Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2021-10-25
Dokumentansvarig:
Chefsjurist
Diarienummer:
KS 2021/366

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Barn- och utbildningsnämndens övergripande uppgifter

Grunduppdrag

§ 1

Barn- och utbildningsnämndens grunduppdrag är att
-barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden utifrån sina olika behov
-främja utveckling och lärande samt en livslång lust att lära.
-förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.
-samarbeta med hemmen och främja barns och elevers allsidiga personliga utveckling

Verksamhetsområde

§ 2

Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för

  • det offentliga skolväsendet i kommunen; det centrala uppdraget för nämnden inom detta område är undervisning, men också övriga uppgifter som enligt skollagen ligger inom det bredare begreppet utbildning
  • pedagogisk omsorg som erbjuds i stället för förskola eller fritidshem
  • öppen förskola och barnomsorg under tid då förskola och fritidshem inte erbjuds
  • kommunens aktivitetsansvar, för ungdomar mellan 16 och 20 år, som inte genomför studier, har gymnasieexamen eller gymnasiesärskolebevis
  • kommunens musikskola
  • öppen fritidsverksamhet.

Barn- och utbildningsnämnden ska leda och samordna nämndens verksamhet.

Barn- och utbildningsnämndens övriga verksamheter

Ekonomisk förvaltning

§ 3

Nämnden ska underhålla och förvalta den lösa egendomen inom nämndens förvaltningsområde.

Nämnden får besluta att fördela budgetmedlen inom verksamhetsområdet på sätt som nämnden anser lämpligt inom ramen för direktiv och riktlinjer.

Nämnden ska verka för att utveckla och samordna ekonomiadministrationen inom nämndens förvaltningsområde.

Personalpolitik

§ 4

Nämnden är anställningsmyndighet för all personal inom nämndens verksamhetsområde utom förvaltningschefen.

Nämnden handhar frågor som rör förhållandet mellan nämnden som arbetsgivare och dess arbetstagare, i den mån dessa inte ankommer på kommunstyrelsen. I detta ansvar ingår bland annat att

  • ansvara för att fastställda program och planer inom det personalpolitiska området förverkligas
  • tillämpa centrala och lokala samverkansavtal i medbestämmande och arbetsmiljöfrågor samt förhandla på nämndens vägnar enligt 11–14 och 38 §§ lagen om medbestämmande i arbetslivet
  • verka för att utveckla personaladministrationen inom nämndens förvaltningsområde.

Övrig förvaltning

Uppgifter enligt speciallagstiftning

§ 5

Barn- och utbildningsnämnden ska enligt skollagen (2010:800) svara för kommunens offentliga skolväsende som omfattar skolformerna

  • förskola
  • förskoleklass
  • grundskola
  • grundsärskola
  • gymnasieskola
  • gymnasiesärskola
  • kommunal vuxenutbildning, som innehåller svenska för invandrare, grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning, särskild utbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning på gymnasial nivå
  • fritidshem som kompletterar utbildningen i förskoleklass, grundskola och grundsärskola.

Övrig verksamhet

§ 6

Barn- och utbildningsnämnden

  • ska utarbeta förslag till taxor och avgifter inom ansvarsområdet
  • ska samarbeta med myndigheter, organisationer, näringsliv och enskilda vilkas arbete och intressen berör nämndens verksamhet
  • utgör remissorgan i frågor som hänskjuts till nämnden för yttrande
  • ska handlägga ärenden som överlämnats av kommunfullmäktige och verka för samarbete med övriga kommunala organ
  • ska verka för regelformering och regelförenkling inom sitt verksamhetsområde
  • är personuppgiftsansvarig enligt dataskyddsförordningen för behandlingen av de personuppgifter som nämnden för i sin verksamhet
  • har rätt att bokföringsmässigt avskriva fordringar inom sitt verksamhetsområde.

Personuppgiftsansvar

§ 7

Barn- och utbildningsnämnden är personuppgiftsansvarig enligt lag (2018:218) med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning för behandlingen av de personuppgifter som nämnden för i sin verksamhet.

Kommunstyrelsen är personuppgiftsansvarig för de typer av behandlingar som är gemensamma för hela kommunen enligt vad som angivits i kommunstyrelsens registerförteckning enligt artikel 30 i dataskyddsförordningen.

Delegering från kommunfullmäktige

§ 8

Nämnden får besluta om organisation av verksamheten inom de riktlinjer kommunfullmäktige fastställt och där nämnden är anställningsmyndighet.

Barn- och utbildningsnämnden får själv eller genom ombud föra talan i alla mål och ärenden som rör nämndens verksamhetsområde och som inte samtidigt berör annan nämnd samt får – i sådana mål och ärenden där nämnden själv för talan – träffa överenskommelse om betalning av fordran, anta ackord och sluta annat avtal.

Uppdraget avser endast ärenden som ej är av principiell beskaffenhet eller i övrigt av större vikt.

Ansvar och rapporteringsskyldighet

§ 9

Barn- och utbildningsnämnden ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt, de föreskrifter som kan finnas i lag eller förordning och bestämmelser i detta reglemente.

Barn- och utbildningsnämnden ska till kommunfullmäktige vid kommunfullmäktiges möte under september månad rapportera hur verksamheten utvecklas och hur den ekonomiska ställningen är under budgetåret.

I uppföljningen ska särskilt redovisas uppgifter som delegerats av kommunfullmäktige och särskilda uppdrag som beslutats av kommunfullmäktige.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsformer

Sammansättning

§ 10

Barn- och utbildningsnämnden består av elva ledamöter och elva ersättare.

Mandattiden är fyra år från och med den 1 januari året efter det år val av kommunfullmäktige i hela riket ägt rum.

Bland ledamöterna väljer kommunfullmäktige en ordförande, en vice ordförande och en andre vice ordförande.

Ledamöternas och ersättarnas tjänstgöring

§ 11

Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe.

En ledamot som inställer sig under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamotens ställe.

Om inte ersättarna väljs proportionellt ska ersättarna tjänstgöra enligt den ordning som har bestämts av kommunfullmäktige.

En ersättare som har börjat tjänstgöra har dock alltid företräde oberoende av turordningen. Om styrkebalansen mellan partierna därigenom påverkats, får en ersättare som inställer sig under pågående sammanträde träda in i stället för en ersättare som kommer längre ner i ordningen.

Även de ersättare som inte tjänstgör har rätt att delta i överläggningarna.

§ 12

Nämnden får, om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans. Sådant sammanträde får endast äga rum om ljud- och bildöverföring sker i realtid och på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra på lika villkor. Lokalen ska vara så beskaffad att inte obehöriga kan ta del av sammanträdeshandlingar, bild eller ljud.

Ledamot som önskar delta på distans bör senast sju dagar i förväg anmäla detta till nämndens kansli. Ordföranden avgör om närvaro får ske på distans.

Nämnden får bestämma vad som närmare ska gälla om deltagande på distans i nämnden.

§ 13

En ledamot eller ersättare som har avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv i ett ärende får åter tjänstgöra när ärendet har handlagts.

En ledamot som har avbrutit tjänstgöringen en gång under ett sammanträde på grund av annat hinder än jäv får åter tjänstgöra, om ersättarens inträde har påverkat styrkebalansen mellan partierna.

Inkallande av ersättare

§ 14

En ledamot som är hindrad att delta i ett sammanträde eller i en del av ett sammanträde ska snarast anmäla detta till barn- och utbildningsnämndens sekreterare eller annan anställd vid kommunens kansli, som kallar ersättare. Den ersättare kallas som står i tur att tjänstgöra och som inte redan kallats in.

Ersättare för ordföranden

§ 15

Om varken ordföranden eller en vice ordförande kan delta i ett helt sammanträde eller i en del av ett sammanträde fullgör den till tjänsteåren äldste ledamoten ordförandens uppgifter. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, ska den äldste av dem vara ordförande.

Om ordföranden på grund av sjukdom eller av annat skäl är hindrad att fullgöra uppdraget för en längre tid får nämnden utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter.

Sammanträden

§ 16

Tidpunkt

Barn- och utbildningsnämnden bestämmer dag och tid för sammanträdena. Sammanträde ska hållas också om minst en tredjedel av nämndens ledamöter begär det eller om ordföranden anser att det behövs.

§ 17

Kallelse

Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena.

Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet.

Kallelsen ska på ett lämpligt sätt tillställas varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senast fem dagar före sammanträdesdagen.

Kallelsen bör åtföljas av en föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen.

I undantagsfall får kallelse ske på annat sätt.

När varken ordföranden eller en vice ordförande kan kalla till sammanträde, ska den till tjänsteåren äldste ledamoten göra detta. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, ska den äldste av dem fullgöra uppgiften.

Ordföranden

§ 18

Det åligger barn- och utbildningsnämndens ordförande att

  • med uppmärksamhet följa frågor av betydelse för verksamhetens utveckling och effektivitet samt att ta initiativ i dessa frågor
  • främja samverkan mellan barn- och utbildningsnämnden och kommunens övriga nämnder
  • representera nämnden vid uppvaktningar hos myndigheter, konferenser och sammanträden om inte nämnden bestämt annat i ett särskilt fall.

Justering av protokoll

§ 19

Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot.

Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart. Paragrafen bör redovisas skriftligt innan nämnden justerar den.

Reservation

§ 20

Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamoten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet.

Delgivning

§ 21

Delgivning med nämnden sker med ordföranden, förvaltningschefen, nämndens sekreterare eller annan anställd som nämnden bestämmer.

Undertecknande av handlingar

§ 22

Avtal, skrivelser och andra handlingar som beslutas av nämnden ska undertecknas av ordföranden eller vid förfall för denne av en vice ordförande och kontrasigneras av någon anställd som nämnden bestämmer.

I övrigt bestämmer nämnden vem som ska underteckna handlingar.

Skolskjutsutskott

§ 23

Inom barn- och utbildningsnämnden ska finnas ett skolskjutsutskott.

Skolskjutskottet ska besluta i de ärenden som delegerats till utskottet av nämnden. Besluten ska protokollföras och anmälas vid nämndens nästkommande sammanträde.

Skolskjutsutskottet ska vara rådgörande instans till den person som har delegation att besluta om avvikande skolskjuts, i förhållande till ”Regler för skolskjuts i Skara kommun”, vid ansökan från vårdnadshavare.

Skolskjutsutskottet ska tillsammans med ansvariga tjänstepersoner bereda beslut om förändringar av skolskjutsreglerna eller skolskjutsområdena inför beslut i nämnden.

Skolskjutsutskottet består av tre ledamöter och tre ersättare. Nämnden väljer för den tid nämnden bestämmer bland utskottets ledamöter en ordförande och en vice ordförande. Ersättare ska närvara vid utskottets sammanträden endast om ledamot är förhindrad att tjänstgöra.

Sammanträden ska hållas när ordföranden anser att det behövs eller när en ledamot begär det.

Presidieberedning

§ 24

De ärenden som ska avgöras av barn- och utbildningsnämnden i dess helhet ska beredas av presidiet om beredning behövs.

Presidiet bestämmer dag och tid för sina sammanträden.

Protokoll bör ej föras vid presidieberedningarna.

Övrigt

Närvarorätt

§ 25

Vid nämndens sammanträde får, i den mån nämnden inte i särskilt fall beslutar annat, sekreteraren och förvaltningschefen närvara med rätt att delta i överläggningar.

Personalföreträdare får närvara och delta i överläggningar vid behandling av ärenden som rör förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess anställda.

Kommunstyrelsens ordförande har rätt att närvara vid nämndens sammanträde och delta i överläggningar men inte i besluten.

Övrigt närvarande ska nämnden besluta om.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30