Reglemente för Skara kommuns brottsförebyggande råd (BRÅ)

Beslutande instans:
Kommunfullmäktige
Beslutsdatum:
2023-04-24
Dokumentansvarig:
Kanslichef
Diarienummer:
KS 2022/396

Detta är ett styrdokument. Texten på sidan är en kopia av originalhandlingen. Vissa redaktionella ändringar kan ha gjorts och dekorativa bilder kan ha tagits bort. Kontakta skara.kommun@skara.se om du vill ta del av originalhandlingen.

Innehållsförteckning

Utöver vad som framkommer i reglemente för råd under kommunstyrelsen, gäller även dessa bestämmelser. Om detta reglemente för lokala brottsförebyggande rådet motsägs av reglemente för råd under kommunstyrelsen, gäller detta reglemente.

Rådets övergripande uppgifter

§ 1 Lokala brottsförebyggande rådets (BRÅ) övergripande uppgifter och syfte

Rådets övergripande uppgift är att verka som ett samordningsorgan för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete i Skara kommun.

Det lokala brottsförebyggande rådets arbete ska utgå från lagen om ”Kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete” samt kommunstyrelsens reglemente.

Lagen innebär att kommunerna ska bidra i samhällets brottsförebyggande arbete genom att utföra vissa närmare beskrivna uppgifter. Lagens syfte ska vara att säkerställa att kommunerna utifrån ett kunskapsbaserat underlag tar ställning till behovet av brottsförebyggande åtgärder och tar visst ansvar för samordningen av det brottsförebyggande arbetet inom kommunen.


Enligt regeringen proposition 2022/23:43 ”Kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete” ska kommuner verka för att strategiska brottsförebyggande frågor hanteras i ett särskilt forum (strategiskt råd) där kommunen och relevanta aktörer ingår. Rådet ska utgöra ett forum för dialog mellan de aktörer som är närmast berörda, exempelvis Polismyndigheten, skolväsendet, socialtjänst och andra offentliga aktörer samt aktörer inom näringslivet och det civila samhällets organisationer. Brottsligheten och dess konsekvenser samt behovet av åtgärder, samordning och samverkan är exempel på centrala frågor för den strategiska dialogen. Bestämmelsen tar sikte på strategiska frågor så som exempelvis planering och utformning av arbetet. Det hindrar dock inte dialog i mer operativa frågor kopplade till arbetets utförande.
Enligt reglemente för kommunstyrelsen:


Brottsförebyggande rådets, BRÅ, övergripande uppgift är att verka för att brottsligheten ska minska och att tryggheten i samhället ska öka. Detta görs bland annat genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet, brottsförebyggande arbete och rättsväsendets reaktioner på brott. Rådet utgör inget självständigt besluts- eller beredningsorgan.

Syfte

Syftet med BRÅ är att:

  • öka tryggheten och minska brottsligheten i Skara kommun.
  • utgöra samordningsorgan för brottsförebyggande arbete i Skara kommun.
  • ta fram kunskapsbaserat underlag och nulägesbild samt utifrån det ta fram förslag till brottförebyggande åtgärder.
  • verka utifrån lokala samverkansöverenskommelser som sluts mellan Skara kommun och andra relevanta aktörer så som exempelvis Polismyndigheten.
  • vara referensorgan och remissinstans till kommunens förvaltningar, nämnder, bolag och styrelser när det gäller brottsförebyggande frågor.
  • underlätta och utveckla samverkan mellan kommunen och externa parter samt mellan kommunala förvaltningar när det gäller brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.

§ 2 Rådets arbetssätt och arbetsuppgifter


Det lokala brottsförebyggande rådets arbete ska utgå från lagen ”Kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete”, Prop 2022/24:43.


Det lokala brottsförebyggande rådet ska:

  • Ta fram kunskapsbaserat underlag och lägesbild för Skara kommun för att identifiera behov av brottsförebyggande åtgärder och brottsförebyggande arbete.
  • Ta fram förslag till Kommunstyrelsen på en åtgärdsplan för att förebygga brott och öka trygghet.
  • Uppdatera lägesbild samt följa upp åtgärdsplan minst vartannat år.
  • Ta fram förslag till Kommunstyrelsen av lokala samverkansöverenskommelser mellan Skara kommun och relevanta aktörer för brottsförebyggande arbete så som exempelvis Polismyndigheten.
  • Ta fram förslag till Kommunstyrelsen på exempelvis medborgarlöfte eller annat utifrån eventuella samverkansöverenskommelser.

§ 3 Organisatorisk anknytning

Det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ) är organisatoriskt knuten till kommunstyrelsen i Skara kommun och utgör inget självständigt beslutsorgan.

Enligt lagen ”Kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete” ska rådet ledas av kommunen. Kommunstyrelsen, eller den nämnd som kommunfullmäktige beslutar, ansvarar för ledningen av kommunens brottsförebyggande arbete och för att kontinuerligt rapportera om det brottsförebyggande arbetet till kommunfullmäktige.

Enligt reglemente för kommunstyrelsen:
Brottsförebyggande rådets, BRÅ, övergripande uppgift är att verka för att brottsligheten ska minska och att tryggheten i samhället ska öka. Detta görs bland annat genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet, brottsförebyggande arbete och rättsväsendets reaktioner på brott. Rådet utgör inget självständigt besluts- eller beredningsorgan.

Lokala brottsförebyggande rådet ska rapportera till Kommunstyrelsen minst två gånger per år samt sker rapportering till kommunfullmäktige två gånger per år eller vid särskilda behov.

Det lokala brottsförebyggande rådets (BRÅ) arbetsformer

§ 4 Sammansättning


Kommunstyrelsen utser Skara kommuns representanter i rådet.

Rådet leds av Skara kommun. Kommunen ska verka för att övriga aktörer i rådet deltar med representanter som har ledande befattning.

Det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ) är sammansatt av representanter från Skara kommun, Samhällsskydd mellersta Skaraborg (SMS) samt Polisen.

Ordförande

Ordföranden är Kommunstyrelsens ordförande.
Vice ordföranden är Kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Samordningsfunktion

Skara kommuns Säkerhetssamordnare (Samhällsskydd Mellersta Skaraborg) utgör kommunens samordningsfunktion för brottsförebyggande frågor och ingår i det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ). Samordningsfunktionen ska:

  • samordna och stödja genomförandet av kommunen arbete enligt lagen ”Kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete”.
  • Utgöra kommunens kontaktpunkt i förhållande till externa aktörer.
  • Bidra till att information om det brottsförebyggande arbetet sprids till kommunens invånare och andra som kan ha intresse eller behov av sådan information.

Övriga representanter

Utöver ovanstående representanter ingår följande funktioner i det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ):

  • Folkhälsostrateg
  • Näringslivsstrateg
  • Representanter från Skara kommuns förvaltningar vars verksamhet berör brottsförebyggande/trygghetsskapande arbete
  • Representant från kommunala bostadsbolaget Centrumbostäder
  • Sekreterarfunktion
  • Kommunpolis
  • Representant från näringslivet
  • Representant från civila samhällets organisationer

Rådet har möjlighet att adjungera tjänstemän och ledamöter i förekommande frågor.

§ 5 Sammanträden

Det lokala brottsförebyggande rådet ska sammanträda så ofta som behövs men bör sammanträda minst sex gånger per år.

Det lokala brottsförebyggande rådet sammanträder när ordföranden kallar till möte.

Protokoll

Sammanträdesprotokoll ska upprättas vid BRÅ:s sammanträden av sekreterare. Protokollet ska skickas till kommunstyrelsen för kännedom.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30