Reglemente för valnämnden

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2014-02-24
Dokumentansvarig:
Chefsjurist
Diarienummer:
KS 2022/66

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen, gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Nämndens verksamhet

Nämndens ansvarsområden och uppgifter

1 § Nämnden svarar för kommunens uppgifter enligt vallagen (2005:837) och anknutna författningar i fråga om de allmänna valen samt enligt 5 kap 34 § andra stycket kommunallagen (1991:900) och lagen (1994:692) om kommunala folkomröstningar.

Ekonomisk förvaltning

2 § Nämnden ska underhålla och förvalta den lösa egendomen inom nämndens förvaltningsområde.

Personal

3 § Nämnden är anställningsmyndighet för all personal inom nämndens verksamhetsområde.

Delegering från kommunfullmäktige

4 § Nämnden får själv eller genom ombud föra kommunens talan i alla mål och ärenden inom sitt verksamhetsområde. Nämnden äger i sådana mål och ärenden rätt att på kommunens vägnar träffa överenskommelse om betalning av fordran, anta ackord, ingå förlikning och sluta annat avtal.

Personuppgiftslagen

5 § Kommunstyrelsen är personuppgiftsansvarig för de typer av behandlingar som är gemensamma för hela kommunen, enligt vad som angivits i kommunstyrelsens registerförteckning enligt artikel 30 i dataskyddsförordningen.

Valnämnden är personuppgiftsansvarig enligt Lag (2018:218) med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning för behandlingen av de personuppgifter som nämnden för i sin verksamhet.

Arkiv

6 § Nämnden ansvarar för att dess arkiv vårdas enligt arkivlagen, tillämpad i kommunens arkiv-reglemente. Nämnden ska utse en arkivansvarig samt en eller flera arkivredogörare. Nämnden ska redovisa sitt arkiv genom en arkivbeskrivning och en arkivförteckning. Nämnden ska också ha en dokumenthanteringsplan som beskriver hur allmänna handlingar hanteras (bevaras eller gallras).

Ansvar och rapporteringsskyldighet

7 § Nämnden ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt, de föreskrifter som kan finnas i lag eller förordning samt bestämmelser i detta reglemente.

Nämndens sammanfattning och arbetsformer

Nämndens sammansättning

8 § Nämnden består av fem ledamöter och fem ersättare som kommunfullmäktige beslutar och utser till. Bland ledamöterna väljer kommunfullmäktige en ordförande samt en vice ordförande.

Mandattiden är fyra år från och med den 1 januari året efter det år val av kommunfullmäktige i hela riket ägt rum.

Ersättarnas tjänstgöring

9 § Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe.

En ledamot, som inställer sig under ett pågående sammanträde, har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamotens ställe. Ledamot eller ersättare bör inte inträda i tjänstgöring under pågående handläggning av ett ärende.

Om inte ersättarna väljs proportionellt ska ersättarna tjänstgöra enligt den av kommunfullmäktige mellan dem bestämda ordningen.

En ersättare, som har börjat tjänstgöra, har dock alltid företräde oberoende av turordningen. Om styrkebalansen mellan partierna därigenom påverkats får en ersättare som inställer sig under pågående sammanträde träda in i stället för en ersättare som kommer längre ner i ordningen.

Även de ersättare som inte tjänstgör har rätt att delta i överläggningarna.

Jäv eller annat förhinder

10 § Ledamot eller ersättare, som är förhindrad att delta i behandling av ett ärende på grund av jäv, ska själv anmäla detta till ordförande samt lämna sammanträdeslokalen innan ärendets behandling påbörjats. (KL 6 kap, 24-25 §§).

En ledamot eller ersättare, som har avbrutit sin tjänstgöring på grund av jäv i ett ärende, får åter tjänstgöra sedan ärendet har handlagts.

En ledamot, som har avbrutit tjänstgöringen en gång under ett sammanträde på grund av annat hinder än jäv, får åter tjänstgöra om ersättarens inträde har påverkat styrkebalansen mellan partierna.

Inkallande av ersättare

11 a § En ledamot, som är förhindrad att delta i ett sammanträde eller i del av ett sammanträde, ska snarast anmäla detta till valnämndens sekreterare eller annan anställd vid valnämndens kansli, som kallar ersättare enligt den av kommunfullmäktige beslutade inkallelseordningen.

11 b § Nämnden får, om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans. Sådant sammanträde får endast äga rum om ljud- och bildöverföring sker i realtid och på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra på lika villkor. Lokalen ska vara så beskaffad att inte obehöriga kan ta del av sammanträdeshandlingar, bild eller ljud.

Ledamot som önskar delta på distans bör senast tre dagar i förväg anmäla detta till nämndens kansli. Ordföranden avgör om närvaro får ske på distans.

Nämnden får bestämma vad som närmare ska gälla om deltagande på distans i nämnden.

Ersättare för ordföranden

12 § Om varken ordföranden eller någon av vice ordförandena kan delta i ett helt sammanträde eller i en del av ett sammanträde fullgör den till tjänsteåren äldste ledamoten ordförandens uppgifter. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgörings-tid som ledamot, ska den äldste av dem vara ordförande.

Om ordföranden på grund av sjukdom eller av annat skäl är hindrad att fullgöra uppdraget för en längre tid får nämnden utse en annan ledamot att vara ersättare för ordföranden. Ersättaren fullgör ordförandens samtliga uppgifter.

Sammanträden

13 § Valnämnden bestämmer dag och tid för sammanträdena. Sammanträde ska hållas också om minst en tredjedel av nämndens ledamöter begär det eller om ordföranden anser att det behövs.

Kallelse och föredragningslista

14 § Ordföranden ansvarar för att kallelse utfärdas till sammanträdena.

Kallelsen ska vara skriftlig och innehålla uppgift om tid och plats för sammanträdet.

Kallelsen ska på ett lämpligt sätt tillställas varje ledamot och ersättare samt annan förtroendevald som får närvara vid sammanträdet senast fem dagar före sammanträdesdagen.

Kallelsen bör åtföljas av en föredragningslista. Ordföranden bestämmer i vilken utsträckning handlingar som tillhör ett ärende på föredragningslistan ska bifogas kallelsen.

I undantagsfall får kallelse ske på annat sätt.

När varken ordföranden eller en vice ordföranden kan kalla till sammanträde, ska den till tjänsteåren äldste ledamoten göra detta. Om flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid som ledamot, ska den äldste av dem fullgöra uppgiften.

Nämndens ordförande

15 § Nämndens ordförande ska

  • med uppmärksamhet följa frågor av betydelse för verksamhetens utveckling och effektivitet samt att ta initiativ i dessa frågor
  • se till att nämndens ärenden behandlas utan onödigt dröjsmål
  • främja samverkan mellan valnämnden och kommunens övriga nämnder
  • representera nämnden vid uppvaktningar hos myndigheter, konferenser och sammanträden om inte nämnden bestämt annat i ett särskilt fall
  • besluta om ledamots eller ersättares deltagande i kurs eller konferens

Justering av protokoll

16 § Protokollet justeras av ordföranden och en ledamot. Protokollet ska justeras senast 14 dagar efter sammanträdet.

Nämnden kan besluta att en paragraf i protokollet ska justeras omedelbart.

Beslutet ska redovisas skriftligt innan nämnden justerar det.

Reservation

17 § Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamoten vill motivera reservationen ska ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen ska lämnas före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet.

Delgivning

18 § Delgivning med nämnden sker med ordföranden, kommundirektören, nämndens sekreterare eller annan anställd som nämnden bestämmer.

Undertecknande av handlingar

19 § Avtal, andra handlingar och skrivelser, som beslutas av nämnden ska undertecknas av ordföranden eller vid förfall för denne av vice ordföranden och kontrasigneras av någon anställd som nämnden bestämmer.

I övrigt bestämmer nämnden vem som ska underteckna handlingar.

Presidieberedning

20 § De ärenden som ska avgöras av nämnden i dess helhet ska beredas av presidiet om beredning behövs.

Presidiet bestämmer dag och tid för sina sammanträden.

Protokoll bör inte föras från presidieberedningarna.

Närvarorätt

21 § Vid nämndens sammanträde får i den mån ej nämnden i särskilt fall annat beslutar, sekreteraren och kommundirektören närvara med rätt att delta i överläggningar. Personalföreträdare får närvara och delta i överläggningar vid behandling av ärenden som rör förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess anställda.

Kommunstyrelsens ordförande har rätt att närvara vid nämndens sammanträde och delta i överläggningar men inte i besluten.

Övriga närvarande ska nämnden besluta om.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 19 nov kl 08.00