelse för uppdraget och åtaganden. En chef kommunicerar tydligt att varje medarbetare är en viktig del i helheten, där alla ska bidra till visionen. I uppdraget ligger att driva förändring- och utvecklingsarbete. Ledarskap innebär att få med sig andra i utveckling- och förbättringsarbetet, skapa hållbara processer och att nyttja medarbetarens fulla potential för att nå resultat. Chefer i Skara kommun stöttas i dessa processer av en tydlig styrmodell och en väl fungerande samverkansprocess.
  • Verkar som en förebild utifrån kommunens gemensamma värden. Chefen främjar allas lika rättigheter och möjligheter. Arbetar förebyggande mot diskriminering, kränkningar och trakasserier och agerar omedelbart när någon utsätts. En chef värnar det hållbara yrkeslivet i Skara kommun.
  • Ges stöd i alla processer och uppdrag i form av tydliga stödfunktioner, årliga ledardagar, ett kommunövergripande ledarprogram, certifieringsutbildningar och tillhörighet i ett förvaltningsövergripande chefsnätverk.
  • Skara kommun möjliggör korta kommunikationsvägar, nära kontaktvägar och tillgänglighet till olika mötesforum med medarbetare i hela organisationen. Det öppnar möjligheter för samverkan, nätverkande och erfarenhetsutbyte som stärker och utvecklar organisationen på ett innovativt sätt.

Uppföljning

Medarbetarpolicyn gäller från 2021 och revideras vart fjärde år om inget annat beslut fattas. Policyn följs upp årligen vid årets sista personalutskott.

Policyn ersätter inte andra lagar och övriga dokument kopplade till området.

Medarbetarpolicyn fungerar som underlag för medarbetare och chef i processen med Skara kommuns styrmodell och integreras i Skara kommuns övergripande plan och budget.

Medarbetarpolicyn följs upp på nämndnivå bland annat genom den kommunövergripande medarbetarenkäten samt NMI, Nöjd medborgarindex.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30